tirsdag 29. april 2014

"Hulder" av Tonje Tornes

Hulder
Kire 1
Tonje Tornes
Ungdomsbok/fantasy
280 sider
Gyldendal
2013


Tonje Tornes (f. 31. oktober 1977 i Bergen) jobber til daglig som tegneserieredaktør. Hun var også redaktør for antologiene Levende om døden (2004) og Rosa Prosa (2006) og debuterer nå som ungdomsbokforfatter med Hulder.

Erik er på fjelltur med moren sin. Hun dreper en kvinne de begge ser som en hulder, men polititet er av en annen oppfatning. Moren havner på psykiatrisk sykehus i Sirdal. Erik og faren flytter til en gammel gård i nærheten. Der skjer det underlige ting. En jente sniker seg rundt. En lettkledd jente med hale.

Fantastisk, fengslende og kontrastfylt. Ungdom med sterke krefter i et norsk bygdemiljø – og en dramatisk underverden basert på våre mest kjente sagn og eventyr.


Første bok i Kire-serien om Erik Skoglund og den tiltrekkende hulderjenta Flora, byr på mørk spenning og magisk realisme.

Nominert til Ark barnebokpris 2013.

For første gang på veldig lenge har jeg lest en fantasybok for barn. Den ble gitt meg som en gave. Den heter HULDER og er første bok i en planlagt serie.
Det er tydelig at historien har falt i smak, fordi den er nominert til flere høytstående priser. Og at den er norsk og at handlingen tar seg til i Sirdal, gjorde meg stolt! Vi har en praktfull natur i det langstrakte landet vårt.
Det jeg umiddelbart la merke til, var forfatterens fortellerglede og levende fantasi. Hun skriver usedvanlig godt. Et barn legger nok med en gang merke til at historien er ment for han eller henne. Den er ordrik, og introduserer nye begrep, slik at det ikke blir hverken barnslig eller belærende. Den bygger seg rask opp.
Man får en introduksjon helt i begynnelsen. Da ble jeg hekta. Det var nesten som om det dukket opp et nytt mysterium fra side til side. De mindre. Men det er flere store mysterium som skal avdekkes. Hovedpersonen vi skal bli kjent med, går i 8. Klasse og heter Erik. Han er enebarn. Moren hans ble født i Sirdal og en dag tar hun sønnen med hjem på gamle trakter. Og der hender det noe. Jeg vil ikke si hva. Men kan si at Eriks far er bibliotekar, og at de flytter til dette vakre landskapet. Og at Erik blir venner med to søsken på samme alder som han. De er tvillinger og kommer i samme klasse på skolen.

Jeg lo ofte. Forfatteren skriver humoristisk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar