tirsdag 6. desember 2016

"Kunstmagi" av Björg Thorhallsdottir og Mette Dybwad Torstensen

Kunstmagi
- Den store kunstboka for barn og unge
Björg Thorhallsdottir og Mette Dybwad Torstensen
Kunstbok, 3-12 år
192 sider
Vigmostad Bjørke
2016

Björg Thorhallsdottir er kunstner og har utsmykket kirker, kontorer og offentlige bygg i hele Europa. Hun har hatt et stort antall separatutstillinger internasjonalt, og er også en ettertraktet foredragsholder. Hun har gitt ut flere bøker, blant annet "Veien til lykke".

Mette Dybwad Torstensen er forfatter og kunsthistoriker, har vært redaktør i magasinet KUNST som hun bygget til å bli Nordens største kunstmagasin. Hun har lang formidlingserfaring med barn og unge.

En kunstbok for barn. Det i seg selv er en begivenhet! Det er nemlig ikke bare voksne som kan ha stort utbytte av å vite noe om kunst - det kan barn også.

I denne boken, som passer for barn i absolutt alle aldre, tar kunstneren Björg Thorhallsdottir og kunsthistoriker

Mette Dybwad Torstensen oss med på en utrolig reise gjennom kunsthistorien. "Kunstmagi" inneholder tekster om kunstepoker, tidens store kunstnere, kjente kunstverk, en masse flotte bilder og illustrasjoner, oppgaver og mer.

FNs barnekonvensjon artikkel 12 sier at alle barn har rett til å bli hørt. Men hvordan skal man egentlig klare det? Barn kan ikke alltid rope høyt, behersker ikke de voksnes språk og retorikk, og de har ikke alltid et mottakerapparat som snapper opp deres mening. Så hvilket språk kan man benytte for at barna skal bli hørt? Et språk som ligger barnehjertet nærmest, og et språk barn er fortrolig med? Og et språk også de voksne kan tolke på en nokså intuitiv måte? Kunsten.

Kunsten har ikke sensur som ordene. Kunsten går direkte fra barnas følelser. En sort rabletegning kan si like mye som en detaljert tegning av figurer som ikke har det bra. Mens samtidskunsten støttes av et avansert samtidskunstspråk og forankres i dusinvis kjente teoretikere og referanser, spiller barnekunsten på en ting: seg selv og barnets opplevelse av verden og seg selv.

Om hensikten med boken, forteller Dybwad Torstensen i forordet, at hun håper den vil gi barna et rom til å utfolde seg, ikke være redde for å lage "feil" kunst eller tenke hva som er fint. Og i hvert kapittel kan de linke oppgavene til kunsthistorien, som en inspirasjon eller som læring.

Hun håper også at denne boken gir barn mer mot til å leke seg, være kreative og skape sin egen verden uansett hvor rar den måtte være. Og at boken kan gi foreldre mot til å utforske kunsten sammen med barna. Dybwad Torstensen har nemlig tro på at barnekunsten kan hjelpe oss å plukke opp barns meninger.

Samtidig er dette en bok om gleden kunst kan gi, med Björg Thorhallsdottirs illustrasjoner og kunst som nettopp gir glede og håp. Disse faller som alltid i god jord hos meg, og de to barna Leonardo og Frida som vi følger gjennom hele kunsthistorien, fungerer bra som gjennomgangsfigurer.

Det er vanskelig å formidle til barn. De foretrekker ofte flere innganger til en bok enn bare brødtekst og bilder. I "Kunstmagi" er det eksperimentert med både bildetekster og bokser for å lokke barna inn i det fantastiske universet som forfatterne galant og sjenerøst stiller til rådighet for dem. Dette synes jeg er en god måte å tilnærme seg de unge leserne på.

Boken tar utgangspunkt i kunsthistorien og dens ulike epoker, og hvert av kapitlene kommer med forslag til workshop og ulike kreative prosjekt.

Man får mange inspirerende innblikk i hvordan en rekke store kunstnere arbeidet. Til hvert kapittel hører det også med en filosofidel, kuriositeter og en kunstoppgave. Her kan man lage action painting slik som maleren Pollock gjorde det, eller legge sin egen mosaikk. Denne boken heier så definitivt på kreative barn, leken og oppdagelsen - og på veien oppstår det en fin stund mellom voksne og barn: kunstmagi.

"Kunstmagi" introduserer kunst til barna på en annerledes og inspirerende måte. Det er en fantastisk kunstbok for barn som tar barnas fantasiverden bokstavelig og helt på alvor.1 kommentar:

  1. Denne har jeg også fått i hus og blogget om. Det er en nydelig bok, også lærerik og inspirerende for voksne (som jobber med barn...)

    SvarSlett