tirsdag 19. februar 2013

"En helt tilfeldig forbrytelse" av Arne Garvang

En helt tilfeldig forbrytelse
Arne Garvang
Sjanger: Kriminalroman
Gyldendal norsk Forlag
384 sider.
2013.
 
I dag er en helt spesiell dag. I dag debuterer en norsk forfatter med sin aller første kriminalroman.
I dag skal vi hylle Arne Garvang og - En helt tilfeldig forbrytelse.
Mange av oss drar nok kjensel når vi hører navnet. Og det er ikke så rart. For han er kjent som Pelle Parafin, fra Tramteateret. I tillegg har han skrevet flere bøker for barn, ungdom og voksne. I 1993 skrev han første av fire bøker on Muffe. En ungdomsbok som han har mottatt flere priser for. Og, de er oversatt til flere språk. Siste bok om Muffe kom ut i 2011 og er siste utgivelse før denne. I 1998 skrev han romanen Ensomme stjerner. Røykehåndboka i 2011. Og to barnbøker. Forlagene er ikke bare Gyldendal.

Skipsreder Michael Holst-Nielsen skal som snarest innom et kjøpesenter. Han parkerer stoltheten i bilparken sin, en Jaguar XJ, og lar de to døtrene på 8 og 13 sitte i bilen mens han handler. Da han kommer ut etter ti minutter, er bilen borte. Og han må snart innse at det er også de to barna. Politiet kommer, Michaels ekskone Susanne kommer, og en


desperat leting begynner.

Jaguaren er foreløpig ikke langt vekk, og under et pledd på gulvet bak i bilen, ligger to livredde barn, og i forsetet sitter en ukjent kvinne og en ukjent mann. Kort tid senere er Jaguaren plassert inne i en trailer, klar til å fraktes til Poznan i Polen, der eksjugoslaven Goran og hans nettverk venter for videre distribuering. Goran klarer imidlertid å snappe opp at traileren har fått en interessant tilleggslast, og da endres planene.

Dette er et fartsfyllt og spennende kidnappingsdrama. Arne Garvang skriver lett og troverdig. Aktørene i persongalleriet er interessante og karakterfaste. Handlingen ligger over en uke i tid. Jeg blir rørt over den empatien forfatteren viser. Han må ha møtt mye folk og er glad i de. Det skinner i gjennom! Det er mye sceneskift om omstillinger. Du vil bli takknemlig og svært overrasket. Dette er krim på sitt beste!

1 kommentar:

  1. Hei!
    Jeg skulle skrive om denne boken i dag og googlet forfatteren for å få bekreftet at dette var hans første krimbok. Da fant jeg bloggen din og ble kjempeglad for at du også fortalte meg hvem Garvang er. Eller rettere sagt at jeg husket ham som Pelle Parafin :-) Et fint innlegg!

    SvarSlett