lørdag 11. juli 2015

"En liten verden" av Åsa Hellberg

En liten verden
Åsa Hellberg
Roman
320 sider
Oversatt fra svensk av Elisabeth Bjørnson
Gyldendal
2015

Åsa Hellberg (f. 1962) fikk sitt store gjennombrudd med "Sonjas siste vilje" i 2012. Den sjarmerende historien om Sonja og hennes tre venninner solgte på kort tid over 50 000 eksemplarer i Sverige, og oversettelsesrettighetene er nå solgt til ti land.

Som krimdronningen Camilla Läckberg kommer Åsa Hellberg fra det lille tettstedet Fjällbacka ikke langt fra norskegrensen. Hun bor i Stockholm.

Åsa Hellberg har tidligere jobbet som flyvertinne, produktsjef og samlivsterapeut.

Åsa vet akkurat hva hun kommer til å fortsette å skrive: romantiske komedier om herlige mennesker rundt og over femti, en sjanger hun er alene om i både Sverige og Norge.

Og med sine fartsfylte, varme og humoristiske bøker er hun i ferd med å bli Skandinavias dronning av romantiske komedier.

"En liten verden" er en feelgood roman om kjærlighet, sex, vennskap og voksne mennesker som våger å ta det store steget.

Er du redd for at du kommer til å sitte alene i en leilighet når pensjonsalderen nærmer seg? Da er "En liten verden" boken som definitivt kan muntre deg opp.

Den 70 årige enken Elsa har nemlig ingen intensjoner om å sitte hjemme alene og sture i Farsta sentrum (sør i Stockholm kommune). Hun er uredd som en løve, men siden hun ikke har noen å dra på tur med, må hun følge etter noen som er på vei til Arlanda lufthavn. Derfor følger hun i smug etter tilfeldig utvalgte mennesker som ved første øyekast kan virke spennende. 
Og dette har ført henne rundt omkring. Hun har klart å komme seg til både Västerås og London. Men nå står den virkelig store turen for døren... 

Den tidligere filmstjernen Isabella blir fortsatt og ofte gjenkjent for sitt vakre ansikt. Som 50-åring, står hun nå ved et veiskille, og vurderer hva hun skal gjøre resten av sitt liv.

Hennes nokså pittoreske venninne Carina, bor i England og har nylig blitt forlatt av sin mann. 
I og med at alt har blitt snudd på hodet, tar hun Isabella med seg ut på et eventyr på den engelske landsbygda. 

Også er det Sam, en amerikansk enkemann med røtter i Sverige, som på Arlanda får øyekontakt med den vakreste kvinnen han noensinne har sett og siden ikke evner å få henne ut av hodet. Selv om Sam egentlig ikke tror på kjærligheten, den fungerer rett og slett ikke for ham.

På et tilfeldig vis, eller kanskje det i stedet er skjebnen, føres Elsa, Carina, Isabella og Sam sammen, og disse fire karakterene får etter hvert stor innflytelse på hverandres liv.

Alle sammen prøver de å finne nye måter å leve på, og de lar seg overraske over hva livet har å by på. 

Og sammen drar de tre modne kvinnene og enkemannen ut på et eventyr som tar dem fra England til New York og India. 

"En liten verden" er en lettlest og fengende roman, perfekt for sommerdager. Og som alltid når vi skal underholdes og begeistres, er det kjærligheten som er det store temaet.

Dette er en høyst lesverdig bok og en real page-turner, der modne kvinner bekler hovedrollene. Historien er koselig og romantisk og omhandler tematikk som kjærlighet og vennskap, men også om å tørre å ta det første skrittet inn i noe nytt. 

Boken er i tillegg full av driv og spenning, og skifter mellom to ulike handlingsforløp som etter hvert krysser hverandre, og blir til en romantisk og god fortelling.

Historien formidler dessuten det optimistiske budskapet om at det aldri er for sent å møte kjærligheten, og den vil åpne opp både tårekanaler og lattermuskler.  

Dramatikken og tematikken er forsåvidt velkjent, selv om jeg også lot meg overraske underveis. Dette er ikke livsendrende litteratur, men god underholdning for alle som lar seg rive med av en god historie.

Selve tittelen "En liten verden" refererer til de utallige tilfeldighetene i historien, der folk løper på hverandre på nær sagt alle uventede steder, nesten som om det var skjebnebestemt.

"En liten verden" er en roman om å gripe sjansen når den inntreffer, og selv å hjelpe livsgleden og lykken litt til på veien.

Det er en svært god bok, og den appellerte til meg fra aller første side. 

"En liten verden" er en herlig feelgood roman. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar