onsdag 22. juli 2015

"Blindgang" av Jørn Lier Horst

Blindgang
Jørn Lier Horst
Krim
381 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2015

Jørn Lier Horst (f. 1970) debuterte med "Nøkkelvitnet" i 2004. Han jobbet tidligere som etterforskningsleder i Larvik, og kjenner godt til både miljøet og metodene han skriver om. Horst sluttet i politiet for to år siden for å kunne være forfatter på heltid.

Med sine bøker om politiførstebetjent William Wisting betraktes Jørn Lier Horst som en av Nordens fremste krimforfattere. Handlingen i bøkene er som hentet rett ut av en politimanns hverdag, både når det gjelder rutinene og dramatikken. Samtidig kjennetegnes bøkene av politiske og samfunnskommenterende undertekster. Horst fikk Bokhandlerprisen for "Vinterstengt" i 2011. Året etter mottok han Vestfold fylkes litteraturpris, samt Rivertonprisen og den skandinaviske Glassnøkkelen.

En blindgang er et politibegrep som handler om at en inngang til en sak har blitt oversett av etterforskere, eller i visse

tilfeller en retning som etterforskningsledelsen ikke har villet se. Et spor som de mer eller mindre bevisst har valgt å ikke følge.
Med dette begrepet som utgangspunkt har Jørn Lier Horst skrevet sin tiende bok om politimannen William Wisting.

Det er sommer. Politiet i Larvik står på stedet hvil med en forsvinningssak som har pågått siden januar måned. Medieomtalene av denne saken har vært svært negativt vinklet mot politiet generelt og Wisting som etterforskningsleder spesielt. Grunnet den resultatløse etterforskningen, har saken nylig blitt stilt i bero.

Den unge alenemoren, Sofie Lund, har med sin ettårige datter, Maja, flyttet til Stavern der hun har arvet et hus etter bestefaren, Frank Mandt.
Han var en krevende mann som Sofie ikke har hatt noe særlig kontakt med. Mandt var en mann som de fleste i Stavern visste hvem var, og som ble kalt for smuglerkongen. Etter et fall, endte han sine dager med knust hodeskalle på sementgulvet i kjelleren.
Sofie har betalt noen for å vaske og tømme huset for alt han etterlot seg, men en låst safe som står boltet fast i kjellergulvet har blitt værende igjen.

Wistings høygravide datter, Line, har etter fem år i Oslo kjøpt seg hus på Varden (i Stavern), i samme gate som hun vokste opp. Hun har tatt permisjon fra journalistjobben i VG, men har strengt tatt ingen planer om å vende tilbake.

Tilfeldig i en interiørbutikk treffer hun på Sofie. Det viser seg at de to gikk sammen på barneskolen, før Sofie flyttet fra Stavern da de gikk i femte klasse.
De finner raskt tonen og blir også etter hvert gode venninner.

Og med Lines hjelp, blir safen i kjelleren åpnet (etter at nøkkelen har blitt funnet) og innholdet avdekket.

Det ligger noe i den som ikke lenge etterpå havner hos politiet i Larvik. Dette funnet setter fart i den nevnte forsvinningssaken som har plaget Wisting, og småningom også til en drapssak med et utadtil tilfeldig offer som skal for retten i Kristiansand.

Nå øyner Wisting en åpning, en mulig vei å gå. Men da må han gå på tvers av alle lojalitetsbånd og undergrave tilliten til etaten han selv er en del av.

"Blindgang" er en bok som byr på spenning og drivende god underholdning.

Forfatter Jørn Lier Horst serverer en fin balanse av spennende historie og velutviklede karakterer.

Karakterene er gjennomgående gode og troverdige. Det at Horst skildrer hverdagsmennesker med slik stor innsikt og mulighet for gjenkjennelse hos leserne, er et stort pluss.

Han er nemlig usedvanlig dyktig til å trekke på menneskers psykologiske tilbøyeligheter. Og selve handlingen ville ikke ha fungert om ikke karakterene hadde vært mennesker, med alt hva det innebærer.

Språket er godt, og det kler krimsjangeren. Det er også stemningsfullt og autentisk.

Handlingen fortelles i et forholdsvis rolig tempo. Det finnes ingen urealistiske actionscener, men det er så absolutt dramatisk, troverdig vel å merke.

Det skjer mye, og flere forhold synliggjøres i etterforskningen, ettersom handlingen skrider frem. Dessuten er ikke plottet gjennomskuelig.

"Blindgang" er definitivt anbefalelsesverdig, og en bok hvor det faktisk skjer noe helt til siste side.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar