mandag 3. oktober 2016

"Paris for én" av Jojo Moyes

Paris for én
Jojo Moyes
Roman
225 sider
Oversatt av Elisabeth Haukeland, MNO
Bastion Forlag
2016

Jojo Moyes (f. 1969) er født og oppvokst i London. Hun er utdannet journalist og har blant annet skrevet for avisen The Independent.

Hun har utgitt flere romaner, men det virkelige gjennombruddet kom først med boken "Et helt halvt år". Den ble raskt et internasjonalt fenomen og en bestselger verden over. I Norge har bøkene "Et helt halvt år", "Den ene pluss en" og "Etter deg" ligget som nr 1 på bestselgerlisten i hele 2014, 2015 og 2016.

Filmen "Et helt halvt år" har gått sin seiersgang på kinolerreter verden over sommeren 2016.

Jojo Moyes er et verdensfenomen og i Norge alene har hun solgt over 1 million bøker. Hennes siste roman, "Paris for én", er en uforglemmelig, morsom og varm historie - og kanskje hennes mest romantiske til nå?

Den 26 år gamle Nell lever et nokså rolig liv, og er ikke akkurat kjent som den eventyrlystne typen. Hun har aldri vært i Paris, men helt spontant har hun bestilt en helgetur dit for henne og kjæresten Pete. Alt ligger til rette for at de to vil få en flott romantisk helg i kjærlighetens by. Imidlertid får Nell en svært ubehagelig overraskelse når Pete i siste sekund må melde avbud.

Ikke desto mindre drar hun alene til Paris.

Alene i Paris møter Nell sin rake motsetning i servitøren Fabien og hans bekymringsløse venner. Kan det som startet som tidenes bomtur vise seg å bli den mest spennende helgen i Nells liv?

"Paris for én" forteller en hyggelig historie om den forsiktige Nell som oppdager nye sider ved livet og seg selv.

Boken er velskrevet, underholdende og tidvis romantisk. Men det, den gjør aller best, er å beskrive mennesker og ikke minst relasjonene mellom mennesker. Det er nemlig dét, Moyes gør så eminent.

Jeg kunne f.eks. ikke unngå å synes synd på Nell da den sløve kjæresten hennes Pete lot være å bli med henne til Paris, men jeg beundret henne også, fordi hun likevel dro av sted alene, og jeg moret meg da hun senere satte Pete godt og grundig på plass.

Nok en gang gledes jeg som leser over en Jojo Moyes-bok. "Paris for én" forteller en søt historie som utvilsomt har Moyes' avtrykk, og med sin sedvanlige stødige hånd evner hun å få meg til å være en del av sitt univers. Jeg vil tro at Moyes med denne boken ønsker å minne den enkelte om at livet leves, gjennom de mulighetene som livet gir oss, og å være åpen for det.

Jojo Moyes klarer, selv på relativt få sider å beskrive et møte i Paris, og om den spirende tiltrekningen mellom to mennesker som kanskje, eller kanskje ikke noensinne, kommer til å se hverandre igjen. Og jeg kunne tydelig fornemme Nells følelser da hun ga slipp på alle sine forutinntatte holdninger om hva man bør og ikke bør, og i stedet nærmest kastet seg i armene på den parisiske natten.

Jojo Moyes kan både fortelle en god historie og skrive med medfølelse. Hennes karakterskildringer er meget gode, noe som gjorde at historien føltes troverdig og traff meg i hjertet.

Jeg ble godt underholdt av "Paris for én". Den får mine varmeste anbefalinger.

1 kommentar:

  1. Fint å lese omtalen din av denne boken, for jeg har egentlig avskrevet den siden den utgis under helt forskjellige vilkår i Norge og andre steder. Får se om tilfeldighetene fører meg til boken allikevel :)

    SvarSlett