torsdag 1. desember 2016

"Fotografens hemmelighet" av Nick Alexander

Fotografens hemmelighet
Nick Alexander
Roman
477 sider
Oversatt a Svein Svarverud
Bastion Forlag
2016

Nick Alexander vokste opp i den lille kystbyen Margate i England. Han startet sin forfatterkarriere i 2004, men det var først med utgivelsen av romanen "Hannah" at han fikk sitt store internasjonale gjennombrudd.

Alexander har siden 1990 bodd i Frankrike. "Fotografens hemmelighet" er den tredje boken av Nick Alexander som er oversatt til norsk. De første to bøkene, "Hannah" og oppfølgeren "Hannahs reise", har solgt i over 50 000 eksemplarer i Norge.

"Fotografens hemmelighet" er en rørende og medrivende roman skrevet av Nick Alexander, en av Storbritannias mest populære forfattere.

Sophie Marsden er en motefotograf som sliter med å få anerkjennelse for sitt arbeide. Hun bestemmer seg for å

organisere en stor retrospektiv utstilling av sin avdøde fars arbeider. Hans navn var Anthony Marsden, og han var en verdenskjent fotograf på sekstitallet. Men hun synes det er svært vanskelig å få godkjennelse fra sin gretne og innesluttede mor, Barbara, som har gjemt unna kassevis med farens bilder og negativer på loftet.

Sophie liker ikke at moren har fortalt så lite om sitt ekteskap med en av Storbritannias mest kjente fotografer, hans fotografier, de mange vennene som trakk seg unna etter hans død, eller hendelser fra Sophies egen barndom.

Med et slikt ufullstendig bilde av fortiden, har Sophie slitt med å forstå hvem faren hennes egentlig var, men også hvem hun selv er.

Når Sophie forsøker å lete frem bildene hun trenger, er hun så blendet av sin egen glorifiserte versjon av faren, Anthony Marsden, kunstfotografi-ikonet, at hun ikke kan begripe at det hun finner vil gjenoppvekke smertefulle minner hos moren, Barbara.

For med bildene kommer det frem historier og hemmeligheter som vil endre alt det Sophie tror hun vet om livets utfordringer og kjærligheten.

"Fotografens hemmelighet" forteller en interessant og engasjerende historie.

Denne historien er godt fortalt, elegant skrevet og kryper helt inn under huden på leseren fra første side.

Nick Alexander har skapt overbevisende karakterer, hvis historier og liv resulterer i en begivenhetsrik leseopplevelse. Karakterene hans er komplekse, men de er også elskverdige og gjenkjennelige.

I denne romanen veksler perspektivet hele tiden mellom to ulike karakterer. Den første er Barbara som vokser opp i London under 2. verdenskrig. Den andre er hennes datter Sophie, en motefotograf (i nåtid) som iherdig forsøker å få anerkjennelse for sitt arbeide.

En barndom preget av tyskernes bombeangrep på London under 2. verdenskrig gjorde Barbara emosjonelt robust og mentalt sterk. Men hun hadde lave ambisjoner. Alt hun ønsket seg var en mann som kunne forsørge henne, og en familie, ikke alt det som fulgte med i kjølvannet til en berømt fotograf under det svingende sekstitallet. Likevel håndterte hun alt dette på en nokså avslappet måte, og skyldte ikke på annet enn hans utilstrekkelighet som mann, og ektemann. Egentlig er det Barbara som er denne historiens virkelige helt, men det vil ikke si at hun er en attraktiv karakter, heller ikke Sophie, som til å begynne med fremstår som en ganske overlegen kunstner-snobb.

Handlingen er satt til tiden fra og med 2. verdenskrig og frem til i dag og forteller historien om Barbara og hennes familie. Romanen hopper frem og tilbake i tid, der et av hovedpoengene er hvordan fortidens hendelser preger karakterene og i hvilken grad de lar seg påvirke av dem i nåtid.

Mye av det som skjedde med Barbara er svært godt beskrevet. Jeg følte virkelig med henne. Og som leser blir man vitne til en særdeles realistisk skildring av familiedynamikk og svik. 

Hoppene frem og tilbake i tid gjør det også lettere å sammenligne hvordan det var å leve under 2. verdenskrig med i dag. Og etter hvert bringes fortid og fremtid sammen til en emosjonell og eksplosiv slutt.

Det hele formidles på briljant vis, med flere historiske detaljer, som bygger opp et bilde av Barbaras røffe barndom, og hvordan den har påvirket de beslutningene hun har tatt som voksen. Den underliggende forvirringen Sophie føler, uttrykkes også glimrende, selv om jeg ikke helt kan si at jeg likte henne spesielt godt. Likevel evnet jeg å forstå henne og hvor hun kom fra. 

"Fotografens hemmelighet" er en på alle måter bunnsolid roman. Den er gripende fra første side, og er stramt komponert. Karakterene er gode og troverdige - og den inneholder overraskende vendinger underveis.

Og med en historie full av familiehemmeligheter og merkelige avsløringer, har denne boken få kjedelige øyeblikk.

Det er uhyre sjeldent at en bok etterlater seg et utslettelig inntrykk. Men denne var et unntak.

Trenger du lesestoff i juleferien kan du trygt gå til anskaffelse av denne.

"Fotografens hemmelighet" er en bok du rett og slett må lese!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar