fredag 9. desember 2016

"Ta vare på deg selv - 12 år yngre på 12 uker" av Berit Nordstrand

Ta vare på deg selv
- 12 år yngre på 12 uker
Berit Nordstrand
Fakta og dokumentar
316 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2016

Berit Nordstrand (f. 1966) er lege, spesialist i klinisk farmakologi og kognetiv terapeut. Hun er mor til seks barn i alderen 8–24 år, og har i 24 år fordypet seg i medisinsk forskning rundt sammenhengen mellom mat og helse. Berit er kjent for sine inspirerende foredrag og sitt smittende engasjement for at alle skal kunne nytematen de spiser til hverdags og samtidig minimere risikoen for livsstilsykdommer.

Du har høyst sannsynlig et nyttårsønske eller et forsett for 2017. Men om du har uttrykt ønske med høy, klar stemme og kunngjort det på Facebook, eller stille holdt det for deg selv, vil du snart innse at det å sette seg et mål, er noe annet enn å nå det.

Hvis du ønsker å endre dine vaner, går det ofte veldig bra de første dagene eller ukene etter en entusiastisk start. Men til tross for motivasjon og forvissning om, at man er seriøs, opplever de fleste av oss, at det er vanskelig å

fastholde en ny vane over lengre tid. Noen mål innebærer en endring, for eksempel, at man vil trene mer eller legge om kosten. Andre mål igjen, innebærer at man vil fastholde det man har oppnådd. Hvis man har begynt å trene, kan målet være å holde fast på den gode vanen.

Alle studier viser imidlertid at tilbakemelding er viktig.

Har du et ønske om en mer sunn, energisk og velfungerende kropp, er boken "Ta vare på deg selv - 12 år yngre på 12 uker" en uunnværlig guide og et godt sted å starte. Berit Nordstrands mål er nemlig å hjelpe deg til et bedre liv.

I dag rammes mer enn 50 prosent av befolkningen av aldersrelaterte plager i ung alder. Folkehelserapporten for 2014 kan fortelle om en forventet levealder i Norge i dag på 83,6 år for kvinner og 79,9 år for menn. I perioden 1945-1970 hadde norske kvinner verdens høyeste forventede levealder. Senere har levealderen i Norge steget mindre enn i andre land. Nå er vi ikke engang blant de ti beste. Japanske kvinner lever i gjennomsnitt 3,5 år lengre enn norske kvinner, og både svenske og islandske kvinner lever betydelig lenger. I perioden 1947-1955 hadde norske menn den samme verdensrekorden.

Hva er det som sinker oss moderne nordmenn på målstreken? Det internasjonale sykdomsbyrdeprosjektet (GBD, Global Burden of Disease) viser at to av tre tapte leveår i Norge skyldes kreftsykdommer eller hjerte- og karsykdommer. Hjertesykdom, hjerneslag, lungekreft, tykktarmskreft og KOLS er de fem største årsakene til tapte leveår. Vi snubler før mål på grunn av usunt kosthold, røyking, alkoholforbruk og sittestilling.

Nordstrand lover at rådene hun presenterer i "Ta vare på deg selv - 12 år yngre på 12 uker", kan bremse og reversere kroppens aldringsprosesser slik at mange helseplager unngås.

Først og fremst er det avgjørende hva du spiser. Maten forfatteren introduserer i denne boken, har en medisinsk dokumentert foryngende effekt på kroppen. Det er mat som både smaker godt og gjør godt. Oppskriftene er satt sammen av sunne råvarer som til sammen utgjør de byggeklossene kroppen trenger hver dag. Du får også råd om avspenning og stressmestring, foryngende hudpleie og smarte råd om søvn, enkel stryketrening og et knippe velgjørende yogaøvelser.

"Ta vare på deg selv - 12 år yngre på 12 uker" er en kunnskapsbasert metode. Nordstrand har oppsumert komplisert forskning på foryngende effekter av ulike tiltak, f.eks. matnytelser og drikkevarer. Hun vil at vi skal kose oss mer, og ikke mindre. Vi får dessuten kunnskap om hverdagsaktiviteter og mosjon som demper helseplager og gir mer overskudd og energi. Hun skriver videre om hudpleierutiner, avspenning, økt tilstedeværelse og nytelse. Synes man det hele virker overveldende, kan man ta noen små skritt om gangen, for hvert eneste tiltak har dokumentert effekt alene. Norstrand lover oss en gevinst ingen medisiner kan skilte med.

