onsdag 15. juli 2015

"Tom Gates: Min geniale verden" av Liz Pichon

Tom Gates: Min geniale verden
Liz Pichon
Barnebok, 9-12 år
Oversatt av Kirsti Vogt, MNO
250 sider
Aschehoug
2015

Liz Pichon er illustratør og barnebokforfatter. Hun har blant annet skrevet og illustrert åtte bøker i serien om Tom Gates. Bøkene er blitt et internasjonalt fenomen og er solgt til over 30 land.

Lærerens hodepine, ivrig tegner og evig spilloppmaker: Tom Gates har tatt barn over hele verden med storm. Nå kommer bøkene om ham ut på norsk.

Vinner av Roald Dahl Funny Prize for den beste boken for yngre lesere!

Tom Gates gleder seg til det nye skoleåret. Selv om han stadig kommer for sent til skolen (og det til tross for at han bare bor fire minutter unna), har han alltid en god unnskyldning. Han tar som regel den raskeste veien til skolen, som tilfeldigvis går rett forbi kiosken (hvor det er lett å la seg distrahere av deilige fruktkarameller og karamellkjeks).

Faktisk så har han en unnskyldning som skal berolige lærerne for manglende lekseinnlevering eller forsentkomming; og hvis ikke denne unnskyldningen godtas, har han alltids en falsk melding som kan dras frem. Unnskyldningene spenner fra hvorfor han ikke har gjort lekser til hvorfor han må slippe gym.

Kort sagt, Tom er en vilter 5. klassing. Han drømmer om å bli berømt med bandet sitt, DogZombies. Han elsker å irritere storesøsteren, Delia. Og han elsker karikaturtegninger.
Han vet også hvor viktig det er å ha en god vits på lur, og han er alltid villig til å drive abligøyer med Marcus Meldrew, den mest irriterende gutten i klassen og på hele skolen - alltid med en unnskyldning for å gjøre det, selvsagt.

"Tom Gates - Min geniale verden" er Toms dagbok og nedskriblede notatblokk der han journalfører begivenheter i sin hverdag, inklusive dagdrømmer og lekser. I dagboken skriver han om lekse-planlegging, hvorfor han utsetter å gjøre leksene sine, og hvilke unnskyldninger han planlegger å fremsi dersom ikke leksene blir gjort. Tom skriver også om hvordan han spiller sine triks på søsteren, at han tegner karikaturer av lærerne på skolen, og ikke minst at han på et iherdig vis forsøker å imponere, Amy Porter, den smarte og greie jenta som han er forelsket i.

Det er en del likhetstrekk mellom Tom Gates og Greg Heffley i "En pingles dagbok".
Greg har sin motbydelige bror, og Tom har sin lunefulle søster. De har begge foreldre som de synes er pinlige, og de forsøker begge å navigere seg igjennom skolehverdagen.
En forfriskende forskjell er imidlertid at Tom fokuserer sjelden på det negative. Han er entusiastisk og fokuserer alltid på det han mener er morsomt eller interessant.

Forfatterens bruk av ord og forholdsvis enkle tegninger, bidrar til å lokke leseren inn i Toms verden og å holde fokuset oppe. Tegningene innehar dessuten visuelle ledetråder som hjelper til med å tyde meningen bak teksten.

"Tom Gates - Min geniale verden" er skrevet på en slik måte at den skal se ut som en håndskrevet dagbok, med mange tegninger og kruseduller, noe som gjør den både enkel å lese og lett å like.

Birolleinnehaverne - foreldrene, lærerne, besteforeldrene som Tom kaller fosilene, bestekompisen (og nabo) Derek, klassekameratene, og hans langmodige søster - skisseres med stor innsikt, om ikke alltid med like stor hengivenhet.

Noen lesere vil nok finne bruken av slang litt forvirrende, men språket er definitivt med på å gi en ekstra smak til Toms historie.

Humoren i boken er god, og som det er enkelt å føle sympati med hovedpersonen. Han er nemlig en sympatisk gutt som vet å fortelle en god historie. Han har også mye personlighet, og jeg tror mange barn lett vil kunne forholde seg til ham.

Tom vil nok aldri bli brukt som et eksempel på hvordan man skal oppføre seg, men påfunnene hans er underholdende og vil garantert bli populære hos de yngre leserne, kanskje gutter spesielt.

"Tom Gates - Min geniale verden" er ganske lik "En pingles dagbok" i sin sjanger (en sprø gutts dagbok full av personlige og komiske historier) og vil garantert appellere til unge lesere.

Anbefales på det sterkeste.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar