mandag 10. oktober 2016

"Vindmøllen på stranden" av Vanessa Greene

Vindmøllen på stranden
Vanessa Greene
Roman
304 sider
Oversatt av Åse Feiring Cave
Cappelen Damm
2016

Vanessa Greene vokste opp i London, og er glad i bruktmarkeder, sjokolademuffins, hunder og reising.

I tenårene var Bee (Rebecca) Harrison, Rosa da Silva og Iona Taylor bestevenninner, og sammen hvert ledige øyeblikk. Etter fullført videregående skole tilbrakte de en magisk sommer på øya Paros i Hellas.

De tre venninnene var uatskillelige, men etter denne sommeren beveget de seg i ulike retninger. Selv om Bee og Rosa fortsatt har relativt god kontakt, har ingen av dem snakket med Iona på flere år - og de savner henne mye.

Nå ti år senere, møtes Bee og Rosa i forbindelse med forberedelsene til Bees bryllup. De mimrer over turen til den vakre greske øya Paros, ti år tidligere. De snakker om de flotte sandstrendene, gjestehuset i den konverterte vindmøllen der de bodde sammen med Iona, og de kjekke mennene på øya. Men når minnene om den lenge glemte ferien skyller over

dem, blir de tvunget til å konfrontere hva livet siden har ført med seg - og skyldfølelsen de begge føler over tapet av kontakten med Iona.

Når de siden får rede på at gjestehuset i vindmøllen er i ferd med å gå konkurs, kommer de opp med en plan: Hvorfor ikke dra tilbake til øya, restaurere og ta det over selv? I mellom tiden har Rosa nettopp sagt opp jobben og Bee har avlyst sitt eget bryllup.

Slik begynner en livsforvandlende reise - fordi det viser seg at å gjenåpne et gjestehus, og å gjenoppleve drømmene fra tenårene ikke er fullt så enkelt...

Spekket med vennskap og romantikk, latter og tårer, er "Vindmøllen på stranden" en oppløftende roman om det magiske ved å starte på nytt med gode venner ved din side.

Relasjoner og vennskap er hoved tematikken.

Og de ulike karakterene føles troverdige og det de forteller veves inn i en historie man ønsker å lese mer av:

Med hjelp fra familie og venner er Bee i ferd med å planlegge bryllupet sitt. Men hun og Rosa, innser at det er en venninne som mangler, nemlig Iona. Når de mimrer over gamle bilder om en lang fortid sammen, kommer de over tiden som tenåringer på Paros, en gresk øy hvor de ferierte.

Det er herfra vi møter hver av kvinnene i deres nåværende liv: Rosa jobber for en veldedig organisasjon og reiser rundt om i verden for å hjelpe til der hun kan i avsidesliggende lokalsamfunn. Bee planlegger som nevnt sitt bryllup med Stuart. Men begge savner den tidligere venninnen Iona, som lever sitt eget liv i Bristol med kjæresten. Hun har en jobb, og tenker ikke så mye på Bee og Rosa. De var en del av fortiden hennes, og Iona har blikket rettet mot fremtiden, helt til hun en dag innser at vennskapet med Bee og Rosa er det eneste som kan redde henne.

I hvert kapittel finner vi ut litt mer om hver av disse tre kvinnene, hva som skjedde med dem i årene etter turen til Paros, og hvorfor de har drevet så langt fra hverandre.

Når gjestehuset i vindmøllen på Paros legges ut for salg, klarer ikke Rosa la være å legge inn et bud, uten å vite at dette vil snu opp ned på hennes tilværelse. Budet blir akseptert og livet slik hun kjenner det, forandres, men ikke bare for henne, for Bee og Iona også.

Denne boken er det jeg vil kalle hjertevarm. Handlingen er gripende og miljøbeskrivelsene fantastiske. Øya Paros forklares på et svært ekte og pittoresk vis. Dessuten høres gjestehuset i vindmøllen svært så innbydende ut.

Noen vil kanskje tro at "Vindmøllen på stranden" kun handler om sol og glede, men det er faktisk en langt mer kompleks og spennende historie enn som så. Hver av de tre kvinnelige karakterene i romanen har nemlig sine egne kamper å kjempe; fra å prøve å unnslippe et følelsesmessig manipulerende forhold, til å oppdage hva de egentlig hadde lyst til å gjøre i livet, og da har jeg ikke engang nevnt alle de verdifulle erfaringene de tilegner seg når de kommer tilbake til Hellas og prøver å starte opp sin egen virksomhet, noe som i seg selv gir mange spennende og ofte frustrerende øyeblikk.

Boken er velskrevet. Forfatterens skrivestil er lett og flytende, men også varm og engasjerende. Ikke på noe tidspunkt kjedet jeg meg, eller var fristet til å hoppe over noen sider i handlingen.

Jeg vil anbefale denne boken til alle som liker moderne fiksjon, chick lit, og romantikk.

Jeg er sikker på at det er riktig mange som vil nyte denne romanen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar