mandag 19. desember 2016

"Når det mørkner" av Jørn Lier Horst

Når det mørkner
Jørn Lier Horst
Krim
224 sider
Gyldendal Norsk Forlag
2016

Jørn Lier Horst har tidligere jobbet som etterforskningsleder og kjenner godt til både miljøet og metodene han skriver om. Han sluttet i politiet i 2013 for å kunne skrive på heltid. Handlingen i bøkene til Jørn Lier Horst er som hentet rett ut av en politimanns hverdag, både når det gjelder rutinene og dramatikken, og samfunnet rundt.

Jørn Lier Horst er født i 1970 i Bamble, og debuterte i 2004 med "Nøkkelvitnet". "Når det mørkner" er den ellevte kriminalromanen med William Wisting i hovedrollen.

For sine bøker har Jørn Lier Horst blant annet mottatt Bokhandlerprisen, Rivertonprisen, Glassnøkkelen for beste nordiske krim og The Martin Beck Award.

Møt William Wisting som ung mann!

Det er desember 1983: Snøen faller tett i Stavern, torghandlerne har nisseluer og et nisseorkester sitter oppmarsjert i en åpen, ildrød veteranbil og spiller julesanger. Men bortsett fra det, er det ikke mye julestemning å hente.

William Wisting er en fersk konstabel på politivakta. Han trives godt i jobben. Han liker å være en av dem som er der når det trengs, å være betydningsfull for andre mennesker og samtidig gjøre samfunnet tryggere. Det føles meningsfullt.

Wisting er også ambisiøs. Han bruker gjerne tiden til å lese ferdigetterforskede saker og dommer fra arkivet. Det gir ham kunnskap om det lokale kriminelle miljøet og innsikt i etterforskningsarbeid, noe som med tiden kan føre ham opp i andre etasje på politistasjonen. Det er nemlig dit han ønsker seg, til etterforskningsavdelingen.

Wisting er i tillegg en forholdsvis nybakt pappa til de to, snart et halvt år gamle, tvillingene Thomas og Line.

Under et brutalt ran havner han plutselig i sentrum for dramatiske begivenheter, men mer erfarne politimenn overtar etterforskningen.

Rupert Hansson, en venn av kona Ingrids far, har fått nyss om at det står en gammel Minerva, en veteranbil lik den første bilen til kong Haakon, i en gammel falleferdig låve ute i Tveidalen. Bilen skal visstnok ha stått der i seksti år.

Rupert er på jakt etter et restaureringsprosjekt, og Wisting tilbyr seg med å hjelpe ham å finne ut hvem som eier låven og den gamle bilen. Som kona Ingrid, mener Wisting at de skylder Rupert en tjeneste siden han verken hadde tatt betalt for å spille i bryllupet deres, eller å kjøre dem til festlokalet.

Ute på låven oppdager Wisting at det er kulehull i bilen. Han bestemmer seg for å undersøke saken nærmere, og det tar ikke lang tid før han blir klar over at han har kommet på sporet av en ikke bare uoppklart, men høyst sannsynlig en uoppdaget drapssak. Dessuten er det mye som tyder på at sjåføren ikke kom fra det med livet i behold.

Saken skal forme William Wisting som politimann og gi ham en innsikt han vil bære med seg resten av sin yrkeskarriere: Slekt skal følge slekters gang.

"Når det mørkner" byr på en annen innfallsvinkel enn den vi har vært vant med fra Horst. Denne gangen går vi nemlig tilbake i tid, nærmere bestemt 33 år, til 1983, og følger en ung og nyutdannet William Wisting. Han har heller ikke vært lenge gift med Ingrid, og er nyslått tvillingpappa.

Handlingen utspiller seg i et rolig tempo. Her er det ikke noen urealistiske actionscener, men det er absolutt dramatikk - troverdig vel å merke.

Jørn Lier Horst kjenner politiarbeidet innenfra, så hans person- og miljøskildringer blir svært levende.

Personbeskrivelsene er som sedvanlig gode. Horsts persongalleri er, som folk er i virkeligheten, nemlig en broket forsamling med mange forskjellige egenskaper - gode såvel som dårlige.

Vi får også vite en del om William Wistings privatliv. Dette er med på å skape et fullstendig bilde av ham og forteller, hvor store omkostninger det kan ha for familielivet, når man jobber i politiet.

Språket fungerer særdeles bra, og man føler virkelig, at man blir satt godt inn i etterforskningsarbeidet, og i hvordan Wisting tenker.

Ytterligere evner Horst å bygge opp en meget troverdig stemning.

Man skal ikke forvente en bok med høydramatiske hendelser. Til gjengjeld er handlingen i "Når det mørkner" spennende og ytterst realistisk.

Boken kunne for øvrig ha vært lengre. De 224 sidene er nemlig ferdigleste før du vet ordet av det.

Hver gang jeg har lest en bok av Jørn Lier Horst, ser jeg frem til hans neste utgivelse. Det gjør jeg også etter denne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar