torsdag 1. januar 2015

"Ingen er så trygg i fare" av Gunnar Staalesen

Ingen er så trygg i fare
Gunnar Staalesen
Krim
368 sider
Gyldendal
2014

Gunnar Staalesen (f. 1947 i Bergen) er nestoren i moderne norsk krimlitteratur. Han innledet et stort og prisbelønnet krimforfatterskap i 1975, og i 1977 kom den første romanen om Varg Veum.
"Ingen er så trygg i fare" er den syttende romanen i serien om Varg Veum.

Varg Veum ble kåret til tidenes mest populære krimhelt av Dagbladets lesere i 2004. Høsten 2008 fikk han sin egen statue på Strandkaien i Bergen, og i 2012 ble han den første litterære skikkelsen som ble tildelt Rivertonklubbens ærespris.

Bøkene om Varg Veum er utgitt i atten land. Tolv av romanene om den bergenske privatetterforskeren ble filmatisert i perioden 2007-2012.


Handlingen i "Ingen er så trygg i fare" finner sted i 2002.

Hordaland politidistrikt har i samarbeid med flere andre politidistrikt i landet, i andre europeiske land og USA, rullet opp en internasjonal dataring som har utvekslet barnepornografi over landegrensene. Privatdetektiv Varg Veums IP-adresse har dukket opp på dette nettverket, med både inn- og utgående trafikk. Det vil si at han har både mottatt og sendt billedmateriale, som så er blitt delt videre i dette omfattende nettverket.

Selv hevder Veum (59) hardnakket at han er uskyldig, og at noen derfor må ha hacket seg inn på maskinen hans.
For øvrig har han ikke peiling på data, ikke mer enn det aller mest nødvendige som e-post, nettbank, en sjelden billettbestilling og diverse søk i forbindelse med saker han jobber med.

Likevel settes han i varetekt, med både brev- og besøksforbud.

På cellen får han god tid til å tenke grundig igjennom hva han i senere tid har vært borte i.

Etter hvert klarer Veum å rømme fra arresten.

Han innser at den eneste måten han kan bevise sin uskyld på, er å finne den eller de som står bak. Og for å fri seg fra de urettmessige anklagene initierer Veum en egen etterforskning.

Men hvem kan ha hacket seg inn på pc-en hans? Og hvem vil det gavne at han settes bak lås og slå?
Dermed må Veum bringe rede i store og små saker han har vært involvert i de senere år.
Dessuten får han ved hjelp av sin advokat og en ekspert i datatekniske spørsmål.

Det blir et  nervepirrende kappløp mot tiden. Nå gjelder det å finne ut av hvem som er ute etter å knuse ham - før livet hans blir ødelagt for alltid.

I "Ingen er så trygg i fare" forstår leseren raskt at Veum er uskyldig. Likevel er det en spennende og interessant vri at det er han selv som denne gangen etterforskes. Og at han på samme tid (i store deler av boken) befinner seg på flukt, er noe som gir handlingen en ekstra dimensjon.

På tross av noen krumspring, er det ikke vanskelig å følge med i historien.

Handlingen bærer dessuten preg av realisme, god framdrift og et godt sammenskrudd plott. Det er svært lett å forstå det Veum føler og tenker, og hva som driver ham.
For øvrig har boken et snev av et samfunnskritisk aspekt.

Som vanlig er språket til  Staalesen upåklagelig. Det er stramt og fritt for unødvendige fraser. I tillegg er selve tematikken meget relevant.
Han evner også å nå ut til leseren med gode karakter- og miljøskildringer. Dessuten er han flink til å forklare terminologien (for de av leserne som ikke er spesielt datakyndige).

Det er ingen tvil om at forfatteren behersker krimsjangeren, og med stor dyktighet samler han alle trådene til slutt!

Dette er ikke den beste boken jeg har lest om Varg Veum. Likevel er "Ingen er så trygg i fare" en god og leseverdig kriminalroman, og en bok som maktet å holde på min interesse.

2 kommentarer:

  1. Godt nytt år Beate! Er så enig med deg, Staalesen kan dette med krim :)

    SvarSlett
  2. Tusen takk for det, Tine. Godt nytt år til deg også. :)

    SvarSlett