søndag 8. juni 2014

"Frost i mai" av Sarah Jio

Frost i mai
Sarah Jio
Roman
285 sider
Oversatt av: Bente Klinge
Cappelen Damm
2013

Sarah Jio (f. 1978) debuterte i 2011 med "The Violets of March", og har siden skrevet tre romaner. Hennes andre roman, "Huset på stranden", kom på norsk tidlig i 2013. "Frost i mai" er hennes tredje roman. Hun bor i Seattle sammen med ektemann og tre barn.

Seattle 1933.
Den fattige og enslige moren, Vera Ray, må la den tre år gamle sønnen Daniel, være hjemme alene om natten slik at hun kan jobbe nattskift på det lokale hotellet. Hun hater å måtte forlate ham alene, men hun har ingen som kan passe på ham, og sjefen tillater henne ikke å ta ham med til hotelllet. Når hun går hjem tidlig neste morgen, den første dagen i mai måned, blir hun overrasket over å finne Seattles gater dekket av snø. Men hun blir enda mer overrasket når hun kommer hjem og oppdager at Daniel er forsviunnet. Alle spor er dekket av snøen, men hun finner hans elskede bamse, Max, på bakken utenfor bygningen hvor de bor.

Seattle 2010.
Om morgenen den 1. mai, våkner journalisten Claire Aldridge opp etter en natts søvn og oppdager at enda en snøstorm har rasert over Seattle.
Hennes sjef ved avisen Seattle Herald vil at hun skal skrive en artikkel om "tvilling" stormene.
Claire har nylig håndtert et smertefullt tap, og er fortsatt ikke tilbake til sitt ordinære jeg, hverken profesjonelt eller personlig.
I utgangspunktet fnyser hun av sjefens anmodning. Men etter hun snubler over historien om Daniels forsvinning og politiets manglende ressursbruk på å finne ham, føler Claire seg tiltrukket av historien. Hun får et dypt ønske om å få vite hva som skjedde. Lite aner hun at det er en forbindelse mellom henne selv og Vera og Daniel.

Vera og Claire er to svært like karakterer, selv i det som skiller dem.
Vera elsket sønnen Daniel voldsomt, og da han forsvant, prøvde hun iherdig å finne ham. Hun lot seg bli en hun ikke kjente igjen i et forsøk på å finne noen som kunne lede henne til sønnen.
Claire må også håndtere ettervirkningene av et livsforvandlende øyeblikk hun ikke hadde kontroll over, og effekten det har hatt på ekteskapet hennes med et medlem av den velstående Kensington familien, og hennes eget velvære.
Begge (Vera og Claire) viser stor styrke i farefulle situasjoner, og en vilje av stål til å komme gjennom enhver vanskelig situasjon.

"Frost i mai" er skrevet på et vakkert vis, i roterende kapitler mellom de to ulike historiene. Etter hvert kapittel, satt jeg igjen med et ønske om snarest mulig å komme tilbake til den aktuelle historien, men på samme tid var jeg glad for å være tilbake til den som jeg hadde forlatt tidligere. Dette mener jeg er et kjennetegn på en stor forfatter, og Sarah Jio er definitivt en av dem.

Jios to tidligere bøker, har visstnok begge mottatt ros og særdeles gode anmeldelser.

Og etter mitt skjønn, er det ingen tvil om at den som går til anskaffelse av denne boken, vil bli umiddelbart forelsket i den.

"Frost i mai" er intet annet enn en svært rørende og følelsesladet bok, og en bok jeg anbefaler på det varmeste.

1 kommentar:

  1. Denne står på vent i min bokhylle. Ser frem til å lese den. Har lest huset på stranden. en lettlest og fin bok

    SvarSlett