fredag 17. juli 2015

"Fangirl" av Rainbow Rowell

Fangirl
Rainbow Rowell
Roman
480 sider
Oversatt fra amerikansk av Tiril Broch Aakre
Fontini Forlag
2014

Rainbow Rowell skriver bøker for unge voksne. Hun skriver alltid om mennesker som har mye på hjertet. Mennesker som har det vanskelig. Og mennesker som blir forelsket. Når hun ikke skriver leser  hun tegneserier, hører på musikk og drømmer om å reise. Rainbow Rowell bor med mann og to sønner i Nebraska.

"Fangirl" er en forfriskende bok som vil bergta leseren med sitt ærlige blikk på livet til en førsteårsstudent og dennes evne til å overvinne egne demoner for å tørre å leve.

"Fangirl" introduserer oss for tvillingsøstrene Cath og Wren. De har alltid vært uadskillelige, og alltid vært oppslukt av bøkene om Simon Snow, og trollmannsskolen. Gjennom ungdomsårene har de skrevet videre på fortellingen om ham på nettet, og etterhvert fått flere tusen følgere.
Men Cath er ikke klar til å gi slipp på ham, selv om Wren er det. Wren har nemlig bestemt seg for å gå sin egen vei når

de begynner på universitetet, og dermed forlate Cath til seg selv for første gang.

Cath er reservert og sosialt keitete. Wren med sin mer utadvendte og tidvis ville oppførsel, er hennes rake motsetning.

Cath blir svært utilpass i den nye studenttilværelsen. Ja, hvorfor skulle hun ikke bli det? Hun er ikke i nærheten av å være så utagerende som Wren, og hun blir heller ikke lett kjent med nye mennesker.
Og hvordan skal hun ha mot til å navigere på det digre universitets området? Til kafeteriaen eller lesesalen. Omkring alle de nye menneskene, for ikke å snakke om alle festene.

Til og med hennes egen tvillingsøster ønsker ikke å ha noe med henne å gjøre.

Men, med Rainbow Rowells eksepsjonelt gode måte å skrive på, blir vi som lesere kjent med den virkelige Cath. Den Cath som langsomt, men sikkert, kommer ut av skallet sitt.

Og "Fangirl" handler også om det å være en fangirl, å være oppslukt av bøkene om Simon Snow, og trollmannsskolen. Og at Cath nærmest lever for å skrive videre på fortellingen om ham.

Men viktigere er det at hun skriver sin egen historie, og forsvinner ut av fiksjonens verden.

Cath er en hovedperson som jeg ikke bare forsto, men også ble glad i.
Hun var livredd for å bevege seg ut av komfortsonen, og særdeles engstelig i sosiale settinger.
Selv om denne boken innehar en god porsjon romantikk, er fokuset hovedsakelig rettet mot Caths erfaringer.
Hennes historie utvikler seg gjennom opplevelsen av å være student og å kunne navigere i et ukjent farvann. Hun må bl.a. forholde seg til nye rutiner, et tungt pensum, hvordan det er å måtte bo sammen med en fremmed, og bekymringer i henhold til familien hjemme, særlig faren.

"Fangirl" er befolket med sterke og godt beskrevne karakterer.

Caths romkamerat, Regan, har en sløv ærlighet som brakte et nivå av humor til historien, jeg ikke hadde forventet. Regan virket til å begynne med litt kjølig, men hun og Cath finner en måte å være venner på, selv om de i utgangspunktet er svært så forskjellige.
Og så er det den karismatiske Levi. Han er omtrent alt det som Cath ikke er. Han er sosial, uadvendt og hjelpsom. Cath er derimot mer innadvendt, men likevel utfyller de hverandre perfekt.

Etter mitt skjønn, er "Fangirl" et usedvanlig godt eksempel på hvordan en bok, som primært er rettet mot unge voksne, skal være. Den tar et realistisk dypdykk inn i studenttilværelsen til en førsteårsstudent, med både vidd og humor. Og den forteller ikke bare en historie om å finne den store kjærligheten, men også om relasjoner, medmenneskelighet og ikke minst det komplekse forholdet som eksisterer mellom foreldre, barn og søsken.

"Fangirl" er definitivt den type bok som skiller seg ut fra mengden, både fordi den er skrevet på et unikt vis og fordi det nærmest føles ut som at den forteller en sann historie.

Drevet av gode, realistiske karakterer, er "Fangirl" en bok som fortjener mange lesere!

1 kommentar:

  1. Fin omtale! Jeg har nettopp lest denne. Kjente meg veldig godt igjen i Cath :)

    SvarSlett