tirsdag 10. juni 2014

"Når sypressene hvisker" av Yvette Manessis Corporon

Når sypressene hvisker
Yvette Manessis Corporon
Roman
331 sider
Oversatt av: Kaja Rindal Bakkejord
Cappelen Damm
2014

Yvette Manessis Corporon er journalist og produsent, og har vunnet flere priser for sitt arbeid. "Når sypressene hvisker" er hennes debutroman, og er allerede solgt til tolv land.
Hun bor i New York sammen med ektemann og to barn.

"Når sypressene hvisker" handler om Daphne. Hun er datter av greske immigranter, og har vokst opp i New York. Hun er enke (ektemannen mistet livet i en bilulykke), og har en ung datter, Evie.
Daphne har til tross for sitt unge liv, opplevd mye tøft. Hun mistet sin første ektemann og begge foreldrene i tragedier. Derimot, har hun klart å leve ut en langvarig drøm, ved å drive sin egen greske restaurant.
Da hennes forlovede, den vellykkede forretningsmannen Stephen, ønsker å inngå et ekteskap med henne, bestemmer Daphne seg for å dra tilbake til den greske øya Erikousa hun besøkte hver sommer som barn, og gifte seg i nærvær av
sin Yia-Yia.

Daphne har alltid hatt et veldig spesielt forhold til bestemoren (Yia-Yia). Hun har alltid kunnet føle Daphnes følelser, selv fra tusenvis av mil unna, og har således vært til trøst under tøffe tider i Daphnes liv.

Når Daphne tilbringer tid på øya i bestemorens nærvær, får hun slappet ordentlig av fra stresset hjemme i New York, og en anledning til å sette pris på de viktige ting i livet, som familie, vennskap og mat.

Etterhvert som bryllupsdagen nærmer seg, innser Daphne at båndene til fortiden er sterke. Og når forloveden ankommer øya, begynner hun å tvile på om hun har gjort de rette valgene. Men ved hjelp fra bestemoren, samt noen av øyas innbyggere, lærer Daphne mye om bestemorens fortid, men også om seg selv.

I løpet av noen intense dager på den frodige greske øya veves myter, magi og bestemorens egne hemmeligheter sammen til en vakker fortelling om kjærlighet og familieliv.

"Når sypressene hvisker" er en bok som rører ved hjertet. Det er en page-turner og kan være svært så problematisk å legge fra seg.
Historien handler hovedsakelig om familiebånd, og om å lære seg å leve igjen etter å ha overvunnet sorg.

Den tar også leseren med til Hellas, med all sin skjønnhet og tradisjoner.
På særdeles godt vis beskriver forfatteren den greske kultur og levemåte. Øya Erikousa er fylt med historie, mystikk og myter, noe som gjør den magisk.
Maten blir også beskrevet godt. Man kan nærmest kjenne alle smakene på tungen.

Jeg likte virkelig forholdet mellom Daphne og hennes Yia-Yia. De har et uordinært og fantastisk forhold, og Yia-Yia vet akkurat hva Daphne trenger i livet.
Vanligvis liker jeg bøker som tar for seg mor/datter forhold. Derfor var det nok ikke så rart at jeg lot meg tiltrekke av denne historien, om en bestemor og hennes voksne barnebarn.

Yia-Yia er både vis og klok, og hennes historie gir en annen dimensjon til denne romanen. Jeg satte pris på å få lære om Yia-Yias fortid, og hvordan den påvirket Daphne og hennes beslutninger.

"Når sypressene hvisker" er en bok som har noe å tilby for enhver smak. Den inneholder elementer av historie, mytologi, vennskap, romantikk, gresk mat og kultur, og ikke minst livsvisdom.

Dette var en bok som virkelig rørte ved hjertet mitt, og en bok som jeg vil anbefale til de som leter etter en søt, godt skrevet og romantisk bok, kanskje spesielt de med en forkjærlighet for Hellas.

1 kommentar:

  1. Dette høres da riktig fristende ut! Hells og sommer! Men jeg må si at jeg begynner å bli lei av denne typen cover. Kan sikkert rekne opp tyvetalls bøker med omtrent samme forside: en person, helst en ung jente, vendt mot naturen i bakgrunnen. Bare legg merke til det! Legger boka i ventelista mi.Takk for godt tips.

    SvarSlett