mandag 27. juli 2015

"Dustedagboka 8" av Rachel Renée Russell

Dustedagboka 8
- Nedtegnelser om å leve lykkelige alle sine dager - NOT!
Rachel Renée Russell
Barnebok, 9-14 år
296 sider
Oversatt av Kirsti Vogt, MNO
Kagge Forlag
2015

Rachel Renée Russell er advokat og forfatter. Hun skrev sin første bok som sjetteklassing i bursdagsgave til sine to yngre brødre. Hun har hatt enorm suksess med Dustedagbøkene om Nikki Maxwell.

Bøkene har solgt i fem millioner eksemplarer i USA, og de er solgt til 32 land.

Hun har oppdratt to døtre og overlevd så hun kan fortelle andre om det. Hobbyene hennes er blant annet å dyrke lilla blomster og holde på med helt unyttig håndarbeid (som å lage en mikrobølgeovn av ispinner, lim og glitter). Rachel bor nord i Virginia sammen med en bortskjemt yorkshireterrier som terroriserer henne hver eneste dag ved å klatre opp over PC-en og kaste kosedyr på henne mens hun skriver. Og ja, Rachel anser seg som en ekte dust.

Dustesuksessen fortsetter! Bøkene om Nikki Maxwell er nå trykket i 235 000 eksemplarer.

Nikki J. Maxwell har i sin nyeste dagbok, "Dustedagboka 8", en tilsynelatende håpløs start på dagen. Hun har forsovet seg fordi lillesøsteren, Brianna, har sneket seg inn på rommet hennes om natten og stjålet vekkerklokka. Og når hun omsider har kommet seg til skolen, oppdager hun at den nye genseren, som hun har tatt på seg, er ødelagt.

Men dette er bare begynnelsen på en høyst uordinær dag...

Nikki får nemlig av engelsklæreren i oppgave å skrive en ny versjon av yndlingseventyret sitt, og samtidig gi det en personlig vri.

Nikki får tonnevis med gode idéer, men synes det er vanskelig å finne på en historie, selv om hun alltid har tenkt på seg selv som både kreativ og flink til å skrive.
Og senere på dagen, i gymtimen, blir Nikki under en kanonball kamp, truffet av en ball (som forøvrig blir kastet av erkefienden MacKenzie) midt i ansiktet.

Plutselig blir alt uklart og går i sakte film. Nikki mister balansen og faller. Alt blir helt mørkt.

Men når hun småningom våkner opp igjen, er det noe som ikke stemmer...

Nikki har havnet i et parallelt univers der alt, mer eller mindre, er snudd på hodet, som i et eventyr.

Etter hvert som Nikki forsøker å komme seg tilbake til den virkelige verdenen, treffer hun BFF-ene (Best Friends Forever) sine Chloe og Zoey, lillesøsteren Brianna, erkefienden MacKenzie, den kjekke Brandon, og andre som hun kjenner. Men i denne eventyrverdenen opptrer de annerledes enn de pleier.

Men noe er som det pleier. Mackenzie forsøker nemlig å ødelegge for henne og alle vennene hennes.

Nikki må dermed (samtidig med at hun forsøker å komme seg tilbake til den virkelige verdenen) kjempe for å løse de problemene som Mackenzie har forårsaket ved hjelp av kløkt, vennene sine, og til og med litt magi.

Men eventyret ender ikke helt som vanlig, for underveis får det en egen, dustete vri.
"Dustedagboka 8" er en underholdende barnebok, der historien transporterte meg inn i Nikki Maxwells verden, og som overraskende nok holdt på min oppmerksomhet til aller siste side.

I denne boken er Nikki både hovedperson og forteller. I og med at dette er hennes personlige dagbok, begrenses selvsagt objektiviteten i det hun skriver.
Nikki forteller om sitt liv og beskriver kun hva hun opplever gjennom sitt perspektiv. Og ettersom Nikki er en tenåring, har hun ikke alltid et like modent syn på ting.

Som de andre bøkene i denne bestselgende serien, er "Dustedagboka 8" overfylt med Nikkis skarpe penn, humor og illustrert med mange morsomme tegninger.

Jeg vil så absolutt anbefale denne boken til jenter i alderen 9 til 14 år. Selv om "Dustedagboka 8" har et mer fantasy-preg enn tidligere bøker i serien, er det likevel en underholdende bok som berører interessante problemstillinger som den unge leser kan relatere seg til.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar