tirsdag 21. juli 2015

"En liste for livet" av Lori Nelson Spielman

En liste for livet
Lori Nelson Spielman
Roman
336 sider
Oversatt av Kirsti Vogt
Cappelen Damm
2015

Lori Nelson Spielman har tidligere arbeidet som logoped og skolerådgiver, og er nå lærer i hjemmeundervisningen. "En liste for livet" er hennes første roman. Den er under oversettelse til 30 språk, og har toppet bestselgerlistene i flere land. I Tyskland har Lori Nelson Spielman og Jojo Moyes konkurrert om førsteplassen, og "En liste for livet" gikk seirende ut av konkurransen ved å bli den tittelen som solgte aller best i Tyskland, med over 600 000 solgte eksemplarer. Hennes andre roman, "Sweet Forgiveness", kommer på norsk i 2016. Hun er fra Michigan, og bor sammen med sin mann og en veldig bortskjemt katt.

"En liste for livet" handler om den 34 år gamle Brett Bohlinger som tilsynelatende lever et "perfekt" liv. Hun har en god jobb i morens kosmetikkfirma Bohlinger Cosmetics, en fantastisk kjæreste, og en stor leilighet. Men når moren dør, forandres alt... I stedet for å ta over morens stilling som direktør i kosmetikkfirmaet, oppdager Brett at moren har etterlatt noen uvanlige anmodninger i sitt testament.

Moren har nemlig bestemt at Brett, for å få sin rettmessige arv, må fullføre de resterende punktene på en liste (over mål i livet) som hun skrev da hun var fjorten år!

Brett som for lengst har glemt den gamle listen, er knust av sorg, særdeles forvirret over morens anmodning, og kan ikke forstå hvorfor moren har gjort dette mot henne. Hun er ikke lengre den jenta hun var som tenåring. Dessuten er det noen av punktene som absolutt ikke lar seg fullføre, som å etablere et forhold til faren ... som gikk bort for noen år siden. Og hvorfor har ikke moren strøket over "finne kjærligheten"?

Likevel bestemmer Brett seg for å gjøre sitt ytterste for å oppfylle morens ønsker.

Og for hvert punkt hun omsider kan krysse av på listen, har Brett evnet å gjøre noen ganske drastiske endringer i sitt eget liv og samtidig lært noen svært viktige ting om seg selv på veien for å komme dit.

"En liste for livet" er en herlig og lærerik historie om en kvinne som ikke engang vet hva hun har savnet i livet sitt. Hun har øyensynlig alt, men innser at hun ikke har levd et riktig liv og således kommet litt ut av kurs de siste tyve årene. Tydeligvis visste Bretts mor det beste (og kanskje til og med Brett visste bedre enn hun selv var klar over), i og med at hun ønsket at datteren skulle se tilbake på sine gamle drømmer fra tenårene; og hun var klok nok til å etterlate sin datter med dette siste kravet.

Boken er godt skrevet, og forfatteren har skapt en meget realistisk karakter i Brett. 

Jeg likte å følge Brett på reisen som hun valgte å ta, samt være vitne til hvordan hun forandret seg.
Bretts historie var både morsom og hjerteskjærende.

Jeg likte også at boken hadde så mange gode budskap om å leve og om å finne lykken.

Selve historien utforsker tematikk som familieforhold, tilgivelse, aksept, bli gitt en ny sjanse, relasjoner mellom foreldre og barn, kjærlighet, mot, styrke og lykke.

"En liste for livet" forteller en vakker historie, brakt til liv av unike karakterer, som rørte ved mitt hjerte.

Jeg likte boken svært godt, og jeg vil tro at den kommer til å appellere til både kvinner og menn, i alle aldre. Anbefales på det varmeste!

2 kommentarer:

  1. Flott omtale! Jeg likte også boken godt, selv om jeg syntes den hadde noen forutsigbare innslag. Syntes forferdelig synd på Brett da arven glapp, og tenkte at dette kunne no moren ha snakket med henne om før hun døde. Vel, vel... det endte da bra denne gangen også :)

    SvarSlett
  2. Jeg likte også boka, og er så enig med Tine i at Brett fikk litt av hvert å tenke på med en slik arv hengende over seg! For ei mor! (Positivt og negativt!)

    SvarSlett