mandag 31. mars 2014

"Kunsten å være den man er" av Jan-Philipp Sendker

Kunsten å være den man er
Jan-Philipp Sendker
Roman
320 sider
Oversatt av: Kurt Hanssen
Cappelen Damm
2014

Jan-Philipp Sendker (f. 1960 i Hamburg) er journalist og forfatter. Han har vært Amerika og Asia korrespondent for det tyske nyhetsmagasinet Stern.
 "Kunsten å høre hjerteslag" ble hans internasjonale gjennombrudd, og den er solgt til over 20 land (og skal filmatiseres). Han bor i Berlin sammen med sin familie.

Det har gått ti år siden Julia besøkte farens hjemland, Burma. Hun er nå 38 år gammel og en vellykket advokat på Manhattan. Privatlivet er derimot alt annet enn vellykket. Hun er ulykkelig og nylig separert fra sin partner, Michael.
Under et viktig forretningsmøte hører Julia en kvinnestemme i hodet som stiller spørsmålstegn ved de valg hun har tatt i livet. Svært opprørt og med et sterkt ønske om at stemmen skal forsvinne, tar hun kontakt med en psykiater, Dr. Erikson. Han forteller henne at å høre stemmer ofte er en psykisk reaksjon, og et typisk symptom på begynnende schizofreni.


Han mener at de fleste tilfeller kan behandles med medikamenter, og skriver derfor ut en resept på Zyprexa og ber henne ta fem milligram daglig.
Men Julia mener at han ikke helt har forstått det hun har fortalt, og er sikker på at stemmen hun hører ikke er annet enn ekte.
Venninnen Amy er bekymret for Julia og inviterer henne med til et buddhistsenter oppe i delstaten New York.
Der møter hun en gammel buddhistisk munk fra Burma. Han sier at Julia har et sjeldent tilfelle av å
dele kroppen sin med en annen sjel som ikke har gått videre til en ny inkarnasjon. Og for å bli kvitt stemmen, må hun finne ut hvem denne kvinnen var og hvorfor hun døde. På den måten, og bare på den måten, kan hun finne fred igjen. Da kan hun forlate kroppen til Julia. Men det betinger at Julia må legge ut på en lang reise. En reise mot et mål som er ukjent for henne.
Dermed må Julia vende tilbake til sine forfedres hjem, Burma. Der gjenforenes hun med sin halvbror, U Ba, og sammen prøver de å avdekke kvinnens identitet og finne ut av hva Julia trenger å vite.

"Kunsten å være den man er" er en bok som tar for seg ulike tema som følelser, magi, tro, ulike former for kjærlighet og håp. Den er vakkert skrevet, men bærer tidvis et slags new age preg over seg.
Alle utenom hovedpersonen selv, Julia, er buddhister. Dermed blir de mystiske elementene i historien like viktige som de verdslige.
I denne type esoteriske bøker, er det forøvrig ikke alltid like lett å vite om den norske oversettelsen har latt seg påvirke av forfatterens stemme og toneleie.
Mange lesere vil synes at "Kunsten å være den man er" er en utrolig vakker og rørende bok, mens andre igjen vil finne den nærmest utenomjordisk.

Jan-Philipp Sendker har med "Kunsten å være den man er" skrevet noe som er i nærheten av et mesterverk. Karakterene er så godt beskrevet, at jeg føler at jeg kjenner dem.
De ulike scenenene er beskrevet både på vakkert og dystert vis, og er levendegjort på alle mulige måter.
Historien tar også for seg den politiske uroen i Burma, som til tider kan være svært så hjerteskjærende å lese om.

Totalt sett er dette intet annet enn en fantastisk og velskrevet bok, med en historie som vil være festet til mitt sinn i lang tid.
"Kunsten å være den man er" er en bok om kjærlighet, tap, tilgivelse og hva hjertet trenger for å overleve.

Jeg ser virkelig frem til Sendkers neste bok!

Anbefales varmt!

Glem ikke Jan-Philipp Sendkers første bok om Julia, "Kunsten å høre hjerteslag".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar