mandag 4. februar 2013

"Nattergalens død" av Kaaberbøl & Friis

Nattergalens død
Kaaberbøl & Friis
kriminalroman, Gyldendal 2012.

Duoen, søstrene Lene Kaaberbøl og Agnete Friis ser ingen grunn til å la seg stoppe. Debutboken Gutten i kofferten, 2010 ble en suksess. Likeså Et stille, umerkelig drap, 2011. Kan en slik skandinavisk suksess fra nabolandet Danmark fortsette? Hovedpersonen i samtlige tre bøker er Røde Kors sykepleieren Nina Borg som sammen med leger og andre kollegaer jobber i et kriseasylmottak. Personlig mener jeg at dette er den beste! Og det har intet med en evt. ringe hukommelse å gjøre. Boken er rett og slett annerledes enn sine forgjengere. En historie som en gang startet i Ukraina i 1934 frem til i dag. I likhet med stadig flere kriminalromaner er historiene fra Ukraina og andre land fra fordums prakt å finne i egne kapitler. Og de kan være lange. Det som hendte i Ukraina varer over to år og legger fundamentet for plottet. Men i en krim skal det alltid være en etterforsker. Så også underforstått, her. Nina Borg tar på eget initiativ kontakt med en hun kjenner, Søren Kirkegård ved PET.
Moren til et "asylbarn" Katharina har flyktet fra fengseldommen hun fikk for mordforsøket på sin danske forlovede. Ikke lenge etter blir han funnet død. Barnet Katharina har Natasja med en tidligere ektefelle i Ukraina. Også han ble myrdet.


Barnet er 8 år. Noe får Nina Borg til å se på tiltalte som en drapsperson. Hun har tross alt hatt kontakt med mor og datter i lang tid. Og begge drapene var brutale.
Sentrale spørsmål: Hvorfor flyktet Natasja? Og hvorfor vil noen bortføre hennes datter?
Det er denne gåten du som leser må finne ut av. Samt tittelen...
Og du vil neppe klare å legge boka i fra deg. Det skjer hele tiden noe. Og handlingen er skrevet med presisjon. Formidlingen er flytende fortalt i sin eleganse. Ganske uten tomprat. Duoen er gode på miljøskildringer. Og svarene får du ikke før på siste ark. - I et heseblesende og spennende tempo som puster deg i nakken. Du vil bli overrasket. Du vil bli beriket med noe mer enn en krimgåte....
Allikevel har jeg ikke tenkt å gi den toppkarakter. Til det, finner jeg det etterhvert noe uheldig med denne stadige inndelingen av kapitlene fortid versus nåtid. Det finner du hos altfor mange forfattere. Men den fortjener terning 5.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar