mandag 11. februar 2013

"Mamma forsøkte" av Jens Lapidus

Mamma forsøkte
Jens Lapidus
12 Kriminalnoveller
Cappelen Damm
2013
En ny bok, en fjerde av Jens Lapidus? Så glad jeg ble. Og den bare måtte jeg ha!
For i fjor møtte jeg han, da han var på en lynvisitt i Norge, for å fortelle oss om Livet de luxe. Siste bind i Stockholm Noir.
Jeg og de som satt i bokhandelen, likte det vi hørte. Han er så ærlig og delte også sitt private liv for oss. Nei, han var forsvarsadvokat, og kun skrive bøker.. Nej jag skulle have blitt tullete... Sa han.

En gang var du mamma sin solstråle. Du lå i hennes fang. Og skulle bli noe stort. Og ved siden av full jobb, oppdro hun deg.
Du har gjort full karriere, men med et sort slør over deg. Men fremdeles er du mamma sin solstråle. Tilgitt at du tok feil spor. For hun er mamma. Og nå er du fri. For fremtidens håp er likt for alle. - En ny start!

Vi møter de alle igjen her. En for en. Hver eneste karakter i fra triologien Stockholm Noir. Javier, Jorge, Radovan,


Natalie, Ratko.
De har fått sitt kapittel. I en ny form. Med forfatterens samme stemme. En stemme med et skarpt blikk for løgn og selvbedrag. Med følelsen for det tragiske det komiske i denne verden av store ego - mange våpen - det utømmelige behovet for kontanter.

Egentlig liker jeg ikke noveller!

Så dette er andre gang jeg leser det. Men, nå må jeg heretter være openminded.
I all fall ble jeg fanget etter første kapittel og lot meg drive med. For forfatterens penn er presis, rask og sin språklige intensitet, makter han å tilpasse kriminalintriger i en ny form.
Han favner karakterene i vendepunkt. I ytterst ladede situasjoner der lojaliteten ble brutt. Grådigheten seiret. - Der en liten, dog skjebnesvanger feil ble begått ...

Vi møter her, forfatteren fra sitt virke som forsvarsadvokat. Og det er jeg takknemlig for.
Du, denne bare må du lese!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar