tirsdag 5. februar 2013

"Smertehimmel" av Asle Skredderberget

 
Smertehimmel
Asle Skredderberget
Kriminalroman, Gyldendal 2013
 

Noen ganger kan man faktisk få prestasjonsangst av å anmelde en bok. Og slik har jeg det. Men det kan ikke utsettes. For boka er så viktig. Da tenker jeg på tematikken som er selve hovedplottet i historien. Boken heter Smertehimmel og hva ligger i det? Jo, det svaret vil du finne. Og sannsynligvis til stor overaskelse.
Jeg skriver likeså godt denne omtalen fritt og rett fra hjertet.
Det handler om et drap. Et drap som finner sted i Roma. Emilio Cavalli, jobber egentlig for seksjonen for økokrim. Etter en stor karriere innen corporate, vender han ryggen til meglerbransjen. Hvorfor, det vil du finne. Men, siden Milo hjalp til i en annen drapssak, i kombinasjon med sine gener samt oppvekst. Mor er italiensk. Far norsk. - Behersker han språket, samt har betydelig kjennskap til italiensk lovverk. For den myrdede unge Ingrid, er norsk. Og har kun en far som pårørende.
Sentrale årstall i SMERTEHIMMEL er 1977, 2010 og 2012.
Og Milo drar til Roma helt alene for å bistå en far i dyp sorg. Med mål for å finne ut hva som har hendt.


Dette er en krim med bratt spenningskurve. Hvorfor Ingrid? Samtidig skjer det så mye annet i mellomtiden fra fortid og samtid som du, leser, lengter å finne svar på. Handlingen finner sted i flere land etterhvert som sidene skrider frem.
Dette er så mye mer enn en kriminalroman akkurat som Metallmyk. Det ligger kultur, historie, familieaner. Du blir rett og slett beriket.
Vi møter akkurat de samme tre hovedpersonene igjen. Vi blir noe, bedre kjent og får dypere forståelse. Og hvem lar seg ikke sjarmere av unge, intellektuelle, barske Milo.. Han er tro i mot seg selv.
Det ligger i kortene at en betydelig research ligger bak forfatterskapet til Skredderberget. Språket hans er brilliant. Pedagogisk på en måte. For han introduserer deg for bransjen.
"Det er tung dybde". Ikke et eneste tomrom. Jeg er sikker på at flere nominasjoner til høythengende priser vil foreligge både her til lands - og f.eks. USA.
Det ble en Sekser!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar