mandag 17. oktober 2016

"Tretten bryllup" av Paige Toon

Tretten bryllup
Paige Toon
Roman
398 sider
Oversatt av Åse Feiring Cave
Cappelen Damm
2016

Paige Toon ble født i 1975 og vokste opp i England, Australia og Amerika - hennes far var racerkjører, og familien fulgte ham verden rundt. Paige tok en universitetsutdannelse og endte til slutt opp som redaktør i det anerkjente Heat magazine. Paige er gift, har to små barn og bor i Cambridge. Hun har så langt skrevet ti bøker.

Australske Bronte pleide å jobbe for Marbles i Sydney, et livsstilsmagasin for menn. Men sjefen hennes på bildedesken så ikke ut til å være på vei noe sted, så hun måtte komme seg videre for å komme seg oppover. Derfor takket hun ja, da hun fikk tilbudet om å jobbe ett år som assisterende bilderedaktør for søsterpublikasjonen, et ukentlig kjendisblad for kvinner i London (i Storbritannia).

Fra før av har hun noen venner i London, men tanken om at hun kanskje vil møte på den flotte Alex, som hun delte

en spesiell natt med da hun var i byen halvannet år tidligere i forbindelse med bryllupet til venninnen Polly, virker også forlokkende.

Når hun hilser på sine nye kollegaer, står plutselig Alex foran henne. Minnet om natten de hadde sammen vekker følelser hos dem begge. Problemet er bare at nå er Alex forlovet, og bryllupet hans nærmer seg med stormskritt.

Selv om Bronte er svært dyktig i sitt arbeide, er hennes virkelige lidenskap å ta bilder, fremfor å organisere dem. Så når venninnen Rachel, som er bryllupsfotograf, er på utkikk etter en assistent, er hun mer enn glad for å kunne bistå og å plukke opp noen triks underveis.

Til tross for hennes selvutnevnte fobi for kirker og det faktumet at hun ikke tror på ekteskapet, liker Bronte denne deltidsjobben og alle goder som følger med den. Dette inkluderer bl.a. et møte med den kjekke fyren, Lachie, som forresten også er fra Australia, som reiser rundt i Storbritannia og opptrer som bryllupssanger.

"Tretten bryllup" er en sjarmerende og bittersøt roman.

Miljø- og personbeskrivelsene er vellykkede, og historien føles troverdig. Jeg er sikker på at de fleste lesere vil være i stand til å identifisere seg med noen av karakterene, om ikke alle.

"Tretten bryllup" forteller ikke bare historien om Brontes kjærlighetsliv, men inkluderer også andre karakterer, alle med sin egen historie, noe som gir boken ekstra dybde.

Bronte er søt, og en heltinne jeg så definitivt kunne ha vært venninne med. Hun er en hyggelig australsk jente som er veldig jordnær og lett å forholde seg til. Jeg beundret hennes ambisjoner og dedikasjon for sitt arbeid, og hvor tapper hun var som flyttet til den andre siden av jorden. Jeg likte også hennes sans for humor og hvorledes hun opptrådte både i profesjonelt- og privat øyemed.

Det er for øvrig ikke bare lettfordøyelig underholdning å lese om Bronte, for hun har nemlig en mørk hemmelighet, som ikke avsløres før mot slutten av boken. Jeg syntes dette var en fin vri fra forfatterens side, og så absolutt med på å holde min interessere/nysgjerrighet ved like, gjennom hele boken.

Det var øyeblikk som fikk meg til å le, andre som nesten fikk meg til å gråte, og jeg likte å være vitne til opp- og nedturene i Brontes liv.

Jeg likte også mange av de andre karakterene, F.eks. hadde Polly, Brontes venninne, en fin historie.

De to mennene i historien, Lachie og Alex, var svært forskjellige, men likandes på sine egne måter.

Forfatteren, Paige Toon, er god med ord og flink til å beskrive det som skjer. Språket hennes flyter lett og vakkert, og som leser blir man fort hektet. Hun viser, at hun kan skrive godt og fylle en roman med kjærlighet og kvaler, humor og forviklinger. Dessuten er historien hun forteller, enkel å komme inn i, og etter hvert svært så vanedannende.

Hvis du liker chick-lit, vil du garantert like denne boken!

Historien er fin, søt og inneholder mange av de elementene som forventes av en chick-lit roman.

Jeg er sikker på at det er mange som vil nyte denne romanen, særlig hvis man trenger en litt lettleselig bok med mye romantikk, sødme og komikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar