lørdag 7. juni 2014

"Akademimordene" av Martin Olczak

Akademimordene
Martin Olczak
Krim
390 sider
Oversatt av: Ellen Karine Berg
Juritzen forlag
2014

Martin Olczak ble født i 1973 og bor i Stockholm. Han har tidligere skrevet et tjuetalls barnebøker som han har hatt stor suksess med i Sverige. "Akademimordene" er hans debut som romanforfatter for voksne.

På dagen 100 år etter at forfatteren August Strindberg døde, skytes en mann i hjel i en park i Stockholm. Først tror man at han var et offer for et ran som gikk galt.
Ingen tenker noe særlig over at mannen var en del av den ærverdige svenske kulturinstitusjonen Akademiet, som også deler ut Nobelprisen i litteratur.
Men dagen etter myrdes ytterlige fire Akademi-medlemmer.
Selv om politiet forsøker å beskytte de 18 gjenværende Akademi-medlemmene, tas de av dage en etter en.
Unge Claudia Rodriguez fra drapsavsnittet mistenker at hun står overfor et litterært mysterium. Jakten fører henne til gamle arkiver med dokumenter som er blitt holdt hemmelig i over hundre år.

Men vil hun løse gåten tidsnok til å redde livene både til de gjenværende Akademi-medlemmene og seg selv?


"Akademimordene" er en flott og forfriskende krim som tar leseren med på en reise inn i litteraturens verden, og med på jakt etter en kynisk, mystisk morder.

Det gir ingen gjenklang, da den ærverdige svenske kulturinstitusjonen Akademiets sekretær en kveld blir drept i en park i Stockholm. Ingen tror noe annet enn at han var et offer for et ran som gikk galt.

Men dagen etter myrdes ytterlige fire Akademi-medlemmer.

Sekretæren, var en aldrende mann, og på vei hjem etter å ha tatt del i en feiring som markerer 100-årsjubileet for August Strindbergs død.
Men hvem er den mystiske morderen som med frakk og flosshatt har skutt han? Og enda til med en antikk pistol fra midten av 1800-tallet.
Dette får den 35-åringe etterforskeren ved drapsavsnittet, Claudia Rodriguez, i oppgave med å finne ut. Hun er av chilensk herkomst og kjører motorsykkel, en Honda Shadow. Hun har ravnsvart hår og en dyktig bokser. Dessuten liker hun å gå sine egne veier.

Det blir den største etterforskningen i en kriminalsak i Sverige siden Palme ble myrdet.

Claudia allierer seg med en tidligere kjæreste, bokhandleren Leo Dorfman. Hun tror nemlig at motivet for drapene kan finnes i et gammelt ønske om litterær rettferdighet.

Claudia og Leo får det etterhvert svært så travelt med å fange morderen før han slår til igjen. Og det blir ikke noe enklere når Claudia tas av saken på grunn av en intern strid i politiet.
"Akademimordene" er en særdeles underholdende, fengende og uforutsigbar bok. Den er fullstappet med referanser til annen litteratur, og den blander fiksjon og fakta på strålende vis.
I tillegg har boken overraskende vendinger, på flere plan.

Hvert kapittel starter med å nevne en nobelprisvinner i litteratur, og noen få linjers begrunnelse for prisen.
Selv om plottet er nokså usannsynlig, ødelegger det ikke for den trivelige leseopplevelsen.

Gåten har visse likhetstrekk med Dan Browns Da Vinci-koden, men i stedet for religiøse mysterier tar forfatteren for seg gamle intriger innenfor litteraturens verden.
Litterære fakta er flettet inn, uten at de blir for tunge eller uinteressante for selve handlingen.

Historien fortelles i et friskt tempo.
Den er ikke overdrevet voldsom, men ikke desto mindre spennende. Den griper nemlig tak i deg og holder deg fast i et knugende grep.
Dessuten beskrives de ulike karakterene med stor innsikt.

"Akademimordene" minnet rett og slett ikke om noe jeg tidligere har lest.

Martin Olczak har allerede startet med å skrive en oppfølger til denne boken. Visstnok er tre bøker planlagt i serien.

Dette er en særdeles velskrevet kriminalroman med et godt plot og gode karakterer, og den er intet annet enn spennende - En bok som definitivt er lesverdig, og verdt å bruke tid på.

Det er grunn til å gratulere Martin Olczak med en god krimdebut.

1 kommentar:

  1. Flott omtale! Denne leste jeg tidligere i vinter og jeg likte den godt. Selvfølgelig ganske usannsynlig hendelsesforløp, men i denne boken funket det. Gøy med alle nobelprissitatene :) Ha en nydelig søndag i solen!

    SvarSlett