søndag 17. februar 2013

"Serena" av Ian McEwan

Serena
Ian McEwan.
Roman.
Oversatt av (MNOF) Halvor Kristiansen.
Gyldendal norsk forlag.
2013.

 
Dette blir en relativt kort omtale av forfatterens nyeste utgivelse. Men så har undertegnede nettopp jobbet med å få deg kjære leser til å oppleve et mesterverk av en roman. Tekniske årsaker rådet. Og slettet meg uten hemninger.
...
Få forfattere har opptil flere titler på verdenslisten over tusen bøker du bør lese før du sovner inn. Men sist jeg sjekket tronet tre titler listen.

Forfatteren er med rette anerkjent!

Serena handler om en studine ved Cambrigde som studerer mattematikk. Hun har en lidenskapelig pasjon for litteratur i livet. Men foreldrene overførte/ projiserte sine egne ønsker på sin vakre datter. Dermed sliter Serena noe veldig med studiene. Men hun klarer det. Og ute av øye ... Hun drømmer seg vekk ved å skrive lyrikk i det lille hun har av fritid.


(... For matte er krevende når du lider av talldysleksi). Hun møter en tredve år eldre professor som finner en drømmekandidat i henne til en stilling i MI5.

Vi skriver 1972. Og den kalde krigen som på langt nær er over. MI5 er den engelske legendariske etteretningstjeneste som er fast bestemt på å styre den intellektuelle diskusjonen gjennom å støtte forfattere hvis politiske standpunkt sammenfaller med regjeringens. Serena skal sørge for å oppmuntre østblokkritiske skrivetalenter. Operasjonen får dekknavnet "Søtmons".

Forfatteren evner å blande humor inn i et emne som kunne skremme den unge garde og velge bort denne romanen... Men jeg kan love deg, spenning, autentisk historikk, kjærlighet. For denne romanen har alt dette. Og språket er utilnærmelig. Kvalitet jamfør øverste hylle. Mesterlig spør du meg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar