fredag 21. mars 2014

"Tørk aldri tårer uten hansker - 3. Døden" av Jonas Gardell

Tørk aldri tårer uten hansker - 3. Døden
Jonas Gardell
Roman
290 sider
Oversatt av John Erik Frydenlund, MNO
Vigmostad & Bjørke
2014


Jonas Gardell (født 1963) er forfatter, komiker, dramatiker og æresdoktor i teologi.
Han vokste opp i Enebyberg nord for Stockholm i en familie som tilhørte baptistkirken. Hans tro er et tema som ofte går igjen i bøkene hans, og han oppgir Bibelen som sin største inspirasjonskilde.
Jonas Gardell debuterte i 1985 med romanen Passionsspelet og har siden skrevet femten bøker, hvorav av flere er oversatt til norsk. En komikers oppvekst var den første som kom ut på norsk, i 1994.
Han ble utnevnt til æresdoktor ved Lunds universitet i 2007, og i begrunnelsen for utnevnelsen heter det blant annet:
"I hele hans forfatterskap er det et fokus på marginaliserte mennesker, mennesker som står utenfor, og det er gjennomsyret av forsvar for menneskelig verdighet og menneskerettigheter.
Få mennesker kan som ham samle folk på tvers av generasjonene og kombinere humor og alvor med en slik treffsikkerhet, noe som gjør ham til en viktig samfunnskommentator og kritiker."

Dette er fortellingen om mine venner. Om Paul og Bengt, Seppo og Lars-Åke. Om Rasmus og Benjamin.
De som søkte friheten og kjærligheten i en tid ikke så langt fra vår.
Dette er fortellingen om en sykdom som tok mine venners liv mens de ennå var veldig unge. En fortelling om lidelse og om skam og om svik, men også en fortelling om kjærlighet som
trosser alt.
For du vet hvordan det er: Man får ikke leve livet på nytt. Det er det som er selve poenget.
Det som fortelles i denne historien, har skjedd.
Alt er sant.
Jeg var en av dem som overlevde.
Jeg vil bare bryte tausheten.
Jeg har gjort det nå.


De kommer fra små steder rundt omkring i Sverige, de har ikke våget å erkjenne, heller ikke til seg selv, at de ikke passer inn. De har ulik bakgrunn, men mye til felles. Det er Bengt, Rasmus, Benjamin, Lars-Åke, Seppo, Reine og Paul. Men i bakgrunnen lurer sykdommen, som til sist skal lede dem til deres død, selv om de ikke våger å erkjenne at de er syke, i og med at sykdommen er så tabubelagt. Deres vennskap og deres kjærlighet styrker dem, men likevel står de til sist helt alene.

"Tørk aldri tårer uten hansker - 3. Døden" fortsetter der den forrige boken, "Sykdommen", slapp. Vi får vite hva som skjer med vennene Paul, Bengt, Seppo, Lars-Åke og spesielt Rasmus og Benjamin.
Sykdommen begynner nå virkelig å sette sitt spor i vennegjengen. En etter en blir de syke. Vi får følge flere av dem hele veien til dødsleiet, og vi får også vite hva som hendte med dem som klarte å unnslippe dette forferdelige viruset i live.
Forfatteren beskriver de homofiles frykt, sårbarhet og dystre syn på fremtiden, en fremtid som de ikke engang tror at de har, men også deres styrke og sterke bånd til hverandre.

Gardell er en svært dyktig forfatter og har et fantastisk språk, og med disse tre bøkene, bruker han sitt talent til noe veldig viktig og beundringsverdig. At det i tillegg blir gripende og interessant for leseren er et annet pluss.

Boken holder den samme tonen som de to første, og dermed danner de tre en enhet. I utgangspunktet er dette en kjærlighets trilogi, samtidig virker den opplysende, og har faktisk rukket å bli en del av den offentlige debatten.

Jeg lot meg berøre av de mange livshistoriene i bøkene. Jeg synes det er forferdelig hvordan et virus så raskt kunne ta så mange liv. Det er også trist hvordan de lidende ble brutt helt ned og at deres rettigheter ble fullstendig ignorert. Ikke at det kom som noen stor overraskelse, men det hele ble så levende og merkbart når jeg leste boken.

Gardell har klart å gjøre karakterene levende, noe som gjør denne historien ekstra sterk.

Den siste og avsluttende delen av Gardells triologi "Tørk aldri tårer uten hansker - 3. Døden" skuffer ikke, og er en verdig avslutning på en svært viktig serie.
Selv om boken skildrer mye død og mørke, finnes det også glimt av håp.

Triologien "Tørk aldri tårer uten hansker" er intet annet enn et mesterverk og Gardell er verdig alle de utmerkelsene han til nå har fått, og vil fortsette å få.

Anbefales på det varmeste!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar