torsdag 27. oktober 2016

"Helenas hemmelighet" av Lucinda Riley

Helenas hemmelighet
Lucinda Riley
Roman
477 sider
Oversatt av Benedicta Windt-Val
Cappelen Damm
2016

Lucinda Riley er ikke bare en forfatter, hun er også et fenomen. Hun leverer de mest fantastiske fortellinger til glede for en stadig voksende leserskare, og ivrige fans stiller seg i kø for å treffe henne hver gang hun er på besøk i Norge. Magiske møter oppstår, og lykkelige lesere får et minne for livet.

Lucinda Rileys mest ambisiøse prosjekt hittil er serien om De syv søstre, der tredje bok ("Skyggesøsteren") kommer på norsk i januar. Parallelt med dette arbeidet har hun også funnet tid til å skrive en ny, frittstående roman. Den har fått tittelen "Helenas hemmelighet", og her tar Lucinda oss med til varme og vakre Kypros, der hun skaper en fargerik fortelling som selvsagt inneholder både drama, kjærlighet og mystikk. Som alltid klarer hun å fange leseren fra første side, og trollbinder deg gjennom hele denne litterære reisen.

Det spesielle med denne romanen er at Lucinda har tatt utgangspunkt i sine egne livserfaringer og spunnet en fortelling

rundt dem. Dermed blir dette også en gyllen anledning til å bli enda bedre kjent med forfatteren som har gitt oss så mange uforglemmelige leseropplevelser, fra hennes første roman "Orkideens hemmelighet", og fram til årets bok.

Det har gått tjuefire år siden den 39 årige tidligere danseren Helena Cooke tilbrakte en magisk ferie på Pandora, hennes gudfar Angus' vakre hjem i nærheten av Kathikas på Kypros, der hun forelsket seg for første gang. Nå er hun tilbake for sommeren, med familie og venner på slep, etter å ha arvet det tomme, nærmest forfalne huset.

Selv om Helena håper at ferien skal bli perfekt, har hun en pussig fornemmelse av en forestående undergang, som at det å åpne opp Pandora igjen, akkurat som med den mytologiske boksen, vil slippe ut alle verdens plager. Hva de andre ikke vet, er at husets magiske atmosfære skjuler et nett av hemmeligheter, og at det er en viss risiko for at den farlige sannheten kan komme til overflaten.

Helena har aldri fortalt sin pålitelige, kjærlige ektemann William - faren til hennes to yngste barn - eller Alex, hennes bemerkelsesverdige intelligente tretten år gamle sønn fra et tidligere forhold, hvem som er Alex sin egentlige far, siden hun vet at sannheten er slagkraftig nok til å ødelegge alt for familien.

Alex, som øser ut av sitt hjerte i dagboken han skriver i, slites mellom ønsket om å beskytte moren sin og å bli en del av voksenverdenen. Samtidig er han desperat etter å få vite sannheten om den virkelige faren sin.

Når Helena ved en tilfeldighet treffer på den kjekke enkemannen Alexis Lisle, den lokale mannen som var hennes ungdomskjæreste,  settes en kjede av hendelser i gang som gjør at fortidens hendelser truer med å ødelegge idyllen. Både Helena og Alex vet at livet aldri vil bli det samme igjen hvis Pandoras hemmeligheter blir avslørt.

Jeg har med stor glede lest Lucinda Rileys tidligere romaner. "Helenas hemmelighet" er helt klart blant de beste.

Men som man kanskje skulle tro ut i fra tittelen, skildrer den ikke bare Helenas drama. Boken forteller også en klok og varmhjertet historie om hvordan vi som mennesker fungerer i perioder med stress, hvordan hemmeligheter og løgner kan undergrave relasjoner, hvordan skyld og svik kan ryste selv de mest sammenknyttede familier og hvordan kjærlighet, lojalitet og ærlighet er limet som holder oss alle sammen.

Språket er som alltid hos Lucinda Riley, lett og flytende, med både innsikt og empati, og ikke en eneste av de 477 sidene var for mye.

Dessuten er persongalleriet fantastisk. Karakterene er autentiske med både mørke og lyse sider, og man vekselvis elsker og hater dem. Riley fokuserer på karakterutviklingen, og vet å skape en interessant dynamikk mellom sine karakter.

"Helenas hemmelighet" forteller historien om en familie ferie på Kypros, og settingen kunne ikke ha vært mer idyllisk. Et vakkert hus med navn Pandora, med et eget svømmebasseng, en solrik terrasse og en flott utsikt over et landskap fylt med vinranker, enkelte hvitkalkede gårder og klynger av forvridde oliventrær. Og som dets greske navn antyder, har Pandora mange hemmeligheter, og noen av dem er i ferd med å bli avslørt.

Pandora tilhører Helena Cooke, romanens kvinnelige hovedperson, som er tilbake i huset for første gang på flere år, etter nylig å ha arvet det fra sin gudfar. Men så snart hun kommer dit, tviler hun på om det å komme tilbake var så veldig lurt. Alexis, som hun hadde en romanse med på Kypros mer enn tyve år tidligere, bor nemlig fortsatt i nærheten, og synes fortsatt å ha følelser for henne. Helenas ektemann, William, kommer definitivt ikke til å bli fornøyd!

En annen person, hvis liv kastes inn i kaoset forårsaket av Alexis' tilstedeværelse, er Helenas eldste sønn, den tretten år gamle Alex. Alex har aldri kjent identiteten til sin biologiske far. Kan det være Alexis?

En annen plaget familie kommer også på ferie til Pandora. Det er familien Chandler, som består av Williams alkoholiserte bestevenn, Sacha; hans langmodige kone, Jules, og deres to barn, en av dem er for øvrig Alex' verste fiende. Og når Chloe, Williams tenåringsdatter fra et tidligere ekteskap, og Helenas venn Sadie, som er i ferd med å komme over sin tidligere kjæreste, ankommer stedet, synes det liten tvil om at det kommer til å bli en besværlig sommer.

Med tanke på romanens lengde, gikk det forholdsvis raskt å komme seg gjennom den, noe som faktisk er tilfellet med de fleste av Lucinda Rileys bøker. At hun klarer å holde på leserens oppmerksomhet og engasjement sier mye om hennes skrivekunst.

"Helenas hemmelighet" er en dypt rørende og spennende bok som jeg helt klart vil anbefale.

Jeg ser frem til hennes neste utgivelse på norsk.

1 kommentar:

  1. Spennende at boken tar utgangspunkt i hennes egne opplevelser! Hvordan vet du det?

    Ellen

    SvarSlett