lørdag 29. mars 2014

"Naboens sønn" av Dror Mishani

Naboens sønn
Dror Mishani
Originaltittel: Tik Ne' edar
Krim
328 sider
Oversetter: Kjell Risvik
Gyldendal
2014
Dror Mishani (f. 1975) er en israelsk forfatter og redaktør. Hans første bok om politietterforsker Avraham Avraham var på kortlisten til CWA International Dagger Awards i 2013.

Dror Mishani bor i Telv Aviv sammen med sin kone og deres to barn.

Når seksten år gamle Ofer Sharabi ikke kommer hjem fra skolen, tar hans pliktoppfyllende mor kontakt med det lokale politiet. Dessverre er politietterforsker Avraham (Avi) Avraham mindre motivert for å begynne å lete etter den unge mannen.

Som han forklarer til den urolig moren, har ikke den israelske byen Holon, en stille forstad til Tel Aviv, hverken seriemordere, kidnappinger eller voldtektsforbrytere som kaster seg over kvinner på gaten. Hvis det begås en forbrytelse, er det som regel naboen, onkelen eller bestefaren som står bak, og det trengs ingen kronglete etterforskning for å finne ut hvem som gjorde det, og dermed løse mysteriet. Det er med andre ord svært lite trolig at det skal ha skjedd noe med Ofer. 
Med et kanskje noe nedlatende klapp på hodet sender Avraham henne hjem med forsikringen om at Ofer bare har skulket skolen, og i stedet rekt rundt i gatene eller dratt til et kjøpesenter og at han vil være hjemme igjen før kvelden er omme.
Men samme ettermiddag har Avraham kommet på andre tanker. Han uroer seg for at han ikke har vært profesjonell nok, og at han var for rask til å avfeie Ofers mor på politihuset.

Neste dag har fortsatt ikke Ofer dukket opp, og dermed må politiet for alvor starte å søke etter han. Men ingen vesentlige ledetråder til hvor den unge mannen kan være, synes å la seg oppdrive.

Ze'ev Avni er lærer på Alef videregånde skole og nabo av Ofers familie. Han bor i etasjen under med sin familie, og ser ut til å ha en uvanlig interesse for politietterforskningen, snarere enn i guttens faktiske forsvinning. 
Han forteller politiet at han har gitt Ofer privattimer i engelsk i fire måneder og at de derfor har hatt et nært forhold. Ifølge Ze'ev hadde guttens mor plutselig fortalt han at Ofer ikke ville ha flere privattimer i engelsk, men at han i stedet ønsket undervisning i matematikk og naturfag. Men Ze'ev er overbevist om at så ikke var tilfellet, og at det faktisk var guttens foreldre som av en eller annen årsak ønsket å få en stopp på privattimene.

"Naboen sønn", er visstnok den første boken i en tiltekt serie av forfatteren Dror Mishani. Boken er ikke preget av den type mysterier mye av vår hjemlige krim kan skilte med. Og i motsetning til hovedkarakteren i en typisk skandinavisk krim roman, er Avi Avraham ikke en veldig dynamisk protagonist. For det første er han ikke så god i jobben sin. Og det er ingen tvil om at hans manglende evne til å løse saken på en riktig måte, gir Avraham betydelig skyldfølelse og frustrasjon, men det er like mye et resultat av hans egen inkompetanse som det er noen reell utfordring presentert av bevisene.

Bortsett fra å ikke være en veldig skarp etterforsker, er Avraham en nokså konvensjonell type, med bena trygt og godt plantet på jorden. I motsetning til visse andre skikkelser i kriminal literaturen, er han nærmest kjedelig. Ikke det at jeg mislikte han, men karakteren ga meg heller aldri noe særlig å gripe fast i eller å sympatisere med.

Faktisk er den mest interessante karakteren i boken Ofers nabo, læreren Ze'ev Avni. Til å begynne med synes han å ha en svært så usunn interesse for Ofers forsvinning og etterforskningen den resulterer, og forfatterens presentasjon av han gir leseren et ganske så ubehagelig glimt inn i mannens sinn. Er Ze'ev virkelig farlig, eller er han bare litt små gal? Det er i hvert fall ingen tvil om at minst en av de to beskrivelsene passer han... men hvilken?
Det er uansett tydelig at Ze'ev er altfor involvert i denne saken, noe som leder en til å lure på hva hans egentlige motiv kan være.

Når Ofers skolesekk blir funnet i en søppelcontainer to uker etter forsvinningen, innser Avraham at han antakelig må endre måten han har gjennomført etterforskningen på, om han skal komme nærmere sannheten.

Dersom din smak når det gjelder mysterier tenderer mer mot det psykologiske, vil du nyte denne debutromanen. Her er det definitivt mer "hvorfor" enn "hvordan". Selve plottet og oppklaringen er underordnet siden det er ganske opplagt ved slutten av boken hva som har skjedd. Likevel inneholder historien mye spenning og action, og den er ikke forutsigbar.

Ordene jeg vil beskrive denne boken med er: intelligent og ekte. Karakterene er menneskelige. Og jeg kan godt tenke meg at de oppfører seg som faktiske personer ville ha gjort i tilsvarende situasjoner.
De er verken endimensjonale eller superhelter. Bare ordinære mennesker, med de problemer og feil det innebærer.

Boken holdt på min oppmerksomhet fra første side.

Jeg ser virkelig frem til fortsettelsen av denne serien, men neste gang vil jeg sette pris på litt mer beskrivelse av selve settingen, altså Tel Aviv, som er en særdeles unik by.

Anbefales!

1 kommentar:

  1. Takk for at du skrev dette!
    hjelper meg masse med en skole oppgave!

    SvarSlett