mandag 6. juli 2015

"Verdens verste ferie" av Marius Horn Molaug

Verdens verste ferie
Marius Horn Molaug
Illustratør:  Kristoffer Kjølberg
Barnebok, 9-13 år
96 sider
Gyldendal
2015

Marius Horn Molaug er født i 1976.
Han er Donald-redaktør, og er tilknyttet det kreative fellesskapet Dongery.

Kristoffer Kjølberg er født i 1980.
Han er en prisvinnende illustratør, designer og animatør, og er tilknyttet det kreative fellesskapet Dongery.

Den første boken om Ruben, "Verdens verste rektor", ble en umiddelbar suksess. Tekst og bilder i tett samspill gir rom for ellevill komikk og mye leseglede. I "Verdens verste ferie" serverer forfatter og illustratør en enda litt drøyere historie – til stor glede for et begeistret publikum.

Marius Molaug og Kristoffer Kjølberg har virkelig funnet formen med "Verdens verste ferie". Her finnes et helt nytt

register av uheldige sammentreff, ekle lukter og kjipe folk. Litt som i Pippi-bøkene aner man konturene av at alt ikke er som det burde, men barna ler godt. Og alt går bra til slutt!

Faren til Kent har vunnet en tur for tre til syden. Den 12 år gamle Ruben, som forøvrig er bokens jeg-person, skal få lov til å være med. Han har aldri vært i syden før. Familen hans pleier å dra på hytta om somrene. Sammen med en gjeng av gærne sydenturister, flyr de tre mot sydlige breddegrader. På flyplassen blir de tatt i mot av en svensk guide. Hun gjeter dem ombord i en buss som skal ta dem til hotellet. Hotellet virker å være helt ok, og det er omkranset av palmer, noe Kent synes er bra. Ved inngangen blir de møtt av Spar Turs egne barneklubbmaskoter, Bever'n og Bolla.

Etter å ha tatt en rask kikk på det overfylte og kaotiske bassengområdet, bærer det avgårde ned til stranden. Der er dessuten varmen mindre intens. Faren til Kent legger seg til rette på sin nyinnkjøpte krokodilleflytemadrass, mens Ruben og Kent setter seg ned ved vannkanten. Men, ikke lang tid etterpå, har faren til Kent forsvunnet. De speider i alle retninger, uten å se ham. Dermed er letingen i gang...

De får hjelp av Bever'n og Bolla, som ikke er så søte som de i utgangspunktet virker å være. Under Bolla-kostymet skjuler det seg en skjeggete, svett og veldig sint type med kroppen full av tatoveringer. Og Bever'n er ikke noe bedre. Dessuten er de stor-røykere begge to. Bob og Bjarne, som de egentlig heter, har vært maskoter i 23 år, og mener selv at de trenger en avlastning.

Bob og Bjarne er veldig glade i kortspill. Og de lærer Ruben og Kent å spille poker, som de også utfordrer til kamp. Det ender, selvsagt, med at de to gutene taper. Dermed må Ruben og Kent jobbe som Spar Turs nye maskoter.

Avtalen er at Ruben og Kent må være maskoter resten av ferien, mot at Bob og Bjarne tar vare på dem og gir de det de trenger.

Det tar ikke lang tid før det er Ruben og Kent som tasser rundt i draktene. Ute er det 40 varmegrader i skyggen, og draktene er så godt isolerte at det sikkert er 200 inne i dem. Og om ikke det var nok, så er de utrolig ekle og har aldri blitt vasket før. Men stanken eller aller verst. Det er en syk blanding av eldgammel, innestengt mannesvette, øl, røyk, tåfis, promp og fjert. Hvordan skal dette gå?

Vil Ruben og Kent i det hele tatt overleve? Og vil faren til Kent noensinne dukke opp igjen?

"Verdens verste ferie" er en svært god og engasjerende barnebok.
Historien er morsom og underholdende, og synes ikke å ha noen videre bakenforliggende mening, uten at det gjør noe særlig.

Karakterene, spesielt de to hovedrolle-innhaverne, er unike, morsomme og likbare, og det vil for målgruppen være forholdsvis enkelt å kjenne seg igjen i deres vaner og væremåter.
Men det er mye for den mer voksne leser her også. Jeg dro nemlig titt og ofte på smilebåndet.

Boken er lettlest, og den er ikke alt for lang. Språket er morsomt og lekent. Det er heller ikke for tungt og skriften er tydelig, noe som er et stort pluss.

De originale, artige og utrykksfulle illustrasjonene til Kristoffer Kjølberg vil også hjelpe barna med å forstå teksten.

Det eneste jeg har å utsette på boken, er en litt skarp retorikk, særlig knyttet til flyturen i begynnelsen, og som i verste fall kan skape frykt hos barn. Selv om det hele er skrevet med glimt i øyet og humor, er det kanskje ikke så lett å forstå for enkelte.

Uansett, er "Verdens verste ferie" en sprø og vilter barnebok som garantert vil appellere til mange unge lesere av begge kjønn, kanskje spesielt til de som liker "En pingles dagbok".
Og jeg er helt sikker på at denne boken også vil evne å fremme leselyst, for ikke å snakke om leseglede, blant barn.
Anbefales!

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar