fredag 6. juni 2014

"Sjansespill" av Simone Elkeles

Sjansespill
Simone Elkeles
308 sider
Ungdomsbok (fra 13 år)
Oversatt av: Hanne Cath. Brække
Gyldendal
2014

Simone Elkeles er en bestselgende, amerikansk forfatter. I Norge er hun særlig kjent for bøkene i den populære Perfekt kjemi-triologien.

Da han blir kastet ut av internatskolen, har ikke pøbelen Derek Fitzpatrick annet valg enn å flytte sammen med den vimsete stemoren sin mens faren mønstrer på i marinen. Det går raskt fra ille til verre da Derek finner ut at de skal flytte hjem til barndomshjemmet hennes i Illinois. Derek teller ned dagene til han er på frifot igjen, og det siste han vil, er å bli blandet inn i familiedramaet til noen andre.

Én ting vet Ashtyn Parker ganske visst - folk man bryr seg om, drar sin vei uten å se tilbake. Et fotballstipend kan endelig gi henne sjansen til å dra. Så hun satser alt på å vinne delstatsfinalen, helt til kjæresten hennes, topp-quaterbacken, svikter alle ved å gå over til motstanderlaget. Ashtyn trenger en ny strategi, men den fordrer at hun stoler

på Derek - en hun bare kjenner så vidt, en som bryter alle regler. Er hun klar for å sette følelsene sine på spill for å kunne vinne.

"Sjansespill" er første bok i ny serie av denne populære forfatteren.

Av og til ønsker jeg å lese en lettlest bok med en forholdsvis enkel historie. En historie uten for mye tungt alvor, men som likevel ikke er en komedie. Heldigvis fant jeg det jeg lette etter i boken "Sjansespill". I det siste har jeg lest mye krim, og har derfor hatt behov for en liten pause. Har nærmest følt meg utmattet.
"Sjansespill" er den perfekte bok for de av oss som ønsker å lese en rask og enkel historie. Enkelte ganger kan det nemlig være ganske fint å lese noe uten å måtte la de små grå få jobbe så alt for mye.

"Sjansespill" er en bok der historien fortelles fra to ulike synsvinkler.
Ashtyn Parker er en high school-elev. Hun spiller på skolens fotballag. På banen er hun tøff og hard, men utenfor, en engel. Hun er den perfekte rollemodellen. Hun gir nemlig aldri gir opp, og hun følger alltid sine drømmer. 
Derek derimot er en pøbel og tidligere fotballspiller. Han har blitt kastet ut av internatskolen, og har ikke noe annet valg enn å flytte sammen med den vimsete stemoren sin mens faren mønstrer på i marinen. Det går raskt fra ille til verre da Derek finner ut at de skal flytte hjem til barndomshjemmet hennes i Chicago, Illionois.
Der møter han Ashtyn, og de møtes i en ganske artig scene som involverer en låve og en høygaffel.

Etterhvert får de to god kjemi seg i mellom, selv om forholdet også får sine opp- og nedturer.
Interaksjonen mellom dem var hele tiden svært overbevisende, det samme deres personlige kamp. Både Ashtyn og Derek hadde betydelige feil, men det gjorde dem desto mer realistiske. De er nemlig begge sensitive tenåringer.

Til sist utvikler historien seg dithen at Ashtyn og Derek må forholde seg til hverandre, enten de liker det eller ikke.

Når det gjaldt bokens sekundære karakterer, fikk jeg et mer ambivalent forhold til dem.
Ashtyns familie virket noe dysfunksjonell, og faren syntes ikke å bry seg noe særlig om henne. Mot slutten av boken, prøver derimot forfatteren iherdig å reparere på dette forholdet, slik at deres historie endte godt. Jeg må nok innrømme, at jeg ikke helt kjøpte dette.
Historien til Ashtyns søster syntes heller ikke å gå helt opp. Men jeg vil anta at vi vil få mer informasjon om henne i neste bok.
Til å begynne med likte jeg heller ikke Dereks bestemor noe særlig, men ved bokens ende, hadde hun vokst betydelig som karakter. Dermed likte jeg henne svært godt!
Fotballspillerne i historien var både flotte, lojale og dedikerte karakterer. Faktisk ser jeg frem til å møte dem igjen.

Selve historien begynner på alle måter svært solid. Den fløt også veldig bra, men tenderte en smule mot det langdryge mot slutten. Noen scener kunne fint ha vært utelatt.

Totalt sett, likte jeg denne boken mer enn det jeg på forhånd hadde trodd. Og det til tross for noen frustrasjoner vedrørende enkelte karakterer.
Dette er den første boken jeg har lest av Simone Elkeles. Men det kommer definitivt ikke til å bli den siste. Jeg synes også det er flott at dette kommer til å bli en serie, og jeg ser virkelig frem til å møte de fleste av karakterene igjen.

Jeg vil anbefale denne boken til de som liker ungdomsbøker med ingredienser som romantikk og intrikate søsken/familieforhold. Spesielt vil jeg anbefale den for unge tenårings jenter.

1 kommentar:

  1. Fint med omtale av ungdomsbøker, og denne omtale er både sold og inspirerende. Jeg leser en thriller akkurat nå, men har vært innom en el bøker av anna karakter i det siste. Interessant å lese litt som ligger litt utenfor "standarden", om det finnes noen slik.

    SvarSlett