onsdag 29. juli 2015

"Will Grayson, Will Grayson" av John Green & David Levithan

Will Grayson, Will Grayson
John Green & David Levithan
Ungdomsbok
328 sider
Oversatt av Stian Omland, MNO & Tonje Røed
Gyldendal Norsk Forlag
2015

John Green (f. 1977) er i dag en av verdens mest anerkjente ungdomsbokforfattere. Han har skrevet flere bøker, vunnet en rekke priser, har fast plass på bestselgerlistene og blir utgitt av forlag over hele verden.

John Green ble introdusert for norske lesere med romanen "Faen ta skjebnen" ("The Fault in our Stars") i 2013; boken som ble kåret til "The #1 fiction title" i USA i 2012 av Time Magazine, og som har bidratt til å gi ungdomsboken en helt ny status blant leserne og i offentligheten verden over. Suksessen med TFIOS i USA førte umiddelbart til at samtlige av John Greens tidligere bøker føk inn på bestselgerlistene.

David Levithan jobber som barne- og ungdomsbokforlegger i New York City, og har skrevet flere bøker for ungdom, blant annet "Every Day" (på norsk med tittelen "Hver dag"), "Another Day", (under oversettelse til norsk), "Boy Meets Boy", "Love Is the Higher Law" og "Every You, Every Me".

David Levithan bor i Hoboken, New Jersey.

"Will Grayson, Will Grayson" handler om to 16 årige gutter som begge tilfeldigvis heter Will Grayson. De lever helt separate liv, inntil deres veier en dag tilfeldig krysses i en bakgate utenfor en pornosjappe i Chicago sentrum.

De to forfatterne har skrevet annethvert kapittel, der visstnok partalls kapitlene er skrevet av John Green, og sees fra perspektivet til den ene Will Grayson, mens oddetalls kapitlene er skrevet av David Levithan, og sees fra perspektivet til den andre Will Grayson.

Mens oddetalls kapitlene er skrevet med så å si en normal bokstavføring, inneholder partalls kapitlene knapt noen store bokstaver overhodet. Dette er nok gjort for å lettere kunne skille de to guttene fra hverandre og å vise kontrastene mellom deres to høyst ulike personligheter.

Den ene Will virker utad å være mer eller mindre ordinær. Han beveger seg gjennom livet ved å følge to regler: 1) Hold kjeft. 2) Ikke bry deg. Dessverre har han gått hen og forelsket seg i skolens kuleste og smarteste jente. Det gjør det mildt sagt vanskelig å følge reglene.
Han har en altfor teatralsk, kjempestor og homofil kamerat som heter Tiny Cooper, og som synes å være Wills motpol, til tross for at han er bestevennen ut av de få vennene han har.
Faktisk fokuserer mye av boken på Tiny og hva de to Will-ene føler for og hvordan de påvirkes av Tinys handlinger.

Den andre Will Grayson er derimot en urolig og deprimert fyr. Hans første utsagn i boken er "Jeg slites konstant mellom trangen til å gå løs på alle rundt meg, eller meg selv", noe som gir en viss pekepinn i henhold til hvem han er.
Mangelen på store bokstaver i hans historie er trolig ment å skulle formidle hans likegyldighet til omgivelsene.

De to guttene møtes ikke før halvveis ut i boken.

Jeg ønsker ikke å avsløre noe, men vil bare si at innen utgangen av historien, har de begge oppdaget et par vesentlige ting om seg selv.

"Will Grayson, Will Grayson" er først og fremst rettet mot ungdommer og unge voksne, men i motsetning til de fleste av John Greens bøker, er ikke denne sentrert rundt en kjærlighetshistorie, noe som jeg faktisk fant svært så forfriskende.

Boken skildrer også tenåringer på et realistisk vis, som levende, gjenkjennelige karakterer med dype tanker og meninger, og ikke som uvørne festmennesker som tankeløst blir fulle eller inntar ulovlige substanser.

Karakterene har distingverte stiler, og karakterutviklingen er meget god, selv om vi i løpet av boken kommer borti noen karakterer som ikke er spesielt sympatiske.
Forøvrig er karakterene originale, gjennomtenkte, morsomme og lette å kjenne seg igjen i.

Boken er meget godt skrevet, selv om plottet nok kan være litt vanskelig å følge, i og med at det ikke følger den tradisjonelle historieoppbyggingen som mange er vant med.

Historien har en unik stil, og ledes mot et klimaks under Tiny Coopers high school-musikal produksjon (av episke proporsjoner), og har en tilfredsstillende slutt. Dette blandet med originalitet, humor, og tankevekkende tematikk, som ikke er for belærende, gjør "Will Grayson, Will Grayson" til en særdeles leseverdig bok, og en bok som jeg sterkt vil anbefale.

2 kommentarer:

  1. Har lest "Looking for Alaska" og "The Fault in our Stars" og har de to andre bøkene til Green stående på vent i bokhylla. Denne boken har jeg så vidt hørt om, men ikke sjekket ordentlig ut enda. Men nå etter å ha lest dette innlegget om den, blir jeg nesten nødt å lese den ;)

    SvarSlett
  2. Har nettopp lest denne jeg også og syntes den måten boken var bygget opp på var veldig bra, samt at boken var godt skrevet MEN så kom jeg ikke innunder huden på noen av karakterene og da ble det meste feil for meg, noe som var veldig dumt. Men jeg har ikke "gitt opp" John Green enda for jeg har flere bøker av ham liggende enda.

    SvarSlett