torsdag 7. februar 2013

"Skyggedød" av Anne Holt

Skyggedød
Anne Holt
Kriminalroman, Piratforlaget 2012
 
Vi skriver 2011. 22 juli. Midt i fellesferien om ettermiddagen, dør Sander 8 år gammel plutselig hjemme i Oslo. Samme dag er det meningen at guttens mamma skal ha Jentefest. Og husvennen Inger Johanne Vik har kommet for å hjelpe til. Hun er utdannet kriminalpsykolog. Og hun har bistått sin ektefelle Yngvar Stubø i de fire foregående bøkene i serien til Anne Holt. Dette er 5. bok i serien. Og absolutt frittstående.
VEL. Hun møter to foreldre nærmere sjokkskadet. Mor holder sønnen som om han skulle være en liten baby. I tillegg kommer farens nære venn. De tre skulle dra på guttetur. Dette skjer i Oslo. På vestkanten. Det er en riktig så velstående familie.
En hjemmeulykke. Men også et dødsfall som må anmeldes til politiet på ren rutine!
Inger Johanne får ikke tak i sin kriposektefelle. Men det kommer en politiadvokat samt en ung og nyutdannet politibetjent Holme.
Etter å ha lest boka er det to ting som slår meg: Bakteppet for handlingen er 22 Juli. Dette ivaretar forfatteren varsomt.


Katastrofen nevnes knapt, allikevel aner man den som et tungt mørkt teppe som leder til energityv. En annen tråd er "Christoffersaken". Den ufattelig triste systemsvikthendelsen som førte til at han døde av mishandling av sin stefar, 2005. Målet med denne femte kriminalromanen, var det å få oss til å være bedre medmennesker. Som må være mer på vakt om vi anner at noe slett ikke er slik det skal?
Jeg vet ikke. Men datoen og at en 8 år gammel gutt rammes av en hjemmeulykke får i allfall meg til å tenke i de baner. Handlingen er lagt over ca to uker. Og det skjer noe hele tiden. Imponerende psykologisk pirrende krim. Samt ... Ja, du får avgjøre selv. Anbefales sterkt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar