lørdag 4. juli 2015

"Martin Ødegaard" av Michael Qureshi

Martin Ødegaard
Michael Qureshi
Biografi
207 sider
Publicom
2015

"Det er verdifullt for ham at han er kommet hit i en så ung alder. En dag kan han bli min avløser. Han har et kjempestort potensiale. Ellers ville ikke klubben ha investert så mye i ham. Jeg håper at jeg en dag ser ham slå gjennom på Real Madrids beste lag." - Ronaldo

Boken om Martin Ødegaard er skrevet av den anerkjente danske journalisten Michael Qureshi som har arbeidet seks år i Real Madrid-miljøet, og er blant dem i Skandinavia som kjenner Ronaldo og klubben best.

"Martin Ødegaard" er historien så langt. Om gutten som har trent mer enn alle de andre. Om gutten som verdens største klubber sloss om før avgjørelsen ble tatt. Dette er historien om Eventyret Martin Ødegaard.

Den 22. januar 2015 ble en historisk dag på mange måter. Den første norske spilleren i Real Madrid. Den yngste

spiller Real-president Florentino Pérez noensinne har hentet personlig. Europas mest ettertraktede talent ble presentert på Real Madrids enorme treningsanlegg Valdebebas.

Det er blitt sagt og skrevet mye om Martin Ødegaard, kanskje det største talentet som er fostret i Skandinavia siden Michael Laudrup og Zlatan Ibrahimovich.
Nå har Norge også fått en spiller som kan oppnå status som superstjerne. Både Norge, Danmark og Sverige klekker stadig ut mange store talenter og dyktige spillere. Men når man ser på den nåværende talentmassen i de nordiske landene så er Martin Ødegaard i helt egen galakse sett i forhold til de andre spillerne.

Martin Ødegaard nevnes ofte som den nye Michael Laudrup. Det er kanskje ikke så rart. Det er nemlig visse likheter mellom de to. Overblikket, teknikken, evnen til å se mulighetene og sette pasningene på akkurat riktig tidspunkt.
I Spania har man ikke glemt Michael Laudrups innflytelse på spansk fotball, og drømmen er at Martin Ødegaard kan gå i danskens fotspor. Men det er tøft å bli sammenlignet med en størrelse som Michael Laudrup. Det skaper et kjempepress på Ødegaard, for folk husker tydelig Laudrups elegante og vakre spillestil.

Men den tekniske midtbanespilleren ville aldri ha kommet til Real Madrid i en så ung alder, ei heller debutert i Tippeligaen som den yngste spilleren noensinne om det ikke hadde vært for én enkelt person.
Faren, Hans Erik Ødegaard, har på alle måter vært den viktigste personen for Martin Ødegaards fotballkarriere. Timene, energien og kjærligheten Hans Erik Ødegaard har lagt i sønnens fotball er enestående.

Martin Ødegaards førsteberøring og spill-intelligens kommer fra trening, trening og atter trening. En av de mest brukte øvelsene var at Martin Ødegaard skulle snurre rundt, og så pekte faren i retningen ballen ville komme fra. Så kom pasningen, og med en gang Ødegaard mottok ballen skulle han ta den med seg i riktig retning.
På den måten har Martin Ødegaard siden han var liten gutt øvd på å motta ballen og orientere seg, og det kunne man tydelig se da han rykket opp på profesjonelt nivå og fremdeles var blant de beste til å motta ballen.

Petter Northug og Magnus Carlsen har til nå vært de norske idrettsstjernene som man har skrytt litt av i resten av verden. Men fotball har en internasjonal gjennomslagskraft som verken skisport eller sjakk kan matche. Danmark har i mange år hatt Michael Laudrup og Peter Schmeichel, som plasserte landet på verdenskartet. For Sveriges del har det vært Zlatan Ibrahimovic, og nå seiler Martin Ødegaard opp som den norske ambassadøren.

I "Martin Ødegaard" får vi historien om gutten som gikk fra en trygg barndom i Drammen og plutselig ble kastet ut i et eventyr av kaliber.
Boken beskriver Martin Ødegaards karriere i Real Madrid, og på det norske landslaget, tilsatt mange flotte fargebilder samt intervjuer og statistikk om hans bragder mm.

Boken er god, sjenerøs, og glimtvis også overraskende god.

Martin Ødegaard var 16 år og 156 dager gammel da han den 23. mai 2015 debuterte for Real Madrid, som den yngste spilleren noensinne i klubbens historie.
Etter kampen høstet han store lovord. Den ofte kronikøren i sportsavisen AS, Tomas Roncero, mener at Martin Ødegaard kan bli en publikumsfavoritt på Santiago Bernabeu. "Han begeistret med fart og bra touch på ballen. Alle kan se at hvis han kan gjøre sånne ting i La Liga i en alder av 16 år, så ser det veldig lovende ut for fremtiden." Og Real Madrids populære president, Florentino Pérez, er overbevist om at Martin Ødegaard en dag vil være blant klubbens største profiler.

Men som vanlig fikk Martin Ødegaard selv likevel det siste ordet med sin Facebook-hilsen etter debuten, hvor han avsluttet med det fantastisk imponerende sitatet: "Dreams don't work unless you do it." (Drømmer virker ikke, med mindre du gjør det mulig.)

"Martin Ødegaard" er en lett tilgjengelig, godt illustrert og barnevennlig biografi - og det siste mener jeg så absolutt som en oppriktig kvalitet.
Det merkes nemlig lett at boken er rettet spesielt mot barn og unge som har Ødegaard som sitt store idol!

Totalt sett, er dette en velskrevet og utrolig flott bok med fine bilder. Hvis du mangler fakta om Martin Ødegaard, så vil jeg foreslå at du kjøper boken - "Martin Ødegaard".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar