Papirgutten
Kristina Ohlsson
Krim
496 sider
Oversatt fra svensk av Inge Ulrik Gundersen (MNO)
Gyldendal Norsk Forlag
2014
Kristina Ohlsson er født i Kristianstad i 1970. Tidligere har hun arbeidet ved Försvarshøgskolan og som analytiker ved Rikspolisstyrelsen i Stockholm. Deretter som Counter Terrorism Officer ved OSSE (Organisasjon for sikkerhet og samarbeid i Europa) i Wien. Nå har hun sagt opp jobben sin for å være forfatter på fulltid.
Til nå er bøkene hennes utgitt i 23 land.
"Papirgutten" er Kristina Ohlssons femte kriminalroman om Alex Recht og Fredrika Bergman.
En barnehagelærer ved den jødiske Salomonskolen på Östermalm i Stockholm, blir skutt og drept i skolegården foran tre foreldre og fire barn i alderen ett til fire, samt noen forbipasserende på gaten. Det fatale skuddet traff henne i ryggen da hun snudde seg mot den åpne skoleporten for å rope på et av barna. Ifølge vitnene ble det bare avfyrt ett skudd.
Samme dag forsvinner to ti år gamle jødiske gutter på vei til tennistrening.
Det finnes en gammel israelsk myte om en fremmed som blir kalt Papirgutten. Som stjeler barn og tar livet av dem. Som kommer i mørket og ikke skyr noe i jakten på sine ofre. Myten tilhører fortiden, og i dag er det nesten ingen som husker det gamle sagnet.
Nå ser det ut til at myten har blitt sann i den kjølige svenske hovedstaden...
Kriminaloverbetjent Alex Recht og Fredrika Bergmans lille arbeidsgruppe får i oppgave å etterforske drapet på barnehagelæreren og samtidig forsøke å finne de savnede guttene.
Har de to forferdelige sakene, som begge involverer den samme skolen, noe med hverandre å gjøre? Men hvordan? Og var læreren egentlig morderens tiltenkte offer?
Eden Lundell er terrorsjef i Säpo og en svært spesiell kvinne. Ifølge Alex Recht er hun så sterk, at hun alene kan erklære krig mot et hvilket som helst land. I sin tidligere jobb i sikkerhetspolitiet pleide hun å bistå den jødiske skolen i politisaker. Hun har sine egne bekymringer. Den israelske Mossad agenten Efraim Kiel er i Stockholm. Det var han som i sin tid hadde fornedret henne, slik at hun ble tvunget til å forlate en jobb i London.
Hun starter sin egen etterforskning for å finne ut om han kan ha noe med ugjerningene å gjøre . Det leder henne til hemmeligheter som hun ikke kan avsløre for noen, og hvor hun selv er involvert på det følelsesmessige planet.
I jakten på morderen snus situasjonen mot henne selv, noe som medfører at familien hennes blir utsatt for stor fare.
Etterforskeren Fredrika Bergman synes å ha funnet harmoni i sitt liv. Hun har to barn med universitetsprofessoren Spencer, hennes tjuefem år eldre mann. Hun har begynt å spille fiolin igjen og jobber nå i en ny etterforskningsgruppe med Alex Recht. Men midt i jakten på morderen, reiser Spencer plutselig to uker til Israel for å forelese.
Alt ser ut til å handle om Israel. Foreldrene til de to savnede guttene flyttet derfra til Stockholm for ti år siden, men de ønsker ikke å fortelle hvorfor. For å komme videre i politiets etterforskning kan kanskje svarene finnes der...
Kristina Ohlsson skriver godt og på skremmende vis. Hovedpersonene bærer på sine hemmeligheter. Det er noe som de ikke forteller andre. Dermed er det gjennom deres tanker og bekymringer at vi som lesere kommer nær dem.
Historien er god og har et bra driv, noe som gjør det vanskelig å legge boken fra seg. Det er spennende, og på elegant vis gir forfatteren hele tiden små ledetråder slik at leseren selv kan være med å løse saken.
Dette er en svært bra bok. Den har en sterk historie, med en bratt spenningskurve. Det er en velskrevet og rystende kriminalroman hvor familiebånd blir utsatt for alvorlige prøvelser, både blant ofre og politietterforskere.
I noen kapitler får leseren et lite innblikk i fremtidige hendelser. Dette pirrer selvsagt nysgjerrigheten, men kan også være noe forvirrende. Jeg tror forøvrig at "Papirgutten" hadde vært en like spennende og fengslende kriminalroman, selv med et ordinært kronologisk narrativ.
Men for all del, dette er virkelig en heftig pageturner, og en bok jeg ikke har noen som helst problemer med å anbefale.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar