søndag 1. juni 2014

"Ektemannens hemmelighet" av Liane Moriarty

Ektemannens hemmelighet
Liane Moriarty
Roman
Oversatt av: Solveig Moen Rusten
492 sider
Pantagruel
2014

Liane Moriarty (f. 1966) er født i Sydney, Australia. Så lenge hun kan huske har hun skrevet eller lest bøker. Hun husker ikke hvilken bok som var den første hun skrev, men husker godt den aller første bokavtalen hun inngikk. Det var en avtale med hennes far, om at hun skulle skrive en roman, og han betalte 1 dollar i forskudd. Romanen ble en episk triologi - The mystery of Dead Man's Island.
Etter endt skolegang, gikk hun inn i reklamebransjen, og etter hvert jobbet hun lenge som frilans tekstforfatter for alt fra reklamefilmer til hjemmesider. Nå er hun forfatter på heltid, og har gitt ut seks bøker for voksne, i tillegg til en hel haug med barnebøker. Bøkene hennes er oversatt verden rundt, og da "Ektemannens hemmelighet" gikk rett inn som nummer én på New York Times bestselgerliste, ble det feiret med MYE champagne.

Med "Ektemannens hemmelighet" har den kritikerroste forfatteren skrevet en glitrende, fascinerende og tankevekkende roman. Med kløkt og humor setter hun store spørsmålstegn ved hvor godt vi egentlig kjenner våre nærmeste - og ikke

minst - hvor godt kjenner du egentlig deg selv?

Cecilia Fitzpatrick har oppnådd alt - hun er ikke bare en utrolig vellykket forretningskvinne, men også høyt respektert, en hengiven hustru og mor til tre flotte døtre. Livet hennes er like ryddig og skinnende som hjemmet hennes, og hun jobber hardt for å opprettholde det organiserte livet hun er så stolt av.
Men en dag hun rydder på loftet, finner hun et brev som vil forandre alt, og ikke bare for henne selv.
Rachel og Tess kjenner knapt hverandre eller Cecilia, men også de vil kjenne de voldsomme konsekvensene av hennes manns hemmelighet.

Historien følger de tre kvinnene, men først og fremst Cecilia, og dernest Rachel, hvis datter døde svært ung og som fremdeles hjemsøker henne daglig. Rachel er en dedikert og myk kvinne, men finner det fortsatt vanskelig å komme over tapet av sin kjære datter; det vil ingen ende ta, og smerten av å ikke vite gjør Rachels liv enda mer vanskelig. Hvis bare politiet hadde avhørt datterens daværende kjæreste, Connor. Kanskje de da ville ha funnet ut sannheten om hennes død?
Og til sist, Tess, hvis mann er forelsket i hennes kusine. I lys av denne hendelsen reiser Tess, med sønnen Liam, avgårde til sin mor for å beskytte ham.
Tilbake i barndomshjemmet, møter Tess sin tidligere kjæreste Connor, og snart begir de to seg ut i en lidenskapelig romanse.
I mellomtiden, har Cecilia blitt stadig mer mistenksom overfor mannen sin. Hun har oppdaget at han har lett etter brevet. Hun finner det frem fra der hun har gjemt det, og leser det.
Jeg vil ikke røpe noe, men det hun leser kommer for alltid til å få en betydningsfull effekt i livet hennes, også på et vis som du aldri vil gjette før du har lest bokens siste sider.

"Ektemannens hemmelighet" er en bok om unnskyldninger, skade, romantikk, familie, smerte og ikke minst hemmeligheter.

Jeg likte denne boken godt. Jeg var til å begynne med bekymret for at den ikke ville appellere sterkt nok til meg, men jeg kunne ikke unngå å bli dratt med av historien.
Jeg likte også måten forfatteren vekslet mellom de ulike historiene på, hvordan hun holdt meg på pinebenken og dermed fikk meg til å fortsette lesingen til siste side.
Selve brevet blir faktisk ikke åpnet før en betydelig del av boken er lest, og om du kanskje tror at det gjør den langdryg, medførte det i stedet at jeg nærmest i ren desperasjon pløyde meg igjennom flere sider, i håp om å få vite dets innhold!
Jeg må innrømme at jeg simpelthen elsket bokens slutt, og hvordan forfatteren med bravur klarte å nøste opp alle trådene og samtidig få meg til å tenke over hvordan ting kunne ha vært dersom karakterene hadde handlet annerledes.

Noe jeg også likte var karakterenes ekthet. Alle de tre hovedpersonene kunne faktisk ha vært kvinner i et hvilket som helst nabolag, mødre du kanskje har sett på foreldremøter, eller mennesker som har stått foran deg i køen på butikken. Dette bringer bokens hendelser enda nærmere vår hverdag, og jeg fikk en fornemmelse av at de kunne ha skjedd med nærmest hvem som helst, og når som helst.

Selv om dette er en god bok, er det et par negative ting ved den som jeg ønsker å belyse: Selv om karakterene var svært ulike og hadde interessante historier, var de alle vanskelige å knytte seg til.
Cecilia var tidvis tørr, og hun var ikke den moderlige skikkelsen handlingen trengte før boken nærmet seg slutten. Jeg ønsket å føle hennes smerter, men fant det i stedet vanskelig å ha empati med henne, ettersom hennes følelser etter mitt syn ikke ble utforsket dypt nok i boken.
Dessuten syntes jeg at Rachels følelser for sin avdøde datter til en viss grad ble overspilt, og at hun nærmest neglisjerte sønnen og svigerdatteren, og brukte all sin fokus på dødsfallet til datteren.
Selv om det er en sentral del av historien, ble det for meg som leser nokså slitsomt og utmattende.
Derimot fant jeg Tess sin historie mest overbevisende. Selv om den kanskje ikke var den mest kraftfulle, var likevel beslutningen om å godta unnskyldning fra den du elsker, og sånn sett hjelpe til med å holde familien sammen, ekstremt kraftig.

Samlet sett handler denne boken om ett spørsmål; hvor langt er du villig til å gå for å beskytte familien din? Ditt liv? Og kan dine handlinger rettferdiggjøres selv når det betyr at noen må lide for dem? I "Ektemannens hemmelighet", må Cecilia ta stilling til det utenkelige - og hennes passivitet har ødeleggende konsekvenser.
Noen hemmeligheter er bare ikke ment å skulle holdes.

Bokens premiss er med andre ord svært interessant; spørsmålet som berører "hva hvis", og som synes å ha blitt et populært tema i den moderne litteraturen. Kanskje fordi hver og en av oss på et stadie i livet vil stille dette spørsmålet: "Hva om jeg hadde handlet annerledes? Hvordan ville livet mitt ha endret seg?" Forfatteren besvarer dette eksistensielle spørsmålet på godt vis i epilogen, og hun bringer sammen alle trådene i historien og presenterer en særdeles tilfredsstillende slutt.

1 kommentar:

  1. God anmeldelse:) Jeg leste den tidligere denne uka og skal skrive om den neste uke. Jeg skjønner hvorfor mange liker denne boka så godt, og jeg syns ikke den er aller verst selv, men ble dessverre ikke helt bergtatt:(

    SvarSlett