fredag 22. februar 2013

"Springflo" av Cilla & Rolf Börjlind

Springflo
Cilla & Rolf Börjlind
Gyldendal Norsk Forlag 
2013


Liker du tv serien Beck?
Det er 1987 en sen kveld. På Nord-Koster blir en ung kvinne gravd ned på en strand. Bare hodet er synlig over sanden. Like etter kommer springflo.
Dette observerer en liten gutt. Han varsler foreldrene sine. Men dessverre lar ikke kvinnens liv seg redde. Politiet lykkes ikke med å identifisere henne. Saken forblir uløst.
I 2011 får 3. Klasse på politiskolen et valg om å kartlegge en krimsak. Politistudent Olivia Rønning velger denne Cold Case saken. Den vil ikke slippe taket. Og hun må virkelig stå på. Hun forsøker å finne Tom Stilton som den gang ledet etterforskningen. Men han er som sunket i jorden. Parallelt med dette blir en gruppe hjemløse i Stockholm utsatt for blind vold som legges ut på nett.


Imponerende av forfatterne å kaste ut så mange tråder som du blir nysgjerrig på. Og at det hele tiden skjer noe. For ikke å snakke om overraskelsene og hvilken forrykende fortelling de byr på. Og slutten..

Jeg måtte lese circa tredve sider for å komme inn i miljøet og persongalleriet. Dette er det autentiske ground miljøet i Stockholm. Du kommer kloss på alle. Samtidig er det begynnelsen av historien som leder! Nord-Koster. Du får også et glimrende innblikk i hvordan politiet jobber.

Det jeg elsket med boken var nettopp det nære ekte forholdet du får til alle. Både velstående og de som er rammet av valg de foretok tidlig i livet. Eller ble kastet inn i.


Springflo var helt umulig å legge i fra seg. Historien er intensiv og spennende. Svenskene sammenligner den med Keplers debut Hypnotisøren. Nå husker jeg denne best. Begge er gode. Veldig gode. Og når paret har skrevet hele 26 episoder av Beck samt seriene Graven og Morden. Så lover det jo bra? Boken er oversatt til hele 20 språk. Jeg avslutter her med å skrive et utdrag av den. Måtte du få en like stor leseopplevelse som meg!

"Fra der han satt, kunne gutten se hvordan vannet steg. Hodet på bunnen forsvant, dukket opp og forsvant igjen. To av skikkelsene var borte nå, den tredje på vei opp fra stranden. Med ett hørte han et forferdelig skrik. Det var kvinnen i hullet som hylte, hysterisk. Skriket ga ekko i den flate bukten og traff klippen med gutten før neste bølge skylte inn over hodet, og skriket forstummet. Da løp gutten."

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar