mandag 24. oktober 2016

"Dagen vi møttes" av Lisa Jewell

Dagen vi møttes
Lisa Jewell
Roman
380 sider
Oversatt av Stine Aspebakken Linstad
Cappelen Damm
2016

Lisa Jewell ble født i London i 1968. Hun ga ut sin første bok, "Ralph's Party", i 1999. Den ble den mest solgte debutboken i Storbritannia det året. I 2013 kom gjennombruddsromanen "Barndomshjemmet".

Lisa Jewell bor i London og skriver nå på sin fjortende roman.

Alle har hemmeligheter, men noen kan forandre livet ditt for alltid...

I "Dagen vi møttes" vever Jewell sammen en historie der fremmede er forent av felles gener; barn av samme sæddonor.

På et hospits i Bury St Edmunds, utenfor London, ligger en døende mann med navn Daniel Blanchard. Han er tynn, og ansiktet har mistet sin tidligere perfekte symmetri. Huden hans henger løst noen steder, sitter krampaktig av spenning

andre steder. De timene han har det vondt, gjør morfinen ham stille og sløv. Venninnen hans, Maggie Smith, sitter hos ham hver eneste dag. Hun holder han i hånden og lytter til det han har å fortelle om sitt liv, det han angrer på å ha gjort, og hvilke hemmeligheter han bærer på. En dag forteller han henne at han har tre barn som han aldri engang har møtt, men som han ville gjort alt for å treffe, en gutt og to jenter, som er unnfanget som et resultat av sæddonasjon, av kvinner han aldri har hatt noe forhold til.

Maggie bestemmer seg for å hjelpe ham, noe som blir starten på omveltende forandringer for tre søsken som alltid har følt at noe har manglet i deres egne liv.

Lydia, Robyn og Dean kjenner ikke hverandre. Ennå. Og de står alle overfor vanskelige utfordringer. Lydia bærer med seg dype arr fra en traumatisk barndom, og selv om hun nå er rik og suksessfull, er hennes liv ensomt og usammenhengende. Dean er en ung mann hvis liv går ingensteds. Og Robyn studerer medisin og ønsker å bli lege, akkurat som hennes far - en mann hun aldri har møtt. Når hun forelsker seg i en medstudent som er som hennes like på mange måter, trenger hun å være sikker. Det er på tide å åpne konvolutten som moren ga henne på atten års dagen.

Sakte, men sikkert, finner Daniels barn veien inn i hverandres liv ...

Lydia er meget vellykket forretningskvinne, men fortsatt nokså ung. Hun har tilpasset seg rikdommen og livsstilen som hennes suksess har gitt henne, men hun har fortsatt mange spørsmål som vedrører fortiden. Hun mottar et brev fra en anonym avsender og får via det rede på at hennes far var en sæddonor, og ikke  mannen som oppdro henne. Snarere enn å føle sinne eller tristhet, virker det som at Lydia nesten er lettet, fordi det gir visse deler av fortiden hennes en mening, nesten som at en tung bør har blitt fjernet fra hennes skuldre.

Dean er yngre enn Lydia og har vært kjent med den sanne identiteten til sin far i tre år. Hans lever et forholdsvis rotete liv, og han presser vekk alle som bryr seg om ham. Han har nylig mistet kjæresten i barsel og er nybakt far til et svært prematurt lite jente barn. Han kan ikke helt fatte virkeligheten av denne enorme endringen i hans liv. Hva vil skje når babyen er i stand til å leve utenfor kuvøsen, og vil han i så fall være kapabel til å ta ansvar for henne? Samtidig er det en liten del av ham som lurer på hvordan søsknene hans er, om de har tilsvarende problemer som ham, eller om de kan hjelpe ham med å få orden på livet?

Robyn er den yngste. Hun er atten år gammel og har alltid hatt kjennskap til sin far. Hun utdanner seg til å bli lege, det samme som faren. På atten års dagen gir Robyns kjærlige foreldre henne all den informasjon hun trenger dersom hun skulle ønske å kontakte sine søsken og hennes egentlige far. Til å begynne med er hun motvillig, men innser etter hvert hvor viktig det er å møte disse menneskene. Ved å bli kjent med dem vil hun kanskje forstå litt mer av seg selv.

Daniel er mannen som knytter disse barna sammen, en mann de aldri tidligere har møtt, og en mann som er i ferd med å dø. Etter å ha avslørt sin livslange hemmelighet til Maggie, setter hun seg fore å finne barna hans og bringe dem til ham før det er for sent.

Hver av disse historiene, disse forskjellige livene, begynner å drive mot et senter når de mottar et brev som inneholder en hemmelighet som vil binde dem sammen og gi dem kjærlighet, familie og vennskap.

"Dagen vi møttes" er en vakker og gripende bok. Forfatteren har en særdeles god penn og et språk som flyter uanstrengt.

Boken er engasjerende, og har et handlingsforløp man ikke kommer over så ofte i litteraturens verden. Hovedsakelig er den en fortelling om selvoppdagelse og å gå tilbake til sine røtter.

Måten forfatteren bringer karakterene sammen på, er strålende og føles veldig realistisk. Jeg ble virkelig rørt av de individuelle historiene til karakterene og hvorledes de hang sammen på, som om de alltid hadde følt at det var noe som manglet.

Karakterene er sympatiske og forfatteren gjør en strålende jobb med å portrettere dem som virkelige mennesker. Det var litt av en opplevelse å få utforske livet til disse ulike individene og være vitne til hvordan forholdet dem i mellom begynte å utvikle seg. Jewell takler også spørsmålet om sæddonasjon, som har blitt populært den senere tid for barnløse par, på utmerket vis.

"Dagen vi møtes" forteller en rik og variert historie, og jeg både lo og tørket et par tårer i løpet av bokens 380 sider.

Anbefales på det varmeste!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar