fredag 2. oktober 2015

"Hannahs reise" av Nick Alexander

Hannahs reise
Nick Alexander
Roman
304 sider
Oversatt av Svein Svarverud
Bastion Forlag
2015

Nick Alexander vokste opp i den lille kystbyen Margate, i England. Han startet sin forfatterkarriere i 2004, men det var først med utgivelsen av romanen "Hannah" at han fikk sitt store gjennombrudd.
Et salg på over 300 000 gjorde "Hannah" til en av Storbritannias mest solgte romaner året den utkom.

Alexander har siden 1990 bodd i Frankrike. "Hannah" og oppfølgeren "Hannahs reise" er de første bøkene av Nick Alexander som er oversatt til norsk.

Ville du gitt slipp på dem du er glad i for å kunne starte på nytt og satse på den store kjærligheten?

Hannah og Cliffs ekteskap er over. Etter en traumatisk familieferie, har Cliffs løgner blitt avdekket og Hannah har blitt gjenforent med sin tapte kjærlighet, Cliffs bror, James. Men etter femten års ekteskap, og for alltid bundet av

kjærligheten til sin elleve år gamle sønn, Lukas, synes det å starte på nytt som en umulighet.

Et nytt liv i Australia med James virker forlokkende på Hannah, men kan hun ta fatt på dette eventyret uten samtidig å miste alt det hun reiser fra? Og kan Cliff endelig konfrontere problemene han har undertrykt siden oppveksten og finne lykken?

Midt i alt ståket rundt separasjonen, og med Luke fanget i kryssilden, står Hannah og Cliff overfor utfordringen med å gjenoppbygge sine liv. Og for å gjøre dette, trenger de mot og ikke minst, besluttsomhet. Men kanskje er dette egenskaper de ikke besitter?

Nok en gang har Nick Alexander evnet å skrive en flott karakterdrevet roman. Boken er velkomponert og den innehar sterke portretter av mennesker, når livet rammer dem.

Historien fortelles fra både Cliff og Hannahs perspektiv. Dette er en av bokens sterke sider, og det gir et svært balansert syn.

Forfatteren har dessuten skapt karakterer som er mer komplekse enn de først synes å være.
Jeg syntes Cliff fremsto som mykere i denne boken, enn i den forrige. Han var på mange måter en rundere og dypere karakter.
Hannah derimot, har blitt røffere i kantene siden sist, og fremstår ikke lengre som det myke, milde offeret. 
Når det gjelder James, demonstrerer også han visse egenskaper han ikke bør være direkte stolt av.

"Hannahs reise" er en virkelig naglende bok, som viser at tidligere forhold og barn vil spille en stor rolle også i ens fremtid. Uansett omstendigheter, hverken kan eller bør ens tidligere liv bli fullstendig glemt. Det er nemlig ikke så enkelt å avslutte et kapittel av livet, for så å begynne på et helt nytt, med blanke ark.

"Hannahs reise" er den andre delen av Hannah og Cliffs historie, og jeg syntes det var bra at forfatteren valgte å skrive en oppfølger. Det føltes som om karakterene hadde mye mer å fortelle, og denne boken viste definitivt at det var tilfelle. Jeg likte også at Cliff fikk en større rolle i denne boken, enn den han hadde i "Hannah".

Nick Alexander har gjort en fantastisk jobb med å formidle følelser til papiret, noe som gjør denne boken til en ganske så emosjonell reise. Språket hans er lett og frodig, og han evnet å fange meg fra aller første linje. Jeg var trollbundet, sider snudde seg lynraskt. Boken var en ren språklig nytelse.

Denne boken kan fint leses som en frittstående bok, selv om jeg personlig ikke vil anbefale det, men oppfordre til å lese "Hannah" først.

Det jeg ble så fanget av i forgjengeren: det virkelig velskrevne universet og de bunnsolide karakterene, vil jeg også fremheve her. Jeg var fra første side helt inni hodene på de to hovedpersonene. Jeg fornemmet deres følelser, og kunne gjenkjenne noen av dem. Fordi dette er mennesker, og samspillet mellom dem føltes realistisk og svært levende.

De to bøkene utgjør til sammen en sterk helhet og utfyller hverandre. Historien og karakterene føltes ekte, og deres erfaringer fikk meg til å tenke på hvordan mitt eget liv har latt seg påvirke av de beslutningene jeg selv har tatt.

"Hannahs reise" er en svært god bok. Den er realistisk, gripende og emosjonell, og en fantastisk flott roman, som jeg ikke kommer til å glemme med det aller første.

Min anmeldes av "Hannah":
http://heartartpaintingandlyrics.blogspot.no/2014/04/hannah-av-nick-alexander.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar