fredag 16. oktober 2015

"Mios blues" av Kristina Ohlsson

Mios blues
Kristina Ohlsson
Krim/Thriller
382 sider
Oversatt fra svensk av Inge Ulrik Gundersen
Gyldendal Norsk Forlag
2015

Kristina Ohlsson er født i 1979 og bor i Stockholm. Hun er utdannet statsviter og har jobbet mye med terrortrusler i Europa. Hun har blant annet arbeidet for Rikspolisstyrelsen i Stockholm, for Säpo og for OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) i Wien. Nå skriver hun på fulltid.

"Mios blues" begynner der den forrige boken, "Lotus blues", sluttet. Hovedperson, Martin Benner, er advokaten som har blitt trukket inn i et nett av mord, løgner, forræderi, utpressing og konspirasjoner.

I forsøket på å renvaske den avdøde Sara Texas, som innrømmet å ha begått fem drap, ble Brenner selv den jagede. Dessuten har folk han har vært i kontakt med, forsvunnet en etter en.

Og den hovedmistenkte for disse forsvinningene er - Martin selv.

På slutten av "Lotus blues" fikk Benner et ultimatum - Finn Mio, Sara Texas' fire år gamle sønn, som hun fikk sammen med en mytisk og fryktet amerikansk kriminell, kjent som Lucifer. Ellers vil det gå dårlig med dine nære og kjære.

Men det er ingen spor etter Mio som forsvant fra barnehagen. Det finnes ingen bilder av ham, og ingen har verken hørt noe eller har noen idéer om hvor Mio kan være.

Foruten å finne den savnede gutten, må Benner også finne ut hvem som prøver legge skylden på ham for to mord han ikke har begått. Han blir mer og mer paranoid for hver dag som går. Hvem er det som følger ham så tett på uten å være synlig selv?

Jakten på sannheten er farlig og Benner vet at det ikke er sikkert at han vil være i stand til å redde seg selv, sine kjære og Mio...

"Mios blues" er en velskrevet og uhyre spennende krimroman om svik og lojalitet.

Som i "Lotus blues", innledes hver del av boken med et intervju mellom Martin og en journalist. De befinner seg på et hemmelig sted. Til journalisten forteller Martin historien om Lotus og Mio.
I disse intervjuene får vi et lite innblikk i hvilken retning historien tar. De er også med på å bygge opp spenningen.

Historien er uforutsigbar og den holder et høyt tempo. Det er ingen digresjoner, ingen unødvendige miljøbeskrivelser, og nærmest ingen muligheter til å puste ut mellom de ulike hendelsene som raskt driver historien fremover. Det er også viktig å holde oversikt over de ulike hendelsene og karakterene.

Kapitlene er korte og fartsfylte, og baner vei for videre lesing.
Plottet er interessant og trekker hele tiden oss lesere inn i nye områder, hvor tvil og uro melder seg. Vi får mye informasjon, og må hele tiden prøve å finne ut hva som er troverdig og hva som er plantet for å komplisere sakens oppklaring.

Hovedpersonen, Martin Benner, er den ultimate helten, en underdog, men som, tross alt, alltid klarer seg.
Han er en fascinerende karakter. Han kan være en drittsekk, men han er rakrygget. Han har dessuten et stort hjerte, det er nemlig ikke den ting han ikke ville har gjort for datteren Belle. Absolutt ingenting, og det synes klart fra aller første side. Når truslene nå kommer nærmere, viser han også en sårbarhet som det kun ble hintet om i "Lotus blues".

Ohlsson er flink til å portrettere mennesker i ulike situasjoner, både når de føler seg presset eller engstelige, men enda mer når de har det godt.

Kristina Ohlsson er definitivt en av de fremste forfatterne i denne sjangeren. Bøkene hennes blir bare bedre og bedre, plottet er sterk og stilsikkert, og som leser blir man overrasket og overrumplet igjen og igjen.

Jeg håper det blir flere bøker av samme karakter fra Kristinas penn, for dette gjør hun svært så godt og makeløst. Det er hun alene om akkurat nå.

Jeg ble i hvert fall godt underholdt av "Mios blues", kunne knapt slippe boken fra meg og leste den ut på noen få dager. En skikkelig pageturner og, i høyeste grad, en av de beste krimromaner jeg har lest i år.

Min anmeldelse av "Lotus blues":
http://heartartpaintingandlyrics.blogspot.no/2015/02/lotus-blues-av-kristina-ohlsson.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar