tirsdag 3. juni 2014

"De hemmelige barna" av Alison McQueen

De hemmelige barna
Alison McQueen
Roman
416 sider
Oversatt av: Guro Dimmen
Cappelen Damm
2014

Alison McQueen vokste opp i London med indisk mor og engelsk far. Hun bor nå i Northamptonshire med mann og to døtre. Hun har tidligere skrevet flere romaner under navnet Alison Penton-Harper.

"De hemmelige barna" berører det følsomme temaet om at briter tok indiske konkubiner og dermed skapte en hel generasjon av barn utenfor ekteskapet.
Forfatteren tar utgangspunkt i sin egen familiehistorie. Alison McQueen har en britisk far og en indisk mor; og denne boken er nok et forsøk fra hennes side i å forstå sin egen historie.
Dette er en nydelig, emosjonell og sterk fortelling.

Historien starter i provinsen Assam (India) i 1925. James er sønn av en skotsk kirurg. Han er født i India og trives godt landet. Han driver en teplantasje, og har ikke noen hast med å gifte seg med en av de mange kvinnene som blir sendt til

imperiet med det mål å finne seg en ektemann. I stedet bestemmer han seg for å "kjøpe" en ung indisk jente (Chinthimani) som sin konkubine. Selv om han vet at dette er uakseptabelt blant de andre som bor i nærheten og ikke minst eierne av plantasjen, aner han ikke hvilke konsekvenser det skal få. Den vakre jenta, Chinthimani, flytter inn like ved med hushjelpen, og kan spørre om alt hun trenger fra hovedhuset. James er fornøyd med henne helt til hun blir gravid og de får to døtre, Serafina og Mary. Når jentene blir født, finner han glede i dem, men ikke lenger i deres mor.
Hovedtemaet i boken er hvordan barn med indiske mødre og britiske fedre ikke ble akseptert. At de falt utenfor i alle lag av det indiske samfunnet, og måtte gjemmes bort.

Omsider gifter James seg med en hvit engelsk kvinne, Dorothy. Jentene blir sendt til en katolsk kostskole, men kommer hjem én gang i året (i løpet av ferien). Serafina, den eldste datteren, vet at hun har blitt sendt bort, og at hennes mor er ikke lenger sees på i favør. Men den yngste datteren, Mary er mer tillitsfull. Når jentene kommer tilbake i feriene, flytter Dorothy til den lokale klubben og blir introdusert for jentene som deres tante. Dorothy elsker James og aksepterer derfor situasjonen. Hun blir en trofast tante, og skriver regelmessig til dem når de er på skolen.
Serafina er i løpet av oppveksten hele tiden klar over sin mors avvisning og alkoholisme. Mary derimot er derimot hengitt til faren og fullstendig uvitende om morens tøffe skjebne. 
James sikrer også standhaftig at utgiftene til kostskolen blir betalt slik at jentene kan fortsette sin utdanning der. Skolen utdanner jentene til å bli sykepleiere og Serafina ser på dette som en mulighet til å finne seg en rik mann, noe ikke Mary gjør.
Når krigen kommer og India blir delt, begynner Mary å jobbe som sykepleier. Men hun er ulykkelig over at Serafina ikke vil inkludere henne i livet sitt. Samtidig må de to søstrene se sannheten om foreldrene i øynene, og på egen hånd lete etter et sted å høre til. Det blir en reise full av forbudte spørsmål, skjulte svar og vanskelige avgjørelser. Søstrene må foreta valg som kommer til å prege resten av livet deres, og Mary lover Serafina å holde på en mørk hemmelighet - så lenge de begge er i live.

Etterhvert som historien utvikler seg, vil du som leser oppdage årsaken bak prologen som er satt til Oxfordshire, England, i 2006. Forfatteren, Alison McQueen har en indisk mor og hennes store kjærlighet for India vises ganske tydelig i denne boken. Mange av tradisjonene, fordommene og gledene ved landet skinner igjennom sidene.

Samtlige av bokens karakterer, vemmelige eller anstendige, er nøye utarbeidet av forfatteren. De er tredimensjonale og plassert overbevisende i tidsperioden. Bildet som tegnes av de to søstrene er svært troverdig der de sliter på ulike måter for å finne sin plass i en usympatisk verden. Det indiske bakteppet er fargerikt. Landskapet og været er levende beskrevet, uansett om handlingen tar oss med til landsbygda eller byene. Spesielt fascinerende er alle detaljene forfatteren beskriver i livet på den indiske landsbygda.

Dette er en særdeles vakker bok. Historien er flott, har en pageturner effekt og er stemningsfult skrevet. Jeg elsket den, og kunne ikke legge den fra meg. Den grep meg fra aller første side.

Jeg vil anbefale "De hemmelige barna" på det varmeste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar