torsdag 3. april 2014

"Operasjon Påskelilje" av Jørn Lier Horst

Operasjon Påskelilje
Detektivbyrå nr. 2
Jørn Lier Horst
Illustrasjoner: Hans Jørgen Sandnes
Barnebok
108 sider
Gyldendal
2014


Til våre minste!

Detektivbyrå 2, er til dere!

Det har kommet ut nøyaktig fire bøker til nå, og jeg skal fortelle dere litt om den nyeste boken, som har fått tittelen; Operasjon påskelilje. Men, før jeg forteller litt om handlingen, skal jeg fortelle hvem som er Detektivbyrå 2. Men før det igjen, vil jeg fortelle at de bor i en liten by som heter Elvestad. Kartet over byen finner du på side 2 og 3. Den ble grunnlagt i 1884. Antall innbyggere er 937. Ordføreren heter Kristian F. Biller. Elva Svenna ligger rett utenfor byen.TIRIL er antagelig den tøffeste jenta i Elvestad. Hun våger der andre nøler. Hun er oppfinnsom og sporty, med god peiling på data.

OLIVER er en toppsmart detektiv. Han ser det ingen andre ser. Han er glad i mat og dypttenkende. Han er teknisk anlagt, snarrådig og eventyrlysten.

ÅTTO er en ekte sporhund, med nese for mysterier.

Som dere vet, er boken skrevet av en ekte politimann. Han har jobbet som etterforsker i politiet i mange år. Han heter Jørn Lier Horst.

De fine bildene er tegnet av Hans Jørgen Sandnes. Han har tegnet både bøker og filmer. Du kan lese mer om dem på side 107 og 108. På side 103 til side 106 kan du lese om hva du trenger for å bli detektiv.

Fra side 13 til side 99 er det 13 kapitler. Klarer du å lese et kapittel hver kveld? I så fall er det kjempebra!

Påskelilje er navnet på en påskeblomst. Men i denne krimboken er det tittelen eller navnet på et bilde. Vi kan kalle bildet for maleri.

Et verdifullt maleri er stjålet fra en av Elvestads rikeste menn. Den uvanlige tyven har utkledd seg som en hane under innbruddet, og politiet har arrestert en mistenkt. Men han nekter for å stå bak tyveriet, og maleriet er fortsatt borte.

Så gjør Tiril og Oliver et interessant funn utenfor huset hans. Klarer de to detektivene å løse eller oppklare mysteriet?

Forfatteren skriver spennende og historiene kunne godt ha skjedd i virkeligheten. Detektivbyrå 2 samler bevis, leter etter sammenhenger og tar opp en tidvis farlig jakt for å avsløre forbrytere.

Illustrasjonene er fargerike og detaljerte. Hver historie avsluttes med et etterord som inviterer leseren til å teste egne detektivferdigheter. De er forskjellige fra gang til gang.

Bare så det er sagt, de fire bøkene i serien kan leses uavhengig av hverandre, i motsetning til CLUE-serien der jeg anbefaler barna til å lese dem kronologisk.

 
 
"Operasjon Vindkast" og "Operasjon Sommerøya" er de to nyeste bøkene i serien Detektivbyrå nr. 2.
 
 
Til alle små detektiver: I hele desember (2015) skal Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes signere bøker og tegninger til detektivenes julekalender. Følg med på http://julekalender.detektivene.no
 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar