mandag 23. juni 2014

"Hatties tolv stammer" av Ayana Mathis

Hatties tolv stammer
Ayana Mathis
Roman
272 sider
Oversatt av Bente Klinge, MNO
Cappelen Damm
2014


Ayana Mathis har studert skrivekunst ved Iowa Writer's Workshop og er Copernicus-Michener-stipendiat.

"Hatties tolv stammer", hennes debutroman og en New York Times bestselger, ble valgt som hovedbok i Oprah Winfreys bokklubb.

Ayana Mathis bor og arbeider i Brooklyn.

"Hatties tolv stammer" av Ayana Mathis er en mektig fortelling om en sterk afroamerikansk kvinne og hennes etterkommere.


Etter at faren blir drept i hjemstaten Georgia, reiser Hattie, hennes mor og to søstre til Philadelphia for å bosette seg der. Vi følger Hattie og hennes familie fra 1925 til 1980. Hattie blir mor første gang som syttenåring, etter en kort romanse med August. De gifter seg, og får 11 barn sammen, til tross for et kjærlighetsløst ekteskap. Når de to første barna dør, setter dette tonen for Hatties liv og farger forholdet Hattie får til barna som kommer etterpå.

"Hatties tolv stammer" er fortellingen om en mor og hennes barn, om hvordan familien former oss som mennesker, og hvordan samfunnet og historien er med på å forme livene våre.

Femten år gamle Hattie Shepherd reiser med et tog til Philadelphia i 1923, og etterlater hjemmet i Georgia og resten av sør statene bak seg i jakt etter den amerikanske drømmen.
Ung og lett påvirkelig, blir hun fort forelsket i en ung mann ved navn August, og blir snart bundet til ham for alltid med det første av ti svangerskap. Da en tragedie setter kjepper i hjulene for deres planer, blir de sterkt preget.
Hattie blir en herdet kvinne, mens ektemannen tyr til flasken og kvinner.
Hattie Shepherd utvikler seg fra å være en storøyd tenåring til å bli romanens matriark, ettersom hvert kapittel blir fortalt av et av hennes barn, alle i ulike aldre og stadier i livet. Hatties iskalde oppførsel blir hennes middel for å overleve - hun er som den harde og uforsonlige Philadelphia vinteren som tok hennes førstefødte barn.

I denne debutromanen viser forfatteren Ayana Mathis at hennes ord er smarte, naglende, noen ganger morsomme, ofte grusomme, men alltid like uforglemmelige som karakterene hennes.
Boken er skrevet som en serie av korte historier, og gir et kort innblikk i livene til hver av Hatties tolv stammer.
Barna er svært så forskjellige: den ene en jazz musiker som vandrer gatelangs i New Orleans, en er gift med en rik mann, og i hemmelighet en pillemisbruker, en er fylt av Den Hellige Ånd og vekkelsesforkynner... listen er lang, og deres unike, singulære stemmer er forent i deres røtter, som hver har sitt eget forhold til Hattie, som på et vis blir punktet alt dreier seg rundt.

Forfatteren skaper et minneverdig Philadelphia i det 20. århundre, hvor fattigdom, religion og umoral siver inn i livene til alle. Boken er fylt med subtile hjerteskjærende øyeblikk, som når hvert av Hatties barn oppdager den samme grusomme verdenen som deres mor fant som tenåring. Det er også øyeblikk med triumfer og flaks, og viktigst; den dypeste form for kjærlighet, selv fra en karakter så hard som Hattie Sheperd.
Mathis er også dyktig til å skildre intimiteten i familien - hennes karakterer viser kjærlighet på en hard og sterk måte, den eneste måten de kjenner til.

"Hatties tolv stammer" er en bok jeg vil anbefale. Den er interessant og historisk informativ. Og den tegner et spennende bilde av det å leve i en viss tid og på et bestemt sted. Karakterene blir levendegjort og det hele er skrevet på nydelig vis.
Teknikken forfatteren har benyttet for å gi leseren et bilde av Hattie gjennom stemmene til hennes voksne barn, er kanskje ikke perfekt, men likevel overbevisende.

"Hatties tolv stammer" er en unik bok som minner lite om bøker jeg tidligere har lest. Den er vakkert skrevet med rike beskrivelser, og har en god balanse mellom karakterene og selve handlingsforløpet.

Jeg har en følelse av at denne boken vil være festet til mitt sinn i lang tid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar