onsdag 15. juli 2015

"Tom Gates 2 - Fantastiske unnskyldninger (og masse annet kult)" av Liz Pichon

Tom Gates 2 - Fantastiske unnskyldninger (og masse annet kult)
Liz Pichon
Barnebok, 9-12 år
Oversatt av Kirsti Vogt, MNO
346 sider
Aschehoug
2015

Liz Pichon er illustratør og barnebokforfatter. Hun har blant annet skrevet og illustrert åtte bøker i serien om Tom Gates. Bøkene er blitt et internasjonalt fenomen og er solgt til over 30 land.

Tom skribler videre på sine helsprø historier fra sin "geniale verden". Her får vi høre mer om alt som skjer på skolen og hjemme i familien. Dette er bøker midt i blinken for barna.

Tom Gates er tilbake! Tom går i femte klasse, og dette er hans dagbok. Han legger ned svært mye arbeid i den. Han skriver bokstaver som er større enn alle andres, lager tegninger og kruseduller - men kommer opp med alle slags mulige unnskyldninger når det gjelder leksene. Hvis han hadde lagt halvparten så mye arbeid ned i leksene som han gjør i dagboken, ville han garantert ha vært en mønsterelev.


Tom og bestekompisen Derek, som bor i huset ved siden av, har startet sitt eget band som de har gitt navnet Dogzombies. De øver i Dereks garasje, med den irriterende faren hans stikker hele tiden innom for å gi dem musikalske råd.
De er klare til å holde sin første konsert, men mangler en trommis. Dermed må guttene holde en audition. De kommer i kontakt med en litt hyper fyr som heter Norman. Men når Norman begynner å spille for dem, blir Derek og Tom svært så overrasket over hvor godt han spiller.

De av dere som har lest den første boken om Tom Gates, vet denne femteklassingen ikke trenger noen videre introduksjon. Men selv om du har gått glipp av den boken, er det liten grunn til bekymring.
Denne andre boken i serien kan nemlig leses frittstående og er minst like morsom og underholdende som den første.
De fleste av karakterene fra forrige gang er også med - fra Toms foreldre og storesøsteren Delia, læreren Mr. Fullerman og klassekameratene, samt Marcus Meldrew og jenta som Tom er forelsket i, Amy Porter.

Det er Mr. Fullermans stjernetabell som denne gangen står i fokus (den eleven som får flest gullstjerner før ferien, får fantastiske premier) samtidg med at Tom er fast bestemt på å nå toppen med bandet sitt, men Marcus Meldrew har lumske planer. Tom har i tillegg tannverk, og det er så vondt at han ikke klarer å konsentrere seg om noe.

Tom har forøvrig en nokså interessant familie som han må handskes med, inklusive en slem og uhøflig storesøster, noen uvanlige besteforeldre som han kaller for fossiler, og to fettere som forsøker å få ham til å se på skrekkfilmer.

"Tom Gates 2 - Fantastiske unnskyldninger (og masse annet kult)" innehar den samme blandingen av tegninger og tekst som den første boken i serien, og jeg er sikker på at den også kommer til å appellere til de unge, til og med den motvillige leser. Boken er forholdsvis tykk og har mer enn 340 sider, men den er lettlest og kommer derfor til å gi en reell følelse av prestasjon for leseren.

Det er definitivt ikke noe i denne boken som forkynner hvordan en ung gutt bør oppføre seg. Forfatteren ser heller ikke ut til å ha noe underliggende budskap med selve historien, uten at det har noen større betydning.

Dette er ganske enkelt en morsom bok som vil appellere både til gutter og jenter i aldersgruppen 9-12 år.
"Tom Gates 2 - Fantastiske unnskyldninger (og masse annet kult)" og "Tom Gates - Min geniale verden" vil passe ypperlig til barn som ønsker en enkel bok å lese i ferien, eller etter skoletid (resten av året).
Tegningene og den artige grafikken gjør dessuten lesingen mer spennende.

Dette er en bok som jeg definitivt vil anbefale.

Les for all del disse bøkene hvis du liker "En pingles dagbok" eller "Dustedagboka"!


1 kommentar:

  1. boka fikk meg til å les andre bøker også takk :)jeg likte :(egentlig ikke å les bøker men nå gjøre jeg det takk skal du ha :);):)

    SvarSlett