mandag 10. oktober 2016

"Den klossete gutten" av Keith Stuart

Den klossete gutten
Keith Stuart
Roman
384 sider
Oversatt av Harald Haug
Cappelen Damm
2016

Oppdag en unik, morsom og rørende roman som vil få deg til å le, gråte og smile.

"Den klossete gutten" er inspirert av forfatterens egne opplevelser med sin sønn. Den er en virkelighetsnær fortelling om kjærlighet, familiebånd og autisme.

"Den klossete gutten" forteller om en far som ønsker å kommunisere med sin autistiske sønn, en far som har glemt hvordan man leker. Romanen handler om hvordan han lærer begge disse tingene.

For den åtte år gamle Sam, er verden en gigantisk maskin som må fungere på en spesiell måte og med forutsigbare resultater for at han skal være trygg. Før han klarer å slappe av, trenger han å kjenne til timingen og bevegelsene til alt i hans nærhet, og han må hele tiden ha en finger på avknappen.

Livet er som et eventyr - i alle fall har Sam blitt fortalt det. Sams far, Alex, er derimot ikke så sikker, fordi hans liv, slik som han kjenner det, er i ferd med å falle fra hverandre.

Alex og hans kone (og Sams mor), Jody, har stort sett brukt hele ekteskapet sitt til å bekymre seg for Sam - utbruddene hans, tausheten, dagene han har skreket mot dem, dagene han har gjemt seg i sengen og skydd enhver form for kontakt. Dag ut og dag inn som ble til måneder, mens de har forberedt seg på neste sammenbrudd. Og samtidig med at de måtte forholde seg til alt dette, har alt det som Jody og Alex hadde sammen, gått i oppløsning.

Jody har bedt Alex om å flytte ut av familiens hjem, siden ekteskapet åpenbart ikke fungerer, ikke minst på grunn av hans manglende evne til å forstå sønnen Sam, som er autist.

Etter månedsvis med tester og utspørringer, har legene fortalt at Sam tilhører den lette delen av autismespekteret. Den høytfungerende. Den enkle. Sam har problemer med språket, han blir redd i sosiale sammenhenger, han hater støy, han blir besatt av visse ting og blir utagerende når omgivelsene forvirrer eller skremmer ham.

Alex jobber dessuten altfor hardt som lånerådgiver i et lite uavhengig meglerfirma i Bristol, en jobb som han egentlig ikke liker spesielt godt, og som han aldri ønsket seg i utgangspunktet. Det var ment som bare en midlertidig jobb. En kontorstilling for å betale regningene til noe bedre dukket opp.

Alex kan, med andre ord, virke som en uheldig person, men det er heldigvis mye mer ved ham enn det.

Han begynner å sette av mer tid til sønnen. Alex ønsker virkelig å bli mer kjent med Sam, og lærer underveis at ikke alt om autisme kan (eller bør) læres ved hjelp av bøker, men at mye læres ved å tilbringe tid sammen med den berørte.

Kort sagt, lærer Alex å bli glad i sin sønn, på ny.

"Den klossete gutten" er en varm og øm roman der en far og hans autistiske sønn knytter et sterkere bånd.

Det er en emosjonell, lærerik roman som bør leses av mange.

Jeg ble nemlig fullstendig betatt av denne boken.

Romanen er lettlest, men likevel særdeles god. Den er trist, glad, gripende, hjerteskjærende, hjertevarmende, morsom, og enda mer. Den berører, men ikke på et deprimerende vis.

Den handler om kjærlighet, gjenoppbygging av brukne relasjoner og håp.

Historien fortelles fra Alex sitt perspektiv. Jeg kunne føle hans fortvilelse over å måtte flytte ut av familiens hjem; og angsten han bar på når han skulle ta Sam med seg ut - angst og frykt forårsaket av Sams uforutsigbare og utfordrende oppførsel. For Sam er nemlig verden et puslespill han ikke greier å legge på egen hånd. Alex var bekymret for at noe galt skulle skje og måtte overtales til å ta Sam ut for et par timer.

Selv om jeg kanskje ikke alltid var enig med ham i det han gjorde, var Alex en troverdig hovedperson, med svakheter og styrker.

Når Sam oppdager dataspillet Minecraft, viser det seg at han er svært flink i det. Minecraft er faktisk ikke et spill i ordets rette forstand - det er mer som Lego, men lagt til et stort landskap som man kan utforske og endre. Sam ønsker å vise faren hva han kan gjøre i Minecraft-verdenen. Til å begynne med deler ikke Alex hans entusiasme, men blir etter hvert like involvert i spillet, og far og sønn begynner å få en tilknytning på en måte de ikke har hatt tidligere, og deres kjærlighet for spillet tar dem til steder de aldri kunne drømme om.

Det åpner seg en verden hvor Alex og Sam begynner å utforske seg selv - og hverandre - på nytt. Klarer denne ødelagte, lille familien å reparere seg selv, bit for bit?

"Den klossete gutten" er en velskrevet roman. Forfatteren har selv en autistisk sønn og skriver derfor av erfaring, til tross for at denne romanen er fiksjon. Sam er absolutt ikke Zac (forfatterens sønn), men mye av det som skjer med ham er inspirert av Zacs liv og det som skjedde med han.

Jeg lærte også mye av boken. Jeg fikk mer innsikt i autisme som (i og med at forfatterens sønn har autisme) jeg kan stole på er svært nøyaktig. Dessuten føltes historien han fortalte svært så realistisk.

"Den klossete gutten" er en rørende og gripende roman som jeg trygt kan anbefale!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar