lørdag 15. mars 2014

"Nattfilm" av Marisha Pessl

Nattfilm
Marisha Pessl
Thriller
613 sider
Oversatt fra engelsk av Vibeke Saugestad
Gyldendal Norsk Forlag
2014

Marisha Pessl (f. 1977) er oppvokst i Asheville, North Carolina. Hun har studert filmproduksjon i Chicago og engelsk litteratur. Hun gjorde en kort karriere som skuespiller i New York før hun flyttet til London som finansiell rådgiver hos PriceWaterhouseCoopers. Nå bor hun på Manhattan.

"Nattfilm" er den etterlengtede oppfølgeren til braksuksessen "Utvalgte emner i katastrofefysikk". Boken har fått strålende mottakelse, gikk rett inn på The New York Times bestselgerliste og er under utgivelse verden over.

Boken starter med en svært skummel prolog, som legger opp til det som etterhvert vil komme.

Selve historien begynner en regnfull oktober natt i New York. Under en joggetur rundt reservoaret i Central Park har gravejournalisten Scott McGrath et nokså merkverdig møte med en ung kvinne.

Ikke så lenge etterpå blir Ashley Cordova, den tjuefire år gamle datteren til den Oscar belønnede filmregissøren Stanislas Cordova, funnet død i en forlatt lagerbygning i Chinatown på nedre Manhattan. Selvmord, blir det sagt, men hvorfor skulle en så rik, attraktiv og talentfull ung kvinne begå selvmord?

Scott McGrath er spesielt interessert i historien, ettersom hans egen karriere fikk en brå slutt etter at han forsøkte å skrive en historie om hennes far, den mystiske horrorregissøren, Cordova.
Med håp om å avsløre regissøren, ble han saksøkt, vanæret, arbeidsløs og skilt, og fikk etter det kun treffe sin da fem år gamle datter annen hver helg.
Dermed tvinger Ashleys død ham til å gjenåpne sine undersøkelser av Cordova, i håp om å få sin karriere, sitt omdømme og ikke minst sitt liv tilbake.

Med hevn, nysgjerrighet og higen etter sannheten som motiv begynner McGrath sammen med Nora, en ung jente som var den siste til å se Ashley i live, og Hopper som kjente Ashley som barn, å spore opp de som kan ha snakket med Ashley før hun døde, og å gå Cordovafamiliens liv nærmere i sømmene. McGraths undersøkelser avdekker mange ting, og tar leseren med på alt fra fordervede hemmelige fester til svart magi. For hva var det som forårsaket Cordova til å trekke seg bort i fra offentlighetens lys, og hva var det som drev Ashley til å ta livet av seg?

På smart og lekkert vis, har forfatteren gjennom hele boken benyttet nettsider og andre nyhetsartikler for å legge en viss dybde og realisme til historien, inklusive Blackboards, en hemmelig nettside. Her blir vi eksponert for den tilbaketrukne Cordova, som hverken har vist seg offentlig eller gitt noen intervjuer siden 1977. 

Dette er en berg- og dalbane av en roman, fantastisk skrevet (delvis thriller, delvis krim noir), og med karakterer jeg sympatiserte med og brydde meg om, i tillegg til Cordovas uhyggelige, hypnotiske verden. Pessl har i han skapt en mann, en myte og en smart konstruert verden som virker troverdig.

Dette er en strålende bok som holder deg på pinebenken til du er kommet til aller siste side, og kanskje for meg en av de beste bøkene så langt i år.

Jeg ser virkelig frem til å lese mer av Pessl - og håper bare at det ikke vil ta alt for lang tid før hun kommer med en ny bok, selv om denne absolutt var verdt å vente på .

1 kommentar:

  1. Jeg skal hente denne på biblioteket i morgen, nå gleder jeg meg til å lese den :)

    SvarSlett