fredag 23. oktober 2015

"Jeg glemte deg aldri" av Lucy Clarke

Jeg glemte deg aldri
Lucy Clarke
Roman
350 sider
Oversatt av: Anlaug Lia
Apropos forlag
2015

Lucy Clarke har utdannelse i engelsk litteratur og har tidligere jobbet med eventer og skrivekurs. I dag er hun forfatter på fulltid. Hun er gift med James Cox, en profesjonell vindsurfer. Nylig fikk paret sin førstefødte. Familien bor i Bournemouth i Sør-England.

Hun bruker ofte vintersesongen til å reise og gjøre research. Somrene tilbringer hun hjemme i England.

Lucy Clarke har tidligere bl.a. skrevet "Du elsket alltid havet" (Apropos 2014), som for øvrig var hennes debutroman og blant de 100 mest solgte bøkene i Norge, sommeren 2014.

I sin nyeste roman, "Jeg glemte deg aldri", retter Clarke vår oppmerksomhet mot et nært vennskap, nemlig vennskapet mellom Lana Lowe og hennes beste, og faktisk eneste, venninne Kitty Berry. De to unge kvinnene har kjent hverandre

siden de var 11 år gamle. De deler også en felles skjebne - de har begge mistet sine mødre i ung alder.

Tilbakeblikk til ulike sentrale hendelser i dette vennskapet gir historien som blir fortalt et holdepunkt og Lana og Kittys karakterer soliditet.

Lana og Kitty -  hvor førstnevnte rømmer fra et svært vanskelig forhold til sin far, og sistnevnte fra en mindre innbringende skuespillerkarriere og gryende alkoholisme - forener sine sparepenger, velger et tilfeldig sted, og gir seg i vei, fulle av eventyrlyst, fra England til Filippinene.

Til å begynne med finner vi dem i Manila der Lana faller på gaten, og en mann stopper for å hjelpe henne opp. Mannen tilhører mannskapet på en 50-fots stor seilbåt med navnet "The Blue". Lana og Kitty inviteres med ombord og videre på en seilas fra Filippinene til New Zealand.

De to kvinnene forelsker seg umiddelbart i mannskapets romantiske, seminomadiske måte å leve på - der alle betaler det de kan for å vedlikeholde båten, og beslutninger fattes demokratisk.

Dagene tilbringes med å reise til nærmest uoppdagede, eksotiske øyer, svømming, snorkling og soling og nettene med viltre fester under stjernene. Og etter hvert finner de også en øy hvor de for en stund blir boende i en tom hytte.

Men det tar ikke lang tid før det tydeliggjøres at ting ikke er fullt så idyllisk som de synes å være ombord i "The Blue". Med syv mennesker som nærmest lever oppå hverandre i en trang båt (hvor nære relasjoner tilsynelatende er forbudt), kan nemlig en gemyttlig stemning raskt snu og slå sprekker i Lana og Kittys nye og "perfekte" liv.

Og snart oppdager Lana og Kitty at flere bærer på sannheter de vil skjule - eller flykte fra. Når en av deres nye venner forsvinner til havs, etter en krangel med de andre på båten, tvinges mange mørke hemmeligheter opp og frem i lyset. Men sannheten er på vei mot havets bunn...

"Jeg glemte deg aldri" er en handlingsmettet bok hvor tematikk som vennskap, løgn og bedrag, hemmeligheter og litt romantikk, blir utforsket og flettet sammen til en eksplosiv og fengslende leseopplevelse.

Både bokens stil, forskjellige karakteristikker og stemning er forbausende god.

Historien blir fortalt i forskjellige tidsrammer, fortid og nåtid. Denne fortellerteknikken fungerer aldeles utmerket, og bidrar i høyeste grad til å skape en intens og spennnende historie. Historien er dessuten uforutsigbar og den tar mange interessante vendinger underveis.

Boken er virkelig velskrevet, språket flyter og er lett å lese, og man sluker sidene i en rasende fart.

Forfatteren evner dessuten å trekke på spenningen, slik at det blir vanskelig å regne ut noe som helst. Det er en psykologisk thriller, ikke for beskrivende men likevel slik at man fornemmer spenningen.

Den er både gripende og vanedannende, og handlingsforløpet utfolder seg sakte fra tidlig i boken og det perfekte livet om bord på båten, til de dypere, mørkere hendelser som til slutt viser seg å være katastrofale for seilbåten og dens beboere. Hemmeligheter åpenbares, løgner blir fortalt og venner forrådt, inntil ingen vet hvem hvem de egentlig kan stole på.

Spenningen bygger seg, som nevnt, sakte opp, nærmest som en tropisk storm som bare venter på å bli sluppet løs. Ja, selv når man tror at man vet hva som kommer til å skje, skjer det uventede ting.

Karakterene er komplekse og individuelle og deres interaksjon med hverandre synes å være troverdig. Man lar seg lett fange av livene til den lille brokete gruppen av mennesker. De spennende personportrettene og deres samspil gjør historien interessant og driver handlingen frem.

På dyktig vis, beveger forfatteren seg på linjen mellom en spennende thriller og et fengende karakterdrama, og hun har skrevet en enestående god bok som vil gripe deg fra aller første side.

"Jeg glemte deg aldri" anbefales til alle som liker et godt mysterium, eller en god thriller.


Mine anmeldelser av Lucy Clarkes to tidligere bøker:
http://heartartpaintingandlyrics.blogspot.no/2014/06/du-elsket-alltid-havet-av-lucy-clarke.html

http://heartartpaintingandlyrics.blogspot.no/2015/04/den-du-ikke-var-av-lucy-clarke.html

1 kommentar:

  1. En bok jeg ble veldig nysgjerrig på etter din fine omtale!

    SvarSlett