søndag 28. desember 2014

"Primitive pungdyr" av Arne Svingen

Primitive pungdyr
Arne Svingen
Ungdomsroman
295 sider
Gyldendal
2014

Arne Svingen (f. 1967) har skrevet mange romaner for barn, ungdom og voksne. Bøkene hans er oversatt til ti språk og han har mottatt en rekke priser.
I flere år har Svingen jobbet med å bedre lesingen blant barn og unge, med særlig fokus på gutters lesing. Han er en av de forfatterne som har turnert mest på skoler og biblioteker.
Arne Svingen debuterte i 1999 med voksenromanen "Handlingens mann" og den første barneboka om Hubert: "Flekken". Siden har bøkene kommet tett: blant annet ytterligere sju Hubert-bøker, som er oversatt til tysk, svensk, ungarsk, dansk og italiensk. Hubert har også blitt tegnefilm.
I 2003 kom første bok i serien om Bendik og monsteret med illustrasjoner av Jens Kristensen. Den første av bøkene om bendik er blitt animasjonsfilm.
I 2012 startet han barnebokserien Svingens mørke verden.
Svingen har skrevet mange populære bøker for eldre barn. Både "Tause skrik" og "De tøffeste gutta" har kommet i en

rekke opplag og fått priser der ungene selv har stemt fram vinneren.
"De tøffeste gutta" gikk til filmen i 2013. 50 000 så den på kino, før den ble utgitt på DVD. Nå har Moskus film tatt opsjon på "Sangen om en brukket nese", og jobber med å lage film av historien.
"Primitive pungdyr" er en original og hysterisk morsom roman for ungdom.

Boken handler om den 15 år gamle Rikard, som kalles for Dick. Rikard kommer av engelske Richard, og kjælenavnet for Richard er Dick.

Dick har et ønske om å komme i Guinness rekordbok. Han vil sette ny verdensrekord, og attpå til i en kategori som han selv finner opp, nemlig i negativitet.
Han skal være så utrolig negativ at folk ikke lenger sier "jøss, så negativ du er", men "nå er du skikkelig Dick!". Når folk slår opp på Wikipedia under ordet negativ, skal det stå om han.

Ideen er så enkel, så genial.

Og det skal ikke bli vanskelig. Negativiteten har nemlig alltid vært en innbakt del av han. Helt fra han som liten rakker klarte å sette sammen ord til dødelige, forsurende setninger.

Dick bor sammen med foreldrene og to småsøstre, som for øvrig er tvillinger. Dick kaller dem for Hitler-duoen (eller Adolf 1 og Adolf 2) og påstår selv at han har fortrengt hva de heter.

Den litt overvektige Jønna er bestekameraten. Han spiser wienere og drkker cola til frokost. Siden Jønnas foreldre driver restaurant og aldri står opp før klokken ti, må han uansett ordne frokosten selv. Han spiser også middag alene, siden foreldrene lager mat til andre i restauranten på den tiden, og derfor spiser han det han har mest lyst på, nemlig hamburgere og pizza.

Dick mener at det enkleste stedet å være negativ, er på skolen. Læreren hans Bodil, mener at han har et ordensproblem. Hun er vant til at Dick er hennes mest kranglete og negative elev.
Bodil vil til og med at han skal utredes og diagnostiseres. Men Dick vet at han er helt normal, og at han bare er så negativ at folk tror at det er noe galt med ham.

Men det å være kontinuerlig negativ, er vanskelig å gjennomføre...
For på en hjemme-alene-fest hjemme hos klassevenninnen Line møter han Vilde. Og Dick faller pladask. Han klarer ikke å få henne ut av hodet.

Et skjær i sjøen er at Vilde allerede har type.
Men det skal ikke få stoppet Dick. Og om han skal kunne klare å kapre henne, må negativiteten vike.

Som en løsning på det lille problemet, beslutter Dick seg for å holde en hjemme-alene-fest.

Med Jønna lager han et event på facebook og poster invitasjoner på Instagram. Dessuten planter de festen hos skolens største ryktespredere.

Når dagen endelig kommer, har han fått spadd ut foreldrene og de to tvilling søstrene.
Alt ligger dermed til rette for at festen skal bli av det historiske slaget.
Og det blir den, mildt sagt. Ja den kommer til og med på TV2-nyhetene.

Men morgenen etterpå ser hjemmet til Dick ut som en slagmark. Og om ikke det var ille nok, så må må deler av huset bygges opp på nytt, på grunn av alle ødeleggelsene...

Med "Primitive pungdyr" har Arne Svingen nok en gang evnet å skrive en særdeles morsom bok, men som også inneholder et snev av alvor. 

Boken er preget av en smittende fortellerglede, og det er lett å la seg rive med.
Tempoet er forholdsvis høyt og overraskelsene ligger hele tiden på lur.

Forfatteren benytter et ungdommelig, moderne språk, noe som gjør den lett gjenkjennelig for målgruppen. Svingen bruker med andre ord et språk som de unge forstår og som virker fengende.
Dessuten sitter også den hyppige dialogbruken utmerket. 

Selve handlingen virker troverdig og jeg tror på de ulike karakterene. Det er lett å like Dick selv om han på egne vegne kan være i overkant ambisiøs.

Selv om "Primitive pungdyr" primært er skrevet for ungdom, kan likevel voksne ha glede av boken. Vi har alle vært ungdommer,  og vet derfor at det kan være en del utfordringer knyttet til denne fasen av livet.

Jeg vil ikke nøle med å anbefale denne, kanskje spesielt for de av dere som er eldre enn 13 år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar