mandag 2. juni 2014

"Du elsket alltid havet" av Lucy Clarke

Du elsket alltid havet
Lucy Clarke
Roman
384 sider
Oversatt av: Helene Limås
Apropos Forlag
2014

Lucy Clarke har utdannelse i engelsk litteratur og har tidligere jobbet med eventer og kreative skrivekurs. I dag er hun forfatter på fulltid. Hun er gift med James Cox, som er profesjonell vindsurfer, og hele vinterhalvåret reiser de verden rundt på jakt etter de beste bølgene. Om sommeren bor paret i sitt hjem ved kysten av Sør-England.
"Du elsket alltid havet" er Lucy Clarkes debutroman. Den var hovedbok i Richard & Judy Summer Book Club i Storbritannia i 2013, har fått mye presseomtale og er elsket av bokbloggere.

Det er to grunner til at folk reiser. Enten leter de etter noe, eller så rømmer de fra noe. Mia gjør begge deler. Så blir hun funnet død.

Hva gjør du om du blir fortalt at din eneste søster, hun du trodde du kjente alle hemmelighetene til, har tatt sitt eget liv? Katie blir knust da lillesøsteren Mia blir funnet omkommet på Bali. Hun hoppet utfor en klippe, sier politiet. Men Katie

nekter å tro det og starter sine egen etterforskning.

Alt hun har igjen etter Mia, er dagboken fra reisen hun var på de siste månedene hun levde. Side for side, land for land. nøster Katie opp i søsterens liv.

Det hun oppdager, endrer alt.

Søstrene Katie og Mia har vært gjennom mye sammen, bl.a. en far som forlot dem i ung alder og morens nylige dødsfall. De er komplette motsetninger.
Den eldste søsteren Katie, er både ansvarlig og fornuftig, og har startet et nytt liv i London med en god jobb. Samtidig prøver hun å holde et øye med den yngre, impulsive søsteren Mia.
En dag bestemmer plutselig Mia seg for å reise jorden rundt med barndomsvennen Finn, og hun går til umiddelbar anskaffelse av billetter.
Katie blir i bekymring latt tilbake i seks måneder, samtidig som hun må forberede sitt bryllup. Men en kveld får hun beskjeden hun alltid har fryktet - Mia er funnet død ved foten av en klippe på Bali. Og den offisielle rapporten hevder at det var et selvmord.

Katie klarer ikke annet enn å klandre seg selv, siden de hadde en stor krangel over telefonen dagen i for veien. Men hun kan heller få seg til å tro at Mia kunne kaste seg utfor en klippe. Når hun mottar Mias reise dagbok, gjør Katie for første gang i sitt liv noe impulsivt. Hun bestiller en billett slik at hun kan følge i Mias fotspor, og samtidig ved hjelp av reise dagboken forsøke å forstå hva som har skjedd de siste månedene av søsterens liv.

"Du elsket alltid havet" er en velskrevet bok med en fengslende og godt fortalt historie.
Den er fullstappet av mysterier, intriger og åpenbaringer, og forfatteren skildrer de eksotiske lokasjonene på et perfekt vis.
Forholdet mellom de to søstrene, Mia og Katie, føltes veldig autentisk ettersom de begge følte en kompleks blanding av kjærlighet, hat, sjalusi og bitterhet overfor hverandre.

"Du elsket alltid havet" er en særdeles imponerende debutroman, og Lucy Clarkes skildrer familieforhold mesterlig. Hun skriver følelsesmessig og stemningsfult, og boken satt lenge i meg selv etter at siste side var ferdiglest. Som en storesøster selv, er "Du elsket alltid havet" en rørende og hjerteskjærende bok, pepret med genuint uventede hendelser, åpenbaringer og melankolsk, men likevel vakker symbolikk.

Jeg ble grepet av historien. Mia og Katie hadde hver sin unike stemme og begge var ekte karakter som jeg likte godt. Jeg tror dette er en av de få bøkene som vil appellere både til de som liker mysterier/spennings romaner og chick-lit. Dette er perfekt sommer lektyre, og jeg ser definitivt frem til å lese Lucy Clarke kommende bøker.

Lettlest på et vis, men tøff på et annet, er dette en bok som griper deg i hjerterota. Den er svært emosjonell, og kan tidvis røre deg til tårer.

Anbefales på det varmeste!

1 kommentar:

  1. Kjekt å lese din flotte omtale av boken. Vi ble ikke like kraftig grepet av den, og mine øyne var tørre, men jeg hadde også en fin leseopplevelse :)

    SvarSlett