fredag 3. juli 2015

"En sommer til leie" av Mary Kay Andrews

En sommer til leie
Mary Kay Andrews
Roman
464 sider
Oversatt av Svein Svarverud
Bastion Forlag
2015

Mary Kay Andrews er født i Florida, USA. Hun er en svært driftig og prisbelønnet forfatter, og hennes bøker har utallige ganger havnet på New York Times bestselgerliste. Før hun ble en suksessrik forfatter var Andrews en anerkjent avisjournalist. Hun og ektemannen Tom bor nå i Atlanta, Georgia, og sammen har de en sønn og en datter.

"En sommer til leie" er den ideelle boken å ha med seg i feriekofferten.

Ellis, Julia og Dorie har vært bestevenninner hele livet.

Men de er lei av å bare møte hverandre i bryllup og begravelser. Derfor bestemmer de seg for å tilbringe hele august måned sammen i Nags Head, som ligger på øya Outer Banks i North Carolina.


De har ulike grunner for å dra, men med et felles ønske: å tilbringe en bekymringsfri sommer i hverandres selskap. En måned på stranden synes å være akkurat hva de trenger for å ta igjen det tapte, slappe av, og finne tilbake til noe av den sommerlige lykke som ser ut til å være borte når man er ferdig med high school.

Nesten umiddelbart holder planene på å gå i vasken. Willa, Dories søster, inviterer seg selv med på turen. Ingen av dem liker Willa noe særlig, mest av alt Dorie. Deretter ønsker Dories ektemann Stephen, å bli med, i og med at de er forholdsvis nygifte. Og om ikke det var nok, mister Ellis jobben sin i begynnelsen av sommeren. Hun vet at budsjettet vil bli stramt om hun skal være med, og at hun i stedet burde holde seg hjemme for å søke etter arbeid.

Huset de leier i Nags Head er mindre enn annonsert, og kostnadene blir høyere enn forventet når Willa trekker seg i siste øyeblikk. Dessuten synes den mannlige naboen, som forøvrig er husverten, å være svært så udannet til tross for at han har et tiltalende og sjarmerende ytre.

Etter hvert viser det seg også at de tre venninnene ikke kjenner hverandre så godt som de trodde.
Kan den gamle sommermagien virkelig bli gjenvunnet?

Ty Bazemore ønsker bare én ting i livet sitt, å gjøre ting riktig. Å leie ut bestemorens gamle strandhus ser ut til å være den eneste måten han kan unngå et salg på.
Men den litt brysomme leietakeren Ellis, med alle sine krav om at han må fikse både lekke kraner og sørge for at maur ikke invaderer huset, er ikke akkurat den type komplikasjoner han trenger nå.
Så hvorfor bruker han all sin tid på å forsøke å få et glimt av henne fra leiligheten sin ved siden av?
Ønsker han virkelig en sommerflørt med den litt for anspente leietakeren?

"En sommer til leie" er en perfekt sommerbok som oser av et tykt lag med optimisme.

Til tross for en nokså forutsigbar historie, er den svært godt skrevet. Den innehar også engasjerende karakterer og fantastiske lokasjoner.

Ellis, Julia, og Dorie er alle sympatiske og troverdige karakterer som lever hektiske liv.
Hver av dem har også sine egne dilemma å løse. Selv om de tre er bestevenninner, besitter de likevel hemmeligheter de andre ikke kjenner til. Men en måned ved stranden viser seg å føre jentene tettere sammen og tillater dem å dele sine hemmeligheter med hverandre.

De løfter hverandre opp, lytter til hverandre, og bryr seg om hverandre. Både respekten og kjærligheten de har for hverandre er av det genuine slaget.

Jeg liker realismen i boken, og situasjonene karakterene må håndtere virker ekte.

Historien er kanskje av det enkle slaget, men noen ganger finner man faktisk mening i enkelheten. Man lærer nemlig å se forbi det som ligger rett foran seg. Og når man gjør det, blir budskapet svært tydelig.

Forfatterens skrivestil er lys, luftig og full av sjarme. Hun har skapt noen særdeles engasjerende karakterer. De tre kvinnene er i utgangspunktet svært forskjellige, men alle tilfører noe til historien. Dorie er mild, søt og snill. Ellis er en organisator og praktisk anlagt. Julia er derimot den mest frittalende av dem og ikke minst den som tar risikoer.

Jeg liker også at forfatteren på kløktig vis vever inn de tøffe økonomiske tidene (etter finanskrisen) i historien.

Med et persongalleri som befinner seg på ulike stadier i livet, er premisset for en god sommerbok i hvert fall på plass.
Selve feriehuset og øya, som forøvrig en stor del av historien, tiltrakk meg og jeg kunne nærmest føle både solen og sanden, for ikke å snakke om varmen, i løpet av lesingen.

Og når forfatteren har plassert fem karakterer, i historien, som stiller spørsmål vedrørende egne livsvalg og beslutninger som må tas, fikk jeg en meget hyggelig leseopplevelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar