mandag 10. oktober 2016

"Sjøormgåten" av Jørn Lier Horst

Sjøormgåten, CLUE 10
Jørn Lier Horst
Barnebok, 8-14 år
159 sider
Kagge Forlag
2016

Jørn Lier Horst har bakgrunn som etterforskningsleder i politiet. Han er en av Nordens fremste kriminalforfattere for voksne, og har blant annet vunnet Bokhandlerprisen, Riverton-prisen og Glassnøkkelen for sine romaner.

Clue er engelsk og betyr ledetråd, spor for å løse en gåte. I tillegg er CLUE satt sammen av forbokstavene til hovedpersonene i serien: Cecilia, Leo, Une og hunden Egon.

Hver bok i CLUE-serien er en egen historie som blir avsluttet, og du trenger ikke lese bøkene i noen bestemt rekkefølge. Likevel er det slik at gjennom de fire første bøkene løser Cecilia, Leo, Une og Egon et større mysterium, nemlig: Hva var det som egentlig skjedde forrige sommer da moren til Cecilia forsvant? I de fire neste bøkene er det Kutter-skattens hemmelighet som avsløres. Det er altså slik at fire og fire bøker i CLUE-serien henger sammen, i tillegg til gåten som løses i hver enkelt bok.

Denne boken handler om den mystiske sjøormen og hvordan CLUE-gjengen løser en forbrytelse, men det er også fortsettelsen på et større mysterium, som startet i forrige bok: jakten på den verdifulle Bolette-ringen. Om Cecilia, Leo og Une finner den, får du først svar på i bok nummer 12. Den som leser får se.

Når blir man for gammel til å lese gode historier? Kanskje aldri. Selv om jeg ikke tilhører CLUE-seriens målgruppe, har jeg med stor fornøyelse lest Lier Horsts bøker om Cecilia, Leo, Une og hunden Egon. Den første boken er "Salamandergåten". Den ble etterfulgt av "Maltesergåten" og "Undervannsgåten".

"Sjøormgåten" er den tiende boken i kriminalserien CLUE:

Uværet har vart i tre dager, og på det sterkeste har vinden vært oppe i full storm. Bølgene, som vanligvis ruller stillferdig inn på stranden i Skutebukta, er omgjort til digre vegger av grått vann. Når havet går sånn, kan bølgene bære med seg hva som helst fra havbunnen og opp på land.

For Cecilia, Leo og Une er det alltid spennende, etter et slikt uvær, å gå ned på stranden og se hva havet har skylt i land. Blant tang og tare, rekved og skrot finner de også et kadaver fra en nesten fire meter lang slange.

Det tar ikke lang tid før pressen har fått nyss om funnet, og omtaler det som et mystisk havmonster. Gamle-Tim sier at det gir gratis reklame for pensjonatet og at det vil tiltrekke seg mange nysgjerrige mennesker.

En havforsker mener at slangen kan se ut som en kryptid. En kryptid er et dyr som har blitt sett, men som man ikke vet om faktisk eksisterer. Slike som sjøormen i Lock Ness, den avskyelige snømannen, Bigfoot og Kraken.

Samtidig faller en av gjestene på pensjonatet om og blir liggende på gulvet. Doktor Vigemost mener at hun har symptomer på forgiftning, og at hun kan ha spist noe hun ikke har tålt. Hele tiden glir damen inn og ut av bevissthet og mumler noen uforståelige ord. Det tar nesten en halvtime før ambulansefolkene kommer. De tar henne med seg til sykehuset.

Cecilia, Leo og Une skjønner ingenting, men et søk på internett gir dem svar på hva damen virkelig sa.

Det er et eller annet mystisk som foregår på pensjonatet, og snart kommer de tre på sporet av en svært alvorlig kriminalsak, som har med ulovlig salg og kjøp av truede dyrearter å gjøre.

Nok en gang har Lier Horst skrevet en lesverdig og fengslende bok i CLUE-serien.

Å fortelle godt er noe forfatteren behersker til det fulle, og som leser har man har bare lyst til å fortsette med å lese til boken slutter. Man kommer hurtig inn i selve historien. Dessuten foregår alt i et tempo som kler handlingen og våre tre helter, eller fire hvis man teller med hunden Egon, som for øvrig er lett gjenkjennelige for målgruppen.

Spenningen er igjen på topp, og beskrivelsene av Skutebukta og Perlen pensjonat fungerer perfekt.

Jeg er stor fan av denne serien, av Cecilia, Leo og Une, og av forfatterens evne til å frembringe en spennende og handlingsmettet historie for de yngre leserne.

"Sjøormgåten" er blant de beste i CLUE-serien så langt, og den holder definitivt mål.

"Einsteingåten" er neste bok i CLUE-serien.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar