tirsdag 17. juni 2014

"Den 7. dagen" av Nika Lubitsch

Den 7. dagen
Nika Lubitsch
Thriller
200 sider
Oversatt fra tysk av Eivind Lilleskjæret, MNO
Bastion forlag
2014

Nika Lubitsch er en tysk forfatter og er bosatt i Berlin. Etter å ha blitt avvist av flere tyske forlag, publiserte hun på egenhånd sin første bok "Den 7. dagen" som e-bok. Hun ble Tysklands nr. 1 over solgte e-bøker i 2012 med topp-plassering på listen i over 100 dager.
For tiden oversettes "Den 7. dagen" av utgivere over hele verden og et stort produksjonsselskap har allerede kjøpt filmrettighetene.

"Den 7. dagen" handler hovedsakelig om Sybille Thalheim, en kommunikasjonssjef, som er anklaget for å ha drept sin mann, stjerneadvokaten Michael Thalheim. 

Sybille og Michael så ut til å ha et lykkelig ekteskap. De hadde solid økonomi, bodde i et herskapshus og nå ventet de også på det etterlengtede barnet. 

Men en fredag kommer ikke Michael hjem fra kontoret, som han deler med sin gode venn Ulli. 

Han blir funnet ihjelstukket på et hotellrom og alle er overbevist om at Sybille er den skyldige. Selv våkner hun opp på et annet hotell uten å huske noe, men overbevist om at de begge er uskyldige.

Boken er delt inn i tre deler, og historien fortelles fra tre ulike synsvinkler.

I bokens første del, befinner den 38 år gamle Sybelle Thalheim seg i retten, tiltalt for drapet på sin ektemann, Michael.
Når de fleste av vitnene har forsøker å sette henne i et dårlig lys, tenker Sybelle tilbake til da hun først møtte sin mann, det nære vennskapet de hadde med forsvarsadvokaten hennes, Ulli, og hans kone, Gabi. Hun erindrer frieriet, ekteskapet og det livet de hadde sammen.
For Sybelles del gikk det svært bra. Både hun og Michael hadde lysende karrierer. De hadde solid økonomi og et godt ekteskap. Det eneste de ønsket seg var et barn.
Når Sybelle endelig ble gravid, føltes livet komplett.
Men bare fem dager etter at de får vite dette, forsvinner Michael.

I bokens andre del, skifter forfatteren fokus. Leseren får nå høre historien fra Sybelles perspektiv.
Vi blir fortalt hvilket mareritt Sybelle opplevde etter at mannen forsvant, og at han er mistenkt for å ha underslått store summer fra klientkontoen sin.
Sybelle mister nærmest alt, og det er naturlig at hun til å begynne med føler sinne mot mannen. Hun opplever videre perioder med depresjon og apati.
Men, var det hun selv som myrdet mannen sin? Sybelle vet ikke, husker ikke.

I bokens siste del, kommer sjokkerende avsløringer frem i lyset.
Men når alt synes forklart og trådene virker samlet, avslører bokens aller siste sider en svært så sjokkerende vri.

"Den 7. dagen" er en fantastisk bok, og jeg lot meg overraske.
Forfatterens måte å skrive på minner om ingenting jeg tidligere har lest.
Hun skifter fra tredje til første person, men uten at det blir forvirrende eller irriterende. Faktisk var det skrivestilen, den lagvise historien og måten det hele ble presentert på, som holdt meg gående. Dette var med andre ord en page-turner.
Jeg måtte finne ut av hva som skjedde den natten Michael ble myrdet. Jeg måtte vite om Sybelle var skyldig eller ikke. Jeg måtte vite om Michael var skyldig i underslag, og hvorfor han eventuelt kunne gjøre noe sånt.
Den ultimate rettferdighet blir servert til slutt, og jeg fant meg selv sittende og fundere over hendelsene. Jeg fikk umiddelbart lyst til å lese boken på nytt.

Nika Lubitsch har en særdeles overbevisende skrivestil, og jeg ble trukket svært raskt inn i handlingen.

Fartsfylt igjennom hele boken, med en tilfredsstillende vri i plottet på slutten.

Boken vil appellere mest til de som liker juridiske thrillere, psykologiske thrillere, og mysterier.

"Den 7. dagen" er den første boken jeg har lest av Nika Lubitsch, men det vil garantert ikke bli den siste.

1 kommentar:

  1. Så fantastisk at man kan vise at forlagene ikke alltid har rett! Selvpublisering er gull for mange forfattere!

    SvarSlett