For at man skal kunne etablere metoden i hverdagen som en rutine, har hun samlet tiltakene i en liste med 12 punkter. Den kan man benytte som sjekkliste de første to ukene før man har innarbeidet nye vaner. Listen er det hun kaller vårt foryngende "daglige dusin".

De 12 ukene krever både motivasjon og innsats. Dessuten vil gode forberedelser, en god plan og premiering underveis øke sjansen for å lykkes.

At Nordstrand ser yngre ut enn hennes alder skulle tilsi, skyldes i følge henne selv, verken gener eller et bekymringsløst liv. Hun skriver at det er en hyggelig bivirkning av metoden som hun deler med oss i boken. Metoden vil nemlig bremse aldringen, holde kroppen friskere, sinnet lysere og hodet klart - uansett om man er 30 eller 70 år, sunn eller ikke så sunn.

Du får lære hvordan du med enkle grep kan lage foryngende hverdagsmat som demper blodsukkerkaos, oksidativt stress og betennelser i kroppen din. Det viktigste er å spise et mer grønnsaksbasert kosthold og ta frem teknikker som fermentering og koking av kraft, og i større grad bruke friske urter og krydder.

Du får tips til daglige øvelser og aktiviteter for en sterk muskelmasse og et sunt hjerte. I tillegg lærer du nødvendig avstressing og mindfulness for flere øyeblikk til nytelse i hverdagen. Metoden sikrer deg også nødvendige daglige hudpleietips for å beholde din ungdommelige glød.

Boken forteller deg hvordan du:

- beriker din tarmbakterieflora
- bidrar til stabil trivselsvekt, mindre helsefarlig bukfett og økt muskelstyrke
- gir deg en yngre og friskere hud
- bedrer humøret, konsentrasjonen og hukommelsen
- bedrer dine kolesterolverdier og blodsukkerreguleringen
- gir deg et sunnere blodtrykk
- demper inflammasjon og oksidativt stress
- forebygger type-2-diabetes, hjerte- og karsykdom og kreft
- gir deg mer energi og livsglede


Metoden gir deg enkle grep så du kan bli minst tolv år yngre!

Uke for uke vil du kunne nyte godt av en foryngende effekt både innvendig og utvendig, samtidig som du blir kvitt helsefarlig bukfett - helt uten sultefôring, fettsuging, plastisk kirurgi, kostbare sparebehandlinger og overprisede kremer.

Du kan gjenvinne vitaliteten og energien og trylle frem en yngre utgave av deg selv. Du kvitter deg ikke bare med rynker, kilo og centimeter rundt livet, men reduserer også risikoen betydelig for aldersrelaterte helseplager og diagnoser som type 2-diabetes, hjerte- og karsykdommer, psykiske plager, demens og kreft. Sist, men ikke minst, kan du nyte en gladere, friskere og mer energisk utgave av deg selv hele resten av livet.

"Ta vare på deg selv - 12 år yngre på 12 uker" er basert på solid vitenskap, men boken bærer likevel et personlig preg. Nordstrand skriver nemlig på en konkret og god måte, uten å bli for akademisk.

Boken er oversiktlig og informativ, og løfter ikke pekefingeren på noen måte. Den er illustrert med fantastiske bilder fra start til slutt, og vil gi alle mot til å lage og spise mat, som er sunn for både kropp og sjel.

Nordstrand gir deg en helt konkret trenings- og matplan. Hun lærer deg, hvordan du kan motivere deg selv til å holde fast i denne, og du blir inspirert til, hvordan du lykkes med å komme i mål. Samtidig får du forståelse for hvordan det vil forløpe seg i praksis. Kapittel for kapittel, lærer du å motivere deg selv og holde fast i planen, slik at du dag for dag kan glede deg over, at du er et steg nærmere målet.

"Ta vare på deg selv - 12 år yngre på 12 uker" er en bok fylt med gode ideer til sunne retter. Den gir masse inspirasjon og er definitivt en bok jeg ser frem til å benytte i min hverdag. Så hvis du leter etter en bok som fokuserer på helse, synes jeg dette er den rette boken å velge.

Se frem til deilige oppskrifter, skånsom trening og råd om livsstil, søvn, fordøyelse og foryngelse, som er enkle å tilpasse akkurat til din hverdag!

"Ta vare på deg selv - 12 år yngre på 12 uker" er en fantastisk motiverende og inspirerende bok. Virkelig anbefalelsesverdig!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